Η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη 18η Διεθνή Έκθεση Οινοπνευματωδών Ποτών της Κίνας,τη μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου ποτών της δυτικής Κίνας, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο, στην κινεζική πόλη Λουτζόου, της επαρχίας Σιτσουάν.
Η έκθεση συγκεντρώνει κάθε χρόνο τους μεγαλύτερους εκθέτες από την Κίνα, αλλά και το εξωτερικό, ενώ στο πλαίσιο της υπογράφονται συμβόλαια που ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2018, συμμετείχαν 1.200 επιχειρήσεις με 5.000 ετικέτες προϊόντων, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια. Ακόμη και πέρυσι, παρά την πανδημία, οι εκθέτες ανήλθαν σε 1.100, ενώ τιμώμενη χώρα ήταν η Αργεντινή. Φέτος, με το άνοιγμα της Κίνας μετά τον κορονοϊό, η έκθεση αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα περσινά νούμερα.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο, Ευγένιος Καλπύρης, εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τη συμμετοχή της ως τιμώμενη χώρα στη φετινή έκθεση, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της δημοτικής Αρχής της πόλης Λουτζόου και εκπροσώπων των διοργανωτών, που επισκέφθηκαν την ελληνική Πρεσβεία για την επισημοποίηση της συνεργασίας. «Η έκθεση, πέρα από το κλαδικό της ενδιαφέρον, είναι ένα πολυεπίπεδο γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα ανταλλαγών και συνεργασιών και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός ή ο πολιτισμός», επεσήμανε ο κ. Καλπύρης.
Την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση θα συντονίζει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, ενώ, όπως σημείωσε ο Έλληνας Πρέσβυς, βασική επιδίωξη της ελληνικής αποστολής θα είναι η αξιοποίηση της δυναμικής φετινής ελληνικής παρουσίας για τη δημιουργία σχέσεων και τη σύσφιξη των ανθρώπινων δεσμών με τους Κινέζους παραγωγούς και επαγγελματίες αλλά και με τους απλούς πολίτες της δυτικής Κίνας.
Η κινεζική πόλη Λουτζόου, με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, θεωρείται η κοιτίδα του περίφημου κινεζικού ποτού Μπάιτζιο (κάτι αντίστοιχο με το ούζο στην Ελλάδα), και διαθέτει μακρά παράδοση 23 γενεών στην παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών, με την καταγωγή της πιο φημισμένης ετικέτας της, Luzhou Laojiao, να φθάνει έως τις δυναστείες των Τσιν και Χαν (221 π.Χ-220 μ.Χ.)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ