Μενού Ροή
H Eldorando Gold, η ηλεκτροκίνηση και ο χαλκός που είναι ο νέος χρυσός

Στην Ελλάδα της αποβιομηχάνισης, του (επί δεκαετίες) διωγμού της παραγωγής και της υπερσυγκέντρωσης επενδυτικών κεφαλαίων μονοδιάστατα και μονοφασικά στον τουρισμό, η επένδυση της Eldorando Gold και της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, μπορεί να φέρει ισχυρή προστιθέμενη αξία τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και συνολικά για τη χώρα. Μέσω της επένδυσης αυτής, η Ελλάδα δύναται να καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη, με 6,7 τόνους ανά έτος, όχι μακριά από τη Σουηδία (8,1 τόνους) και την Φινλανδία (7,7 τόνοι).

Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων χθες στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα της Ελληνικός Χρυσός, όπου ο  αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorando Gold, Χρήστος Μπαλάσκας, ανέφερε επίσης πως «στα μεταλλεία της Χαλκιδικής δεν εξορύσσουμε μόνο χρυσό. Εξορύσσουμε πλην του χρυσού και ασήμι, μόλυβδο, άργυρο και ψευδάργυρο σε μεγάλες και ανταγωνιστικές ποσότητες».

Επίσης τόνισε πως «η σημερινή παραγωγή χαλκού παγκόσμια είναι είκοσι εκατομμύρια τόνοι. Λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση, οι απαιτήσεις έως το 2035 θα διπλασιαστούν. Άρα, η Ελλάδα μπορεί να παίξει πολύ σημαίνοντα ρόλο σε όλο αυτό». Γενικότερα οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης.

Τα οφέλη

Όπως τόνισε ο κ. Μπαλάσκας, οι Σκουριές αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο που θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός. Το έργο που είναι σχεδιασμένο με τα υψηλότερα πρότυπα σε επίπεδο λειτουργίας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, θα δημιουργήσει περί τις 1.500 θέσεις εργασίας στην κορύφωση των κατασκευαστικών εργασιών και σταθερά έσοδα αρκετών εκατ. ευρώ για τις τοπικές κοινωνίες και το Ελληνικό Δημόσιο σε βάθος 20ετίας.

Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων άμεσων θέσεων εργασίας.

Επίσης θα φέρουν εκτιμώμενα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς και σημαντικών πρόσθετων επενδύσεων σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων, που μάλιστα θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή με σκοπό να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Στόχος είναι η Ελληνικός Χρυσός να καταξιωθεί ως μια από τις κορυφαίες μεταλλευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, μετατρέποντας τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας σε πηγή ευημερίας για όλους.         

Η διετία 2024-2025 είναι για την Ελληνικός Χρυσός η περίοδος της επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές και την ενίσχυση της παραγωγικότητας στην Ολυμπιάδα, ενώ από το 2025-2029 με την ολοκλήρωση των κατασκευών θα μπει στην περίοδο της ανάπτυξης με τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης και της παραγωγής.

Το έργο των Σκουριών

Στο μεταλλείο των Σκουριών έχουν γίνει επενδύσεις 550 εκατ. δολαρίων, ενώ πλέον εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης διάρκειας περίπου δυόμισι ετών και αξίας 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου.

Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα τεχνικά υποέργα του έργου των Σκουριών συναντάμε:

  • Ανέγερση εργοστασίου εμπλουτισμού (όπου διαχωρίζεται το εξορυσσόμενο μετάλλευμα) - έχει ολοκληρωθεί
  • Χωματουργικές εργασίες & κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας μεταλλευτικών εγκαταστάσεων - έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • Θεμελίωση με πασσάλους μονάδας πρωτογενούς θραύσης και θόλου στέγασης προθραυσμένου μεταλλεύματος - έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου - έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • Κατασκευή υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης - έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • Κατασκευή του Χώρου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων - έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • Κατασκευή καναλιών εκτροπής ομβρίων υδάτων - έναρξη Β’ εξάμηνο 2023
  • Έναρξη εργασιών επιφανειακού ορύγματος - έναρξη στα τέλη 2023
  • Κατασκευή μονάδας φιλτρόπρεσσας για τη διήθηση των τελμάτων - έναρξη στα τέλη 2023
  • Ανάπτυξη υπόγειου μεταλλείου - έναρξη α’ εξάμηνο 2024

Το έργο της Ολυμπιάδας

Στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας