Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου.
Ο ρόλος του Δημοσίου και οι νέες ισορροπίες στην HelleniQ Energy - Στην έκτακτη γενική συνέλευση η αλλαγή καταστατικού

Η διάθεση πακέτου μετοχών συνολικού ύψους 11% στο Χρηματιστήριο Αθηνών φέρνει αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης της HELLENiQ ENERGY, κι έτσι σήμερα συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων καθώς απαιτείται τροποποίηση άρθρου του καταστατικού αναφορικά με τον αριθμό εκπροσώπησης των μελών στο διοικητικό συμβούλιο. 

Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση, η σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση θα κληθεί να τροποποιήσει το πλαίσιο αυτό ώστε αν το ποσοστό διαμορφωθεί μεταξύ 25% έως 35%, ο μέτοχος να μπορεί να διορίζει τρία μέλη. 

Υπενθυμίζεται ότι POIH Investments Limited, έμμεσα μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. («POIH») του Ομίλου Λάτση, από την 8.12.2023 κατέχει 123.510.479 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές και αντιστοιχούν σε ποσοστό 40,41% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, έναντι ποσοστού 47,12%, που κατείχε πριν την 8.12.2023. Σημειώνεται ότι η POIH Investments Limited κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της PΟΙΗ.

Παράλληλα,  το Ελληνικό Δημόσιο, έμμεσα, μέσω της συμμετοχής του στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» («ΕΕΣΥΠ»), μέσω της συμμετοχής της ΕΕΣΥΠ στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» («ΤΑΙΠΕΔ»), από την 08.12.2023 κατέχει 95.301.987 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές και αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,18% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, έναντι ποσοστού 35,48% που κατείχε πριν την 8.12.2023. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, “το Διοικητικό Συμβούλιο της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E. (η «Εταιρεία»), μετά από αίτημα του μετόχου Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ»), συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα λάβει χώρα στις 28 Δεκεμβρίου 2023, με θέμα την τροποποίηση του Καταστατικού.

Η προτεινόμενη τροποποίηση αφορά στο άρθρο 20 και προβλέπει τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να διορίζει τρία (3) μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), στο μετοχικό της κεφάλαιο, είναι μεταξύ 25% και 35%. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη που έχει το ισχύον Καταστατικό για δυνατότητα διορισμού τεσσάρων (4) μελών σε περίπτωση που το εν λόγω ποσοστό υπερβαίνει το 35%, παραμένει ως έχει.”

Σημειώνεται, ότι με βάση όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας της HELLENiQ ENERGY (ΗΕ), σε πρόσφατη εορταστική δημοσιογραφική συνάντηση, σε σχέση με το πλάνο διοίκησης, το Ελληνικό Δημόσιο, παρά το ότι διαθέτει πλέον ποσοστό στο μετοχικό σχήμα, κάτω του 35%, θα συνεχίσει να διορίζει τρία μέλη στο διοικητικό συμβουλίου ακόμη. Κι αυτό παρά το ότι το καταστατικό προέβλεπε ότι με χαμηλότερα του 35% ποσοστά, θα  έχει μηδενική παρέμβαση στο ΔΣ. 

H Helleniq Energy παρουσιάζει ιστορικά μια πολύ καλή συνεργασία μετόχων και αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεχιστεί, ανέφερε στο πλαίσιο της προαναφερόμενης συνάντησης με τα ΜΜΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης σχολιάζοντας την αλλαγή στο μετοχικό στάτους μετά το  placement. Ο έλεγχος της εταιρείας δεν αλλάζει επί της ουσίας, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου. 

Να σημειωθεί ότι και σήμερα έχει προγραμματιστεί απεργιακή κινητοποίηση του σωματείου των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται, ότι το σωματείο των εργαζομένων είχε προκηρύξει τρεις απεργίες: η πρώτη 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 28 Δεκεμβρίου και η τρίτη από 2 Ιανουαρίου έως 6 Ιανουαρίου 2024.   

Ουσιαστικά, η διοίκηση τονίζει ότι το μοντέλο καλων πρακτικών στη συνεργασία Δημοσίου και Paneuropean τoυ ομίλου Λάτση, που εφαρμόζεται στην εταιρεία, εδώ και χρόνια, θα συνεχιστεί, παρά το ότι μετά το πρόσφατο placement του 11%, τον δημόσιο μείωσε τη συμμετοχή του ενώ ο όμιλος Λάτση  διατηρεί το 40% των μετοχών της εισηγμένης με δικαίωμα διορισμού τεσσάρων μελών του ΔΣ. 

Πάντως ο κ. Σιάμισιης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση των ποσοστών των δύο βασικών μετόχων, τονίζοντας ότι μετά το placement Δημόσιο και Paneuropean ελέγχουν ποσοστό 71% από 82% προηγούμενα. Το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό για εισηγμένη εταιρεία. 

Σε κάθε περίπτωση η διάθεση των μετοχών ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και πέτυχε να ενισχύσει το free float με ποιοτικούς επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τους συμβούλους του placement στους Έλληνες θεσμικούς ενώ από τους ξένους επελέγησαν long only επενδυτές αλλά και hedge funds περίπου σε ποσοστό 5%. Εξάλλου η εξέλιξη της τιμής της μετοχής η οποία πλέον διαπραγματεύεται στα 7,2 ευρώ δείχνει ότι η πώληση έγινε σε καλά επίπεδα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εάν το placement γινόταν στα 6,9 ευρώ τότε το βιβλίο θα είχε υπερκαλυφθεί 6,5 με 7 φορές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας