Από τις πρωταγωνίστριες μετοχές της περασμένης εβδομάδας ήταν η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,55% κλείνοντας την Παρασκευή στα 8,28 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη έφτασε έως τα 8,56 ευρώ, που αποτελούν νέα υψηλά έτους, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τα μέσα Απριλίου του 2022, ήτοι 13 μήνες πίσω.
Η αγορά θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συμπεριφορά της μετοχής αυτή την εβδομάδα, καθώς ανάλογα με την πορεία της θα φανεί αν η «ψαλίδα» της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει, όπως είναι και το πιο πιθανόν, καθώς επίσης το αν αυξάνονται οι πιθανότητες για αυτοδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στις δεύτερες κάλπες.
Η ισχυροποίηση της τωρινής κυβέρνησης και η απομάκρυνση του σεναρίου… ΣΥΡΙΖΑ με τις εξαγγελίες (έστω και εντυπωσιασμού) περί επανακρατικοποίησης, αναμένεται να έχει αντανάκλαση στο ταμπλό και στη μετοχή και αυτή την εβδομάδα.
Η ΔΕΗ αποτελεί παραδοσιακά το πλέον… κυβερνητικό χαρτί, όσο και αν η σχέση έχει διαφοροποιηθεί συγκριτικά με το παρελθόν. Το κράτος διατηρεί μεν ισχυρή παρουσία, ελέγχοντας μέσω του Υπερταμείου το 34,12%, όμως η επιρροή του είναι ασύγκριτα μικρότερη έναντι του παρελθόντος, ενώ το τωρινό management κινείται με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν παύει η Επιχείρηση να έχει «φορτωθεί» την πληρωμή της ΕΡΤ και των δημοτικών τελών, που ανεβάζουν κατά 50% περίπου το λογαριασμό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το «φούσκωμα» της τιμής για ένα νοικοκυριό, άρα και την αύξηση των «κόκκινων» λογαριασμών. Η μετοχή, σε κάθε περίπτωση, είναι… δείκτης πολιτικών εξελίξεων.
Όμως, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ευθαρσώς ότι η επανακρατικοποίηση της Επιχείρησης θα είναι ο κεντρικός ενεργειακός άξονας της κυβέρνησής του αν εκλεγεί, καταλαβαίνουμε ότι η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ συνδέεται ασφαλώς άρρηκτα με τις πολιτικές εξελίξεις, και δη τις δημοσκοπήσεις.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατη ομιλία του, η κυβέρνησή του θα κάνει πράξη άμεσα και δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, καταρχάς «με την κρατικοποίηση της ΔΕΗ και την απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας».
Τι έχει δείξει το παρελθόν
Πολλές φορές στο παρελθόν η αγορά κάνει τη δική της… δημοσκόπηση, «μαρτυρώντας» προς τα που γέρνουν τα δεδομένα. Κάτι τέτοιο έγινε τον Ιούνιο του 2012, όταν οι (δεύτερες) εκλογές ήταν στις 17/6, όμως η αγορά ξεκίνησε να «τρέχει» από τις 7 Ιουνίου, διαβλέποντας ότι τα κόμματα που προηγούνται αρκούν να δημιουργήσουν κυβέρνηση.
Στις 6 Ιουνίου 2012 η αγορά είδε τα χαμηλά, με το Γ.Δ. να πέφτει τότε στο χαμηλό των 477,42 μονάδων υπό τον ορατό φόβο του Grexit, όμως έκτοτε ξεκίνησε ένα ανέλπιστο ράλι και έως τις εκλογές είχε φτάσει στις 600 μονάδες, κερδίζοντας 17,61% μέσα σε μόλις οκτώ συνεδριάσεις. Μάλιστα, την Πέμπτη 14/6, τρεις ημέρες προ των εκλογών, ο Γ.Δ. έκανε ράλι +10,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εκτοξεύτηκε στο +23,39%! Αξίζει να σημειωθεί πως στο 8ήμερο (προεκλογικό) ράλι τότε, ο τραπεζικός δείκτης είχε εκτοξευτεί σε ποσοστό +56,14%! Απόδοση εξαιρετικά σπάνια.
Στις 5 Ιουνίου 2012, η μετοχή της ΔΕΗ είχε πέσει στο ιστορικό χαμηλό των 1,09 ευρώ, όμως, ως απόλυτα… κυβερνητικό «χαρτί», έως τις εκλογές είχε εκτοξευτεί κατά +65,25% φτάνοντας στα 1,95 ευρώ. Η αγορά τότε προεξόφλησε δημιουργία κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά, όπως και έγινε, με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Εξίσου αντιπροσωπευτική ήταν η… δημοσκόπηση της αγοράς το 2019, καθώς ο Γ.Δ. ξεκίνησε εκείνο το έτος από τις 613,30 μονάδες και έως την Παρασκευή 5 Ιουλίου, τελευταία συνεδρίαση προ των εκλογών, είχε εκτοξευτεί στις 894,66 μονάδες, καταγράφοντας ράλι +45,88%. Θυμίζουμε πως το 2019, χρονιά που εκλέχθηκε η Ν.Δ., η μετοχή της ΔΕΗ έκανε πάρτι με ιλιγγιώδη κέρδη, καθώς υπό το φόβο της χρεοκοπίας είχε πέσει τον Απρίλιο του 2019 στα 1,26 ευρώ, ενώ ολοκλήρωσε εκείνο το έτος στα 4,13 ευρώ, με ράλι +228% από το χαμηλό του Απριλίου.
Στο σύνολο του 2019 η ΔΕΗ είχε άνοδο 220%, αποτελώντας την κορυφαία μετοχή της πραγματικής οικονομίας σε όλο τον FTSE 25, ενώ την ξεπέρασε μόνο η Τρ. Πειραιώς με επίδοση +256%.
Βεβαίως, η τωρινή συγκυρία είναι διαφορετική, καθώς δεν αναμένεται τέτοιο ράλι στη μετοχή, δεδομένου ότι ο τίτλος έχει ήδη αποκαταστήσει με την πορεία των τελευταίων ετών την εικόνα του στο ταμπλό. Η μετοχή δεν είναι ούτε στα ιστορικά χαμηλά του 2012, ούτε έχει υποστεί το… λιώσιμο του πρώτου 4μήνου του 2019, εν μέσω φόβων χρεοκοπίας.
Αντιθέτως, έχει τα προηγούμενα χρόνια έχει κάνει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 1,35 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη ΑΜΚ μη τραπεζικής εταιρείας από το 2006 και τη MIG, έχει μαζέψει ρευστότητα μέσω πράσινων και άλλων ομολογιακών εκδόσεων, ενώ εντός του 2023 προχώρησε και στην εξαγορά της ENEL Romania, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό μετά την απόκτηση της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική το καλοκαίρι του 2006 έναντι τριών δισ. ευρώ.