Μενού Ροή
Ποια είναι η Aquila Clean Energy που επενδύει στην Ελλάδα

Φιλόδοξα σχέδια για σημαντικές επενδύσεις και συμμετοχή σε μεγάλα projects στην προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας έχει η εταιρεία Aquila Clean Energy, η οποία αποτελεί το βραχίονα στην Ελλάδα του Aquila European Renewables Income Fund, που ανήκει στον γερμανικό επενδυτικό όμιλο Aquila Capital.

Η Aquila Clean Energy εισήλθε στην ελληνική αγορά πριν από δύο χρόνια, στα τέλη του 2020 όταν μέσω της θυγατρικής Tesseract Holdings, εξαγόρασε το 89% του αιολικού έργου Desfina. Πρόκειται για ένα αιολικό συγκρότημα σε λειτουργία, το οποίο αποτελείται από δύο αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ σχεδόν 40MW έκαστο, διάρκεια ζωής 25 ετών και «κλειδωμένες» τιμές. Η συνολική ισχύς είναι 82,25 ΜW και περιλαμβάνει 35 ανεμογεννήτριες.

Υπολογίζεται πως η λειτουργία του πάρκου θα εξοικονομήσει 16,000 χιλιάδες τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα ετησίως και περί τις 400,000 τόνους στα 25 χρόνια ζωής. Το αιολικό πάρκο της Δεσφίνας είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ήταν μια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η εταιρεία διαχειρίζεται εκτενές χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 1,7 GW στην Ελλάδα.

Προ δύο περίπου μηνών, η Aquila Clean Energy εγκαινίασε τις νέες εγκαταστάσεις της στον Παράδεισο Αμαρουσίου, θέλοντας να εδραιώσει την παρουσία της στη χώρα μας.

Σήμερα η εταιρεία στην Ελλάδα απασχολεί περί τα δέκα άτομα υψηλής εξειδίκευσης, ενώ στόχος είναι έως το τέλος του 2023 να έχουν διπλασιαστεί.

Η μητρική εταιρεία ιδρύθηκε πριν από εικοσιένα χρόνια, το 2001, από τους Dieter Rentsch και Roman Rosslenbroich ενώ το 2019 η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Daiwa Securities απέκτησε το 40%. Έχει έδρα το Αμβούργο και έχει φτάσει να διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 14 δισ. ευρώ, με δραστηριότητες πλέον σε πληθώρα κλάδων όπως real estate, logistics, data centers, όμως κατά βάση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στις ΑΠΕ ο όμιλος δραστηριοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια με βάση τη Βόρεια Ευρώπη, όπου αρχικά στόχευε μόνο σε έτοιμα έργα, ενώ πλέον η Aquila Clean Energy μπαίνει και σε έργα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Σήμερα σε όλη την Ευρώπη ο όμιλος διαθέτει 9,5 GW.

Η μητρική πλέον έχει παρουσία με έργα αποθήκευσης, πέραν της Ευρώπης και σε Ασία, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη,  ενώ συνολικά απασχολεί 650 εργαζόμενους από 48 διαφορετικές εθνικότητες. Απ’ όλες τις δραστηριότητες του διεθνούς ομίλου Aquila Capital, η Aquila Clean Energy είναι περίπου το 1/3.

Αξίζει να σημειωθεί πως την άνοιξη του 2020 η Aquila European Renewables Income Fund έκανε ένα αρχικό IPO «σηκώνοντας» 154,3 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2022 λανσαρίστηκε το Aquila Capital Southern European Logistics Fund που εστιάζει σε βιώσιμα ακίνητα και logistics με επενδυτικό στόχο 1,5 δισ. ευρώ.

 

 

Το deal με τη Μυτιληναίος στην Ισπανία

 Θυμίζουμε πως στις αρχές του 2022 η Aquila Capital εξαγόρασε δύο φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 100 MW που είχε  κατασκευάσει η Μυτιληναίος στη Νότια Ισπανία. Πρόκειται για τα έργα Jaen και Guillena στην Ανδαλουσία, ισχύος 50 MW το καθένα, που όταν εξαγοράστηκαν ήταν υπό κατασκευή από τον Τομέα RSD της Μυτιληναίος ενώ πλέον έχουν ολοκληρωθεί. Στην πλήρη λειτουργία τους, τα έργα αυτά θα παράγουν περίπου 200 GWh 100% "πράσινης" ενέργειας ετησίως.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας