H υπέρβαση των «αρκετών εμποδίων» που συνεχίζουν να λειτουργούν ανασταλτικά για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης είναι προαπαιτούμενο για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος του υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ για ποσοστό ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή κοντά στο 80% το 2030. Αυτό εκτιμά ο επικεφαλής της Enel Green Power Hellas (και Πρόεδρος της Solar Europe) Αριστοτέλης Χαντάβας, σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που συνιστά και την πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά την εξαγορά του 50% της Enel Green Power Hellas από την Macquarie τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Χαντάβα, «Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των εμποδίων αυτών, όπως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό των αδειοδοτικών διαδικασιών έτυχαν θετικής υποδοχής από την αγορά και τους επενδυτές. Απαιτείται όμως επιπλέον πρόοδος αναφορικά με την χωρητικότητα των ηλεκτρικών δικτύων και τις διαδικασίες για την χορήγηση όρων σύνδεσης. Προκειμένου να επιτευχθεί η υψηλότερη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας απαιτούνται επενδύσεις που θα ενισχύσουν την δυνατότητα του δικτύου να διαχειριστεί την αυξανόμενη «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους παραγωγούς ΑΠΕ που διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να εκτελέσουν γρήγορα τα έργα τους».
Repowering, υβριδοποίηση, αποθήκευση
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χαντάβα, «οι επενδύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε projects που βελτιστοποιούν την απόδοση υφιστάμενων έργων και χρησιμοποιούν αποδοτικά την χωρητικότητα του δικτύου, Παραδείγματα τέτοιων projects είναι το repowering παλαιών μονάδων, η «υβριδοποίηση» υφιστάμενων μονάδων με συνδυασμό διαφορετικών τεχνολογιών και ο συνδυασμός ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης»
Όπως εξηγεί, το repowering (που αφορά κυρίως παλαιά αιολικά πάρκα) μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη δυναμικότητα παλαιών μονάδων που είναι τοποθετημένες σε περιοχές υψηλού δυναμικού και έχουν περιορισμένο βαθμό αξιοποίησης εξαιτίας της μειούμενης αποδοτικότητας του εξοπλισμού.
Η υβριδοποίηση από την άλλη πλευρά μπορεί να αυξήσει τον ετήσιο δείκτη απόδοσης μιας μονάδας, να μειώσει την στοχαστική του φύση -οδηγώντας σε χαμηλότερα κόστη εξισορρόπησης- και να βελτιώσει την αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου χωρίς να απαιτείται αύξηση της δυναμικότητάς του.
Τέλος, οι μονάδες αποθήκευσης είναι αναμφίβολα κρίσιμες για την διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού. Ο συνδυασμός μπαταριών με σταθμούς ΑΠΕ τους μετασχηματίζει σε κατανεμημένους (dispatchable) παραγωγούς που μπορούν γρήγορα να αποκρίνονται στις ανάγκες του συστήματος. Προσφέρουν μια γρήγορη λύση για αξιόπιστη, βιώσιμη και προσιτή διείσδυση πράσινης ενέργειας που συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ανεξαρτησία.
H προσέλκυση επενδύσεων και η διασφάλιση δημόσιας χρηματοδότησης για τέτοιες πρωτοβουλίες, μαζί με την εδραίωση ενός ευνοϊκού νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου θα βοηθήσει την Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος λόγω της καθυστερημένης ενεργειακής μετάβασης και την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα. Αυτό θα αποδειχθεί τελικά επωφελές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων επηρεάζονται από τις έντονα δυσμενείς συνέπειες της ενεργειακής ένδειας και της κλιματικής αλλαγής, καταλήγει ο επικεφαλής της Enel Green Power Hellas και της Solar Europe.