Σε μια συγκυρία που οι δρόμοι της ενέργειας αλλάζουν ραγδαία και οι ανάγκες για πρώτες ύλες που μπορούν να υποστηρίξουν πάρα πολλές δραστηριότητες και να καταστήσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο περισσότερο αυτόνομη έχουν γιγαντωθεί, η εταιρεία Mytilineos προχώρησε σε μια άκρως κομβική κίνηση, εξασφαλίζοντας ένα τεράστιο κοίτασμα βωξίτη στη Γκάνα.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη κίνηση στον κλάδο των μετάλλων που έχει κάνει εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό τα τελευταία πολλά χρόνια και ένα από τα σημαντικότερα deal ευρύτερα για την ασφάλεια και επάρκεια προμηθειών πρώτων υλών για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Mytilineos, όπως ανακοίνωσε χθες, εξασφάλισε την εκμετάλλευση ενός πολύ μεγάλου κοιτάσματος βωξίτη στη Γκάνα (περιοχή Ninayhin – Mpasaaso), με μοντέλο Παραχώρησης, κίνηση που εξασφαλίζει για πολλά χρόνια την παραγωγική ικανότητα του ομίλου, ενώ θα της δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει συμβόλαια με προοπτική μεγαλύτερα της 10ετίας.
Η Mytilineos εξασφάλισε από τον κρατικό φορέα ανάπτυξης βιομηχανίας της Γκάνας GIADEC άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη, σε μια περιοχή που εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνους και αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους του μετάλλου ετησίως. Η τελετή υπογραφής του έργου της παραχώρησης πραγματοποιήθηκε στην Άκκρα στις 26 Ιανουαρίου, παρουσία του Προέδρου της Γκάνας Nana Akufo-Addo.
Τι σημαίνει για τη Mytilineos το μεγάλο deal
Σε οικονομικούς όρους, η παραγωγή - σε σημερινές τιμές - αναμένεται να προσδώσει στον όμιλο ετησίως κύκλο εργασιών ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Συνάμα, η Mytilineos, από κοινού με την GIADEC θα αξιολογήσουν ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας στον τόπο εξόρυξης, στη Γκάνα, με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνων. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραγωγή Αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως.
Μέσω της παραχώρησης αυτής, η Mytilineos ως η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει πιστή στη στρατηγική της να διασφαλίζει ποικίλες πηγές εφοδιασμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενισχύοντας τη θέση της σε όλη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας αλουμινίου.
Έτσι, αναμένεται να τριπλασιαστεί η συνολική παραγωγική ικανότητα της εταιρείας, που σημαίνει βελτίωση περιθωρίων κέρδους, αύξηση τζίρου και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Συνδυαστικά, με τις κινήσεις αυτές, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος δημιουργεί προοπτική οργανικής ανάπτυξης στο core business, ενώ αν συναποτιμηθεί και η προστιθέμενη αξία της αναγωγής της παραγωγής βωξίτη σε στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε., η αξία της νέας συμφωνίας είναι πολλαπλάσια.
Κατά το αρχικό στάδιο υλοποίησης του έργου, που εκτιμάται σε 18 μήνες, η Mytilineos θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων και την ανάπτυξη των μεταλλείων, ενώ θα πραγματοποιηθεί η συνολική μελέτης σκοπιμότητας του έργου.
Ο βωξίτης έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική πρώτη ύλη, κρίσιμη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία αυτής της συμφωνίας, καθώς συμβάλλει σε πλήθος έργων που προάγουν παγκοσμίως την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η κομβική κίνηση με την Imerys Βωξίτες
To μεγάλο deal στην Αφρική έρχεται μόλις ελάχιστες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας Imerys Βωξίτες από τον ελληνικό όμιλο, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας παραγωγής σε 1,2 εκατ. τόνους, μια παραγωγή που θα είναι και από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Έτσι, η παραγωγή βωξίτη θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την τροφοδοσία του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος. Επιπλέον, η συνένωση των δύο ορυχείων (Imerys Βωξίτες και Δελφοί Δίστομον, 100% θυγατρική της ΜΥΤΙΛ), συνεπάγεται σοβαρές οικονομίες κλίμακας σε όλα τα επίπεδα, σε παραγωγή, logistics και στην από κοινού χρήση του λιμένος Ιτέας.
Με την εξαγορά και την επένδυση που επίκειται από τη Mytilineos, επιπλέον εξασφαλίζεται η παραγωγή επαρκούς ποσότητας Γαλλίου για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών, καθώς οι ποσότητες που δύνανται να παραχθούν αντιστοιχούν στην τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε.. Εξάλλου, διεξάγονται ήδη συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η Mytilineos εκπονεί πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης γαλλίου, με στόχο την παραγωγή 40-45 μετρικών τόνων, ετησίως.
Το νέο σχήμα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση, θα απασχολεί άμεσα 500 άτομα υψηλής ειδίκευσης σε θέματα μεταλλείων, ενώ θα είναι το μεγαλύτερο μεταλλευτικό συγκρότημα άμεσης και έμμεσης απασχόλησης της χώρας από πλευράς αξίας παραγόμενου προϊόντος, τονώνοντας περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στον Νομό Φωκίδας.
Η στρατηγική εξαγορά της Imerys Βωξίτες έρχεται λίγους μήνες μετά από την εξαιρετικά κολακευτική εξέλιξη – για μια αποβιομηχανοποιημένη χώρα όπως η Ελλάδα – όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Mytilineos να γίνει στην ουσία ηγέτης στην Ευρώπη και να παράγει το στρατηγικό μέταλλο γάλλιο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μικροτσίπ.
Η ΕΕ προμηθεύεται το 71% του γάλλιου και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, ενώ υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.
Έτσι, μέσω της εξαγοράς της Imerys Βωξίτες, η Mytilineos καθίσταται από τους μεγάλους παίκτες διεθνώς στο χώρο των μετάλλων, βάζοντας τη χώρα μας μέσα στις δώδεκα μεγαλύτερες χώρες παραγωγής αλουμίνας (παράγεται από το Βωξίτη) παγκοσμίως. Εξέλιξη που για μια Ελλάδα που αναζητά εναγωνίως εμπλουτισμό του παραγωγικού της μοντέλου, διευρύνοντας τη γκάμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της, είναι εξαιρετικά θετική.