Ασφαλώς σε μια χώρα αποβιομηχάνισης όπως η δική μας, κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι να βλέπουμε μια ελληνική βιομηχανία με έδρα την ακριτική Ξάνθη όχι μόνο να διαπρέπει σε έναν εξαιρετικά δύσκολο τομέα, όπως είναι ο κλάδος των μπαταριών, αλλά και να προχωρά σε εξαγορές στις πλέον ισχυρές και προηγμένες τεχνολογικά και βιομηχανικά χώρες του πλανήτη.
Έχοντας κάνει εξαγορές σε χώρες όπως Ιταλία, Γερμανία και Αμερική, διευρύνοντας γεωγραφικά και στρατηγικά το διεθνές αποτύπωμά της, χθες, η εταιρεία Sunlight ανακοίνωσε την πρώτη της εξαγορά στο Ισραήλ, αποκτώντας το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Israeli Industrial Batteries (IIB) Energy Storage Systems Ltd. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν από το 2014, ενώ τώρα προχώρησαν στο επόμενο βήμα.
Μια στρατηγική κίνηση που εδραιώνει την ελληνική εταιρεία στη μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και έρχεται να «κουμπώσει» με τις υπόλοιπες εξαγορές αλλά και τις μεγάλες επενδύσεις που έχει υλοποιήσει την τελευταία διετία.
Έχοντας αποκτήσει μεγάλη ρευστότητα τόσο μέσω αυξήσεων κεφαλαίου όσο και μέσω της χρησιμοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων από τις αγορές, η Sunlight έχει γιγαντωθεί αλλά και διεθνοποιηθεί τα μέγιστα την τελευταία διετία.
Σε μια συγκυρία κοσμογονικών εξελίξεων και ανάγκης νέων «δρόμων» σε όλο το φάσμα της ενέργειας και της αποθήκευσής της και έχοντας συσσωρευμένη γνώση από την τριών δεκαετιών εμπειρία της, η Sunlight αποκτά το μέγεθος και την ευελιξία να υποστηρίξει το παγκόσμιο αποτύπωμά της και να γίνει κορυφαίος «παίκτης» διεθνώς. Ουσιαστικά η Sunlight μετασχηματίζεται σε εταιρεία τεχνολογίας που εφαρμόζει όλη την… καινούρια γνώση σε χρήση Big Data, Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), και εργαλείων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning).
Η ισραηλινή εταιρεία
Η Israeli Industrial Batteries ιδρύθηκε το 1992, περίπου την ίδια χρονιά με τη Sunlight, ενώ διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο Ισραήλ για μπαταρίες ηλεκτρικών περονοφόρων, ως βασικός προμηθευτής Κατασκευαστών Αρχικού Εξοπλισμού. Αποτελεί έναν δυναμικό παραγωγό και διανομέα βιομηχανικών μπαταριών για διάφορες εφαρμογές, είναι 100% ιδιωτική και λειτουργεί πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών μολύβδου-οξέος για αποθήκευση ενέργειας.
Η ΙΙΒ διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο Ισραήλ για μπαταρίες ηλεκτρικών περονοφόρων, ως βασικός προμηθευτής Κατασκευαστών Αρχικού Εξοπλισμού (OEMs), όπως οι BT-Toyota, Hyster, Yale, Jungheinrich, Linde, και Still. Στους πελάτες της ΙΙΒ συγκαταλέγονται επίσης αλυσίδες supermarket και franchise, κέντρα logistics κλπ. Επιπλέον, η ΙΙΒ αποτελεί βασικό προμηθευτή μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές τηλεπικοινωνιών και UPS.
Σχετικοί πελάτες είναι το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και εταιρείες τηλεπικοινωνίας όπως οι Bezeq (εθνικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών του Ισραήλ), PHI, Hot Mobile και Motorola. Στα προϊόντα της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται ακόμη καινοτόμες μπαταρίες και προηγμένες εφαρμογές για την αεροπορική βιομηχανία.
Από το 2004 η ΙΙΒ δραστηριοποιείται επίσης στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2020 διαθέτει στις αγορές της και μπαταρίες ιόντων λιθίου για εφαρμογές βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης και αποθήκευσης ενέργειας – ταχέως αναπτυσσόμενα τμήματα του κλάδου παγκοσμίως.
Το management
Η συμφωνία εξαγοράς του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΙΒ υπογράφηκε στο Τελ Αβίβ στις 16 Ιανουαρίου 2023 από τον Λάμπρο Μπίσαλα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, και τον Ady Segal, απερχόμενο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Israeli Industrial Batteries Energy Storage Systems.
Ο Ady Segal θα παραμείνει στην εταιρεία υποστηρίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξή της ως κάτοχος του 49% των μετοχών, ως μη Εκτελεστικός Πρόεδρος και ως σύμβουλος της νέας Διοίκησης, ενώ ο Erez Pinto αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής. Οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν την αυτόνομη επιχειρηματική λειτουργία τους, αναζητώντας ταυτόχρονα συνεργασίες και συνέργειες για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αγορών του Ισραήλ, της Μέσης Ανατολής, και της Βόρειας Αφρικής.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group τόνισε μεταξύ άλλων πως «η συμφωνία αυτή συμβάλλει περαιτέρω στο στόχο μας να καταστούμε παγκόσμιοι ηγέτες στις βιομηχανικές μπαταρίες για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας και τα Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Επιπλέον, αυτή η εξαγορά εδραιώνει και επεκτείνει ακόμη περισσότερο τη γεωγραφική μας παρουσία στην περιοχή ΜΕΝΑ και ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό μας με έμπειρους και εξειδικευμένους υπαλλήλους. Θα αξιοποιήσουμε την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου συναρμολόγησης που η ΙΙΒ λειτουργεί στο Ισραήλ και τη γειτνίασή του με τις πολλά υποσχόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, για να μεγιστοποιήσουμε τη διάθεση των προϊόντων μας μέσω του τοπικού δικτύου πωλήσεων της ΙΙΒ.
Επίσης, θα υποστηρίξουμε τους συνεργάτες μας να εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιό τους με την προσθήκη των καινοτόμων προϊόντων της Sunlight, τεχνολογίας ιόντων λιθίου και μολύβδου-οξέος».
Οι εμφατικές εξαγορές του 2022
Το 2022 η Sunlight προχώρησε σε πολλές και εμφατικές εξαγορές στο εξωτερικό, ενώ έκανε και άλλες επενδυτικές κινήσεις, όπως η περαιτέρω επέκτασή της στις ΗΠΑ, με τη δημιουργία δεύτερης εγκατάστασης στο Mebane, στην κομητεία Alamance της Βόρειας Καρολίνας, σε μία επένδυση 40 εκατ. δολαρίων. Εκεί η ελληνική εταιρεία θα δημιουργήσει ένα νέο και υπερσύγχρονο κέντρο για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου και λύσεων φόρτισης ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά της Αμερικής.
Την περασμένη χρονιά η ελληνική εταιρεία εξαγόρασε το 80% της εταιρείας PBM, εταιρεία-ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές με έδρα τη Vignola της Ιταλίας, ενώ στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, προχώρησε στην εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε η BMG Energy σε ποσοστό 22% στην Sunlight European Battery Assemby (SEBA) και τη Sunlight Italy, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική της παρουσία στην Ιταλία.
Τον Ιούλιο είχε προηγηθεί η εξαγορά του 51% της γερμανικής A. Müller GmbH, με τη Müller Anlagen να διατηρεί το 49%. Η A. Müller δραστηριοποιείται σε πέντε σημεία στη Γερμανία, ενώ λειτουργεί επίσης γραφεία πωλήσεων και διανομής στην Ολλανδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην Ελλάδα, θυμίζουμε πως εντός του 2022 προχώρησε στην εξαγορά του 70% της εταιρείας Technoform (Τεχνοφόρμ A.E.) από το Κιλκίς, η οποία δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας.