Μενού Ροή
Η επενδυτική αντεπίθεση της ΔΕΗ, πριν τη μεγάλη κίνηση

Σε επενδυτικό κρεσέντο βρίσκεται η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο και εν γένει το εκτόπισμά της στο χώρο της ενέργειας, ενώ – θυμίζουμε – έχει ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, υπογράφοντας Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A.

Χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε δύο deal καθώς υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 51% των μετοχών της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.», ενώ, στο πλαίσιο διαγωνισμού της Piraeus Equity Partners, ανακηρύχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αποκτώντας εταιρείες παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 44MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2MW!

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγορά από τη ΔΕΗ του 51% των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας του 29% της ίδιας εταιρείας. Η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% και θα συμμετέχει στο νέο σχήμα.

Τη συμφωνία υπέγραψαν την Τετάρτη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ιωάννης Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου Χρήστος Κοπελούζος.

Η ΔΕΗ σχεδιάζει την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025.

 

Τα… στρατηγικά οφέλη

Για τη ΔΕΗ είναι μια κίνηση καθοριστικής σημασίας για την αλλαγή του ενεργειακού της μείγματος και την εδραίωση της θέσης στην χονδρεμπορική αγορά καθώς αποκτά την εταιρεία που θα διαχειριστεί τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην Αλεξανδρούπολη η οποία βρίσκεται και στον κόμβο διέλευσης του φυσικού αερίου, μέσω του υπό διαμόρφωση σταθμού FSRU.

Στην πραγματικότητα, η ΔΕΗ αποκτά μετοχές και από τους δύο παίκτες, με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να εγκαταλείπει, όμως, χωρίς να γνωστοποιεί τους λόγους της απόφασης αυτής.

Με δεδομένο ότι η Θράκη αποτελεί ήδη κόμβο φυσικού αερίου, ρόλος που θα ενισχυθεί με την ολοκλήρωση του νέου FSRU της Αλεξανδρούπολης και ενδεχομένως με ένα ακόμη σταθμό στην Κομοτηνή, η μονάδα θα έχει μείζονα πρόσβαση στο καύσιμο και ταυτόχρονα θα βρίσκεται σε περιοχή που θα μπορεί να αναπτύξει τις εξαγωγές.

Στρατηγικά, η κίνηση της ΔΕΗ ενισχύει σημαντικά το αποτύπωμά της στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αλλαγή του ενεργειακού της μείγματος, περιορίζοντας προοδευτικά τα κόστη από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Επίσης, η διεύρυνση των ενεργειακών υποδομών της Ελλάδας, οι οποίες θα παίξουν και εξαγωγικό ρόλο, δύναται να ενισχύσουν τόσο το γεωοικονομικό όσο και το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας και τη γεωστρατηγική αξία της περιοχής.

Πολιτικά, η συμμετοχή της ΔΕΗ δίνει στην κυβέρνηση δυναμική ενεργητικής διαχείρισης της ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή και στις εξαγωγές. Παράλληλα, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης για ενίσχυση της περιοχής και διαφοροποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

 

 

Το εκτόπισμα της μονάδας

Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης,

Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 m2, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού,

Επίσης η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους στα προσεχή έτη.

 

Απόκτηση αιολικών σταθμών και φωτοβολταϊκά

Προτιμητέος επενδυτής στο διαγωνισμό που υλοποίησε η Piraeus Equity Partners για την πώληση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ανακηρύχθηκε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πιο αναλυτικά, υπεγράφη η συμφωνία πώλησης (SPA) των μετοχών εταιρειών στις οποίες ανήκουν εν λειτουργία αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 44MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2MW. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, με συμμετοχή ελληνικών και διεθνών επενδυτικών επιχειρήσεων, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κρίθηκε ως προτιμητέος επενδυτής.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος με αφορμή τη συμφωνία ανέφερε: «Πιστοί στη στρατηγική μας συνεχίζουμε με επιτυχία τη δέσμευση μας να διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιο μας ενδυναμώνοντας περαιτέρω την παρουσία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην ελληνική κι όχι μόνο αγορά ενέργειας. Η ολοκλήρωση της απόκτησης αυτών των 46 ΜW θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μας να γίνουμε ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας».

 

Η ετοιμασία για το «χτύπημα» στη Ρουμανία

Με στόχο να καταστεί ισχυρή περιφερειακή δύναμη αλλά και να μπει σε μια αγορά με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ΔΕΗ αναζητά μεγάλη επιχειρηματική κίνηση στη Ρουμανία, καθώς πρόσφατα γνωστοποίησε πως ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη συγκεκριμένη χώρα, υπογράφοντας Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A.

Η επέκταση στα Βαλκάνια αποτελεί μια δηλωμένη στρατηγική για τη διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να «ανοιχτεί» σε μεγαλύτερο πελατολόγιο αλλά και σε οικονομίες που έχουν καλό momentum ανάπτυξης. Όπως έγινε γνωστό, έως το τέλος Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η Επιχείρηση θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, τότε η ΔΕΗ θα αποκτήσει το 70% της  θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία, μια σημαντική κίνηση για την επέκτασή της στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, καθώς όχι μόνο θα αυξήσει κατά 623 MW το δυναμικό της σε ΑΠΕ αλλά θα αποκτήσει και σημαντικό μερίδιο στην ενεργειακή αγορά προμήθειας σε μια χώρα με γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία. Σύμφωνα με αναλυτές, η συνολική αξία της Enel Ρουμανίας (το 100% των μετοχών της) είναι 1,8 δισ. ευρώ, οπότε για το 70% θα απαιτηθούν κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας