Μενού Ροή
Ποια είναι η Πρίσμα Ηλεκτρονικά από την Αλεξανδρούπολη που πήγε Τόκυο με τον Πρωθυπουργό

Στην Ελλάδα της αποβιομηχάνισης, του «πολέμου» στην επιχειρηματικότητα και της καταστροφής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στην Ελλάδα της υπερσυγκέντρωσης στην πρωτεύουσα όλων των… εξουσιών και όλων των μεγάλων «προνομίων», υπάρχουν προσπάθειες που όχι μόνο ανοίγουν δρόμους οξυγόνου και ανάπτυξης, αλλά δίνουν ελπίδα συλλογικά για τη χώρα, στην προσπάθεια που κάνει να επανασυσταθεί στο διεθνές επιχειρηματικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Μια τέτοια προσπάθεια είναι η εταιρεία Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ η οποία εδρεύει στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, στην πρωτεύουσα του Νομού Έβρου, η οποία ιδρύθηκε το 1991 και δραστηριοποιείται στην υψηλή τεχνολογία, συμμετέχει σε διαστημικά προγράμματα, συνεργάζεται με διαστημικές εταιρείες, κατασκευαστές δορυφόρων και προγραμματιστές δορυφορικών προϊόντων.

Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη του είδους της στην Ελληνική επικράτεια, ιδρύθηκε από την οικογένεια Γιορδαμλή, απασχολεί 100 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης και κατάρτισης, ενώ ήταν μια από τις εταιρείες που επιλέχθηκαν για να ακολουθήσουν τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική ομάδα στο πρόσφατο ταξίδι στο Τόκυο στις 29-31 Ιανουαρίου 2023.

Στόχος ήταν να προωθήσει τις τεχνολογίες αιχμής για τη Αεροδιαστημική βιομηχανία, ενέργεια, τεχνολογία, βιοτεχνολογία, αεροδιαστημική βιομηχανία, ναυτιλιακού και βιομηχανικού εξοπλισμού, ενώ τα στελέχη της Πρίσμα είχαν συναντήσεις – εκτός των άλλων – με ιαπωνικές ναυτιλιακές εταιρείες και εκπροσώπους ναυπηγείων.

Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά εκπροσωπήθηκε στην αποστολή από την Δήμητρα Μαρίνα Γιορδαμλή η οποία πραγματοποίησε επιχειρηματικές συναντήσεις, παρουσιάζοντας ως αιχμή το σύστημα Laros που έχει αναπτύξει η εταιρεία.

Το Laros είναι ένα πολυδύναμο εργαλείο που παρέχει συνεχή πραγματική παρακολούθηση της κατάστασης των υποσυστημάτων ενός πλοίου, διάγνωση, πρόγνωση και έγκαιρη προειδοποίηση, δημιουργώντας και μεταδίδοντας δεδομένα που συμβάλλουν στη επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας ενός πλοίου, στην βελτίωση της απόδοσης του και συμμόρφωση του με το κανονιστικό πλαίσιο, με αυξημένη ασφάλεια και καλύτερη προβλεπτική - προγνωστική συντήρηση.

 

Οι δραστηριότητες της εταιρείας

H Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ παρέχει τεχνολογικές λύσεις για επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ αναπτύσσει και παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων πληροφορικής, ασύρματων συστημάτων και ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών projects.

H εταιρεία με έδρα την Β. Ελλάδα εξυπηρετεί ένα μεγάλο εύρος πελατών σε πληθώρα τομέων όπως ο αγροτικός, τα μουσεία, η ναυτιλία, οι επίγειες μεταφορές, η άμυνα καθώς και η αεροδιαστημική. Διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής και κεντρικά της γραφεία στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στην Αθήνα στεγάζονται τα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης και Πωλήσεων. Επίσης διαθέτει γραφεία στη Νέα Υόρκη όπου καλύπτονται οι δραστηριότητες  Marketing και Πωλήσεων της Αμερικανικής Ηπείρου.

 

Έργα για CERN, ESA, Airbus και παγκόσμιους φορείς

Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ εστιάζει στην καινοτομία μέσω της συνεργασίας με κορυφαία Εθνικά και Διεθνή Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά κέντρα καθώς και Τεχνολογικά Συνεργατικά Σχήματα. Ενδεικτικά είναι το έργα που έχει κάνει για υπηρεσίες και φορείς κύρους όπως η ESA, ο CERN, η Airbus, το Ελληνικό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Corallia Cluster, Volvo, Forth, Reycap, Intracom Defence, Demokritos, ΕΑΒ, University Liverpool κ.α.

Αναφορικά με τον CERN, η Πρίσμα Ηλεκτρονικά συνεργάζεται επιτυχώς με τον παγκόσμιο ερευνητικό οργανισμό από το 2006 έως σήμερα τόσο σε απαιτητικά κατασκευαστικά έργα για τα διάφορα πειράματα (ATLAS, CMS, ALICE κ.α.), όσο και σε ερευνητικά έργα, όπως το EDUSAFE και το FTK. Το 2009 η εταιρεία είχε την ύψιστη τιμή να διακριθεί από το CERN με το Χρυσό Βραβείο Βιομηχανίας. Έως σήμερα, αποτελεί την μόνη ελληνική εταιρία που έχει παραλάβει αυτήν την διάκριση.

Επίσης οι συνεργασίες της Prisma Electronics περιλαμβάνουν πάνω από 100 πανεπιστήμια παγκοσμίως όπως τα

University Henri Poincare, Vaxjo University, University of Patras, University of Pisa, NTU Athens, NTU Munchen, ITE Crete, University of Rome. Παράλληλα συνεργάζεται με διάφορα βιομηχανικά και μη ερευνητικά κέντρα όπως τα Fiat R&D Centre, Volvo Technology AB, Thales, and Kleeman, and Ultra-national Research, Geneve, CH), ESA (European Space Agency), Nordwijk, NL κ.α.

Η Aribus και ο δορυφόρος Solar Orbiter

Ασφαλώς, είναι τιμή για την Ελλάδα, που μια εταιρεία από τον Έβρο, η Πρίσμα Ηλεκτρονικά, συμμετείχε στην κατασκευή του δορυφόρου Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ- ESA), ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει «πτήσεις» στο διάστημα, φωτογραφίζοντας για πρώτη φορά τον ήλιο όπως ποτέ δεν τον είχε ξαναδεί, ή προσεγγίσει η ανθρωπότητα.

Το διαστημικό σκάφος κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της Airbus στο Στίβενεϊτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Prisma Electronics κατασκεύασε ιδιαίτερα πολύπλοκες καλωδιώσεις και εξοπλισμό, που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο των συστημάτων του δορυφόρου με προδιαγραφές Διαστήματος.

Το συνολικό κόστος του τριετούς έργου ξεπέρασε το ένα εκατ. ευρώ, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο σημαντικά κατασκευαστικά έργα Διαστήματος για την Ελλάδα. Η εταιρεία συμμετείχε στο έργο με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που επιστεγάζεται από την «συγχαρητήρια επιστολή» της AIRBUS Defence & Space προς την Πρίσμα Ηλεκτρονικά, η οποία επιβραβεύει το εξαιρετικής ποιότητας αποτέλεσμα των παραδοτέων.

Η αποστολή Solar Orbiter αποτελεί μια από τις αποστολές-ναυαρχίδες της ESΑ. Ο δορυφόρος δίνει απαντήσεις σε μερικά από τα θεμελιώδη ζητήματα του σύμπαντος, την δημιουργία των πλανητών, την δημιουργία ζωής και τους νόμους της Φυσικής που διέπουν τα ουράνια σώματα.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας