Μενού Ροή
Ποια είναι η εταιρεία Μονόλιθος που δημιουργεί καταλύτες νέας γενιάς

Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει ισχυρή παραγωγική βάση, αλλά ούτε αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ είναι πολύ λίγες οι μεγάλες επιχειρήσεις βαριάς βιομηχανίας που έχουν μέγεθος υπολογίσιμο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όμως υπάρχουν κάποιες προσπάθειες μικρομεσαίων εταιρειών που με όχημα την καινοτομία, την έρευνα και τη νανοτεχνολογία, δηλώνουν το δικό τους παρών στις εξελίξεις.

Και όχι μόνο δηλώνουν το δικό τους παρόν, αλλά καταφέρνουν να διακρίνονται και να κατοχυρώνουν τις δικές τους πατέντες διεθνώς, σε ένα χώρο που η Ελλάδα δεν έχει παράδοση, όπως ο χώρος των νέας γενιάς καταλυτών αυτοκινήτων. Μια εκπρόσωπος αυτής της συνομοταξίας ελληνικών εταιρειών που έχουν αξιοσημείωτη πορεία, είναι η εταιρεία Μονόλιθος Τεχνολογίες Ανακύκλωσης ΕΠΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων και φίλτρων σωματιδίων ντίζελ (DPF), καθώς και συστημάτων επιλεκτικής καταλυτικής μείωσης (SCR).

Η εταιρεία ήταν μια από τα τέσσερα case studies ελληνικών εταιρειών που αξιοποίησαν επιτυχώς τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καινοτόμες επιχειρήσεις, και χθες συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης «Η συνεισφορά των ευρωπαϊκών πηγών άμεσης χρηματοδότησης στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας» που εκπόνησαν η ΕΥ Ελλάδος και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην Αθήνα.

Η μελέτη εξέτασε τον βαθμό στον οποίο η Ελλάδα αξιοποίησε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από αυτά τα προγράμματα, διερεύνησε ποσοτικά τα ευρύτερα οφέλη για την ελληνική οικονομία και κατέληξε σε μια δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της συμμετοχής των εγχώριων επιχειρήσεων στα προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα άντλησε 1,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», 44,6 εκατ. ευρώ από το “LIFE” και 42,5 εκατ. ευρώ από το “Erasmus+”.

Στην εκδήλωση παρουσίασης συμμετείχε ο κ. Ιάκωβος Γιακουμής, ιδρυτής και CEO της Monolithos Catalysts & Recycling Ltd., εταιρείας που εξετάστηκε στη μελέτη ως επιτυχημένο case study αξιοποίησης κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

Το εκτόπισμα της Μονόλιθος

Όπως τόνισε στο EnergyMag.gr ο κ. Γιακουμής, η εταιρεία Μονόλιθος πλέον απασχολεί 45 εργαζόμενους, ενώ έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% προέρχεται από το εξωτερικό. Επίσης η εταιρεία έχει υπογεγραμμένες συμβάσεις αξίας 8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο.

Σημείωσε επίσης ότι η Μονόλιθος συμμετέχει σε περίπου είκοσι νέα ερευνητικά προγράμματα μέσα σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ εξέφρασε το παράπονο πως λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν πάρει σοβαρά την κρισιμότητα του να έχουν τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.

Από το 2014 η εταιρεία εισήλθε σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη δημιουργία χημικού εργαστηρίου ανάπτυξης και τεχνολογίας, ενώ πλέον από τα 45 άτομα που απασχολεί, τα 16 είναι στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, οκτώ εκ των οποίων έχουν διδακτορικό. Πρόκειται για θέσεις πολύ υψηλά αμειβόμενες ευθέως ανταγωνιστικές με το διεθνές status quo.

Το ιστορικό της εταιρείας

Η εταιρεία Μονόλιθος Τεχνολογίες Ανακύκλωσης Ε.Π.Ε. ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό την ανακύκλωση απενεργοποιημένων καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων. Το 2002 επεκτάθηκε στην κατασκευή/εμπορία νέων ετοίμων προς τοποθέτηση καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων ως ανταλλακτικά εφάμιλλα των γνησίων (aftermarket). Το 2007 επεκτάθηκε στην εμπορία εξατμίσεων αυτοκινήτου εγκαινιάζοντας συνεργασία με μεγάλους κατασκευαστικούς οίκους του εξωτερικού.

 

Εγκαταστάσεις και ανακύκλωση

Η επιχείρηση διαθέτει γραφεία στο Πολύγωνο Αττικής, πλήρως αδειοδοτημένη μονάδα κατασκευής νέων καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων και προεπεξεργασίας απενεργοποιημένων καταλυτών στην Ακαδημία Πλάτωνος (πίσω από τα ΚΤΕΛ Κηφισού) συνολικής στεγασμένης έκτασης 620 τ.μ. και αποθήκη στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συνεργάζεται με τρεις από τους μεγαλύτερους οίκους παραγωγής εξατμίσεων στον κόσμο (Walker-Γαλλία, Klarius-Αγγλία, Eberspaecher-Γερμανία).

Επίσης η επιχείρηση ανακυκλώνει απενεργοποιημένους καταλύτες αυτοκινήτων, καθώς έχει λάβει άδειες συλλογής/μεταφοράς απενεργοποιημένων καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων και από τις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ διαθέτει άδεια αποθήκευσης και προεπεξεργασίας για τις εγκαταστάσεις της στην Ακαδημία Πλάτωνος Αττικής. Έχει συμβληθεί με το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων τέλους ζωής (ΕΔΟΕ Α.Ε.) και συνεργάζεται με έναν μεγάλο αριθμό συνεργείων και διαλυτηρίων της χώρας.

Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει σύγχρονη μονάδα προεπεξεργασίας απενεργοποιημένων καταλυτών αυτοκινήτου (ψαλίδι διαχωρισμού μονόλιθου από κέλυφος) δυναμικότητας 40.000 τεμαχίων ανά έτος. Η μονάδα περιλαμβάνει σύστημα καθαρισμού του αέρα από τα αιωρούμενα σωματίδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στελέχη της επιχείρησης θεωρούνται τα πιο έμπειρα και τα πιο καλά καταρτισμένα στην εν λόγω αγορά και εξ αυτού του λόγου καλούνται συχνά να δώσουν στοιχεία σε έρευνες είτε του Υπουργείου Περιβάλλοντος είτε και στον τύπο (ηλεκτρονικό και γραπτό).

Τα έργα που συμμετείχε

Η Μονόλιθος έχει συμμετάσχει σε 14 προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης εκ των οποίων στα τρεις συμμετείχε ως Funding & tenders (europa.eu).

Τα προγράμματα στα οποία συμμετείχε ήταν: • Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP): 1 έργο • FP7: 1 έργο • Η2020: 10 έργα • LIFE Programme: 1 έργο • Horizon Europe: 1 έργο. Κατά την περίοδο 2014-2020, η εταιρεία συμμετείχε σε δέκα έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Horizon 2020 και σε ένα έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE.

Η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε η εταιρεία στο πλαίσιο των έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε στο ποσό των 3,57 εκατ. ευρώ. Στα τρία από αυτά ήταν συντονιστής (100% του συνόλου των έργων στα οποία συμμετείχε ως συντονιστής), ενώ οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιήθηκε ήταν:

Δράση για το κλίμα, περιβάλλον, αποδοτικότητα πόρων και πρώτες ύλες (πέντε έργα), Δράσεις Marie Sklodowska-Curie (δύο έργα), Προηγμένα υλικά (δύο έργα), Ηγετική θέση στις τεχνολογίες ενεργοποίησης και στις βιομηχανικές τεχνολογίες (LEIT) (ένα έργο).

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας