Μενού Ροή
Ποια είναι η Avokado, η νέα high tech startup της ΜΥΤΙΛ που θα γίνει «ομπρέλα» στην ενέργεια

Κινούμενος στη λογική της παροχής καθετοποιημένων υπηρεσιών σε όλα τα business unit που δραστηριοποιείται, από την ενέργεια και τα μέταλλα έως τις κατασκευές, τις υποδομές, τις παραχωρήσεις, την κυκλική οικονομία και το facility management, ο όμιλος Μυτιληναίου παρουσίασε χθες το νεότερο «παιδί» του, που θα αποτελέσει τον τεχνολογικό βραχίονά του για τη νέα εποχή.

Ο λόγος για την εκ των έσω δημιουργημένη startup Avokado, που στόχο έχει να γίνει η αιχμή του δόρατος στην εφαρμογή της τελευταίας λέξης της υψηλής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης πάνω στο χώρο της ενέργειας, με στόχο την αποδοτικότερη και αρτιότερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων.

Στην ουσία, η Avokado είναι μια τεχνολογική πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται τις υπηρεσίες ενέργειας εκ μακρόθεν, δηλαδή θα κάνει τηλεδιαχείριση, κάνοντας προβλέψεις για την κατανάλωση της επόμενης ημέρας, θα προβλέπει συμπεριφορές της ενεργειακής εγκατάστασης, πότε θα χρειαστεί φόρτιση, πότε είναι το καλύτερο (ανάλογα με τις τιμές στο σύστημα) timing για φόρτιση, παράγοντας αξία για τον πελάτη.

Σε μια εποχή που και ο κλάδος της ενέργειας μετασχηματίζεται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς, με την παροχή υπηρεσιών εφαρμογών πληροφορικής, εμπόριο ηλεκτρονικού hardware και εφαρμογών λογισμικού, η φιλοδοξία του ομίλου Mytillineos και των δημιουργών της νέας startup είναι να αποτελέσει τον ψηφιακό «πράσινο» βοηθό των επιχειρήσεων με την ανάπτυξη εφαρμογών για τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας, την καλύτερη διαχείριση αλλά και το πιο πράσινο αποτύπωμα.

«Ο καταναλωτής του μέλλοντος δεν είναι σίγουρο ότι θα μοιάζει με τον σημερινό καταναλωτή. Τα πάντα αλλάζουν ταχύτατα. Παρουσιάζουμε ένα καινούριο brand με μεγάλες προοπτικές», τόνισε μεταξύ άλλων στη χθεσινή επίσημη παρουσίαση της πλατφόρμας ο Chief Executive Director, Energy της Mytilineos Γιάννης Καλαφατάς, προσθέτοντας:

Η Avokado δημιουργήθηκε από το Βασίλη Νικολόπουλο και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ενώ η Mytilineos επένδυσε ένα εκατομμύριο ευρώ, όμως τελικώς απαιτήθηκε το ήμισυ αυτού του ποσού όπως τόνισε ο κ. Καλαφατάς.

 

Τρία νέα προϊόντα

Το νέο τεχνολογικό… πουλέν της Mytilineos φέρνει τρία νέα προϊόντα που θα βοηθήσουν εταιρείες και Δήμους να έχουν έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και έξυπνη και αποδοτικότερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων.

Όπως τόνισαν χθες οι ιδρυτές της Avokado, η εταιρεία αναπτύσσει τις δικές της λύσεις και υπηρεσίες που βασίζονται στις σύγχρονες τάσεις της τεχνολογίας (big data και Τεχνητή Νοημοσύνη), παρέχοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να μπορεί να μετατραπεί και σε έναν διαδραστικό παραγωγό ενέργειας, που θα μπορεί είτε να αποθηκεύει για δική του μελλοντική χρήση, είτε να διαθέτει σε τρίτους.

AVOX: Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα που ήδη χρησιμοποιεί η Protergia, και μπορεί να απεικονίζει και να διαχειρίζεται όλα τα ενεργειακά assets σε πραγματικό χρόνο, αλλά και τα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορεί να υπάρξουν και μέσα από το άνοιγμα της αγοράς της ευελιξίας, συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά του παραγωγού-καταναλωτή.

AVOKADO AI : Ο λόγος για μια προηγμένη εργαλειοθήκη αλγορίθμων που θα μπορεί να διαχειρίζεται ενεργειακά assets του καταναλωτή χωρίς να χρειάζεται η δική του εμπλοκή. Κάνει πρόβλεψη κατανάλωσης ενέργειας, επόμενης ημέρας, διακύμανση δικτύου, ή και βελτιστοποίηση της διαδικασίας φόρτισης μιας μπαταρίας. Πρόκειται για υπηρεσία που απευθύνεται ήδη στην αγορά, για πώληση σε εταιρικούς καταναλωτές, ιδιώτες ή και δήμους της χώρας. Είναι μια εργαλειοθήκη που απευθύνεται σε εταιρείες που έχουν να διαχειριστούν μεγάλες εγκαταστάσεις και υποδομές, όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μεγάλοι retailers, οι οποίες θέλουν να επισπεύσουν την πράσινη μετάβαση και να ελέγξουν καλύτερα την ενεργειακή σπατάλη.

AVOS: Είναι το λειτουργικό σύστημα που μπορεί να κάνει τις συσκευές αποθήκευσης πιο «έξυπνες» και αποδοτικές δίνοντας τους την δυνατότητα να πάρουν αποφάσεις εκ μέρους του τελικού καταναλωτή που θα του αποδώσουν κέρδος.

Στόχοι

Όπως τόνισε ο κ. Καλαφατάς, «η Avokado έχει λόγω της Mytilineos πρόσβαση σε όλες τις ηπείρους και σε μεγάλες χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος. Οι προοπτικές που ανοίγονται είναι μεγάλες. Στόχος είναι η Avokado να γίνει ο καλύτερος πάροχος τεχνητής νοημοσύνης (σσ πάνω στον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών) σε Ελλάδα και διεθνώς».

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει περίπου 100 μεγάλους ιδιώτες πελάτες, ενώ στοχεύει στην περαιτέρω επέκτασή της  στην εταιρική αγορά, δηλαδή στους μεγάλους πελάτες και αργότερα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπει στη λιανική. Είναι κοντά σε συμφωνία με δήμους της χώρας, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από δήμους του εξωτερικού που θέλουν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, συνιδρυτής της Avokado, ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές με Δήμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ενώ είναι και πολύ κοντά σε συμφωνίες με οργανισμούς σε χώρες όπου οι αγορές τους είναι πολύ πιο ώριμες από την Ελλάδα και προανήγγειλε πως σύντομα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για μεγάλα συμβόλαια από τις αγορές του εξωτερικού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας