Χοντραίνει η κόντρα του ισπανικού ενεργειακού κολοσσού Repsol με την Ισπανική κυβέρνηση, απειλώντας να ακυρώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αν δεν αρθεί η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών που συνεχίζει να εφαρμόζει την τελευταία τριετία.
Η Ισπανία εισήγαγε τον απροσδόκητο φόρο της - μια επιβάρυνση 1,2% στα έσοδα - το 2022 ως έκτακτο μέτρο για να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους Ισπανούς πολίτες που υπέφεραν από τις υψηλές τιμές της ενέργειας που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ως «ανοησία» τον είχε περιγράψει η Repsol στο παρελθόν ενώ ο φόρος έχει παραταθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της κυβέρνησης.
Η Repsol, η οποία στο παρελθόν είχε απειλήσει να απορρίψει τις επενδύσεις υδρογόνου λόγω του φόρου, παραδέχτηκε στη σημερινή στρατηγική ανασκόπηση ότι «ίσως είναι εδώ για να μείνει». Η εταιρεία πλήρωσε στην ισπανική κυβέρνηση 443 εκατ. ευρώ σε απροσδόκητους φόρους το 2023, ένα σχετικά μικρό ποσοστό της γιγάντιας φορολογικής συνεισφοράς 10,4 δισ. ευρώ στη χώρα — ωστόσο η Repsol υποστήριξε ότι η φορολογική της επιβάρυνση στην Ισπανία είναι ήδη δυσανάλογα υψηλή, αντιπροσωπεύοντας το 69% του συνόλου των φόρων που πληρώνει σε πέντε διαφορετικές ηπείρους.
Μειώνει και τα μερίσματα
Ο Ισπανικό κολοσσός που μεταξύ άλλων εκμεταλλεύεται και το δικτυο φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χτες ότι θα μειώσει τα μερίσματα των μετόχων προκειμένου να ενισχύσει τον ισολογισμό της για νέες επενδύσεις σε αγωγούς υδρογόνου.
Η Repsol ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 5,5-6,8 δις ευρώ έως το 2027 σε επτά από τους υπάρχοντες «πολυενεργειακούς κόμβους» της, εκ των οποίων τα 2-3 δις ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη παραγωγικών δυνατοτήτων σε ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου και το βιομεθάνιο.
Γι αυτό, η εταιρεία στοχεύει σε 700 MW πράσινης παραγωγής υδρογόνου έως το 2027 και 2,4 GW έως το 2030, έναντι του στόχου του τέλους της δεκαετίας των 2 GW που είχε ανακοινωθεί το 2021. Ωστόσο, ο στόχος των 700 MW για το 2027, αν και πολύ υψηλότερος από τον στόχο των 550 MW έως το 2025 που ανακοινώθηκε το 2021, φαίνεται να αποτελεί αναγνώριση ότι η εταιρεία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο - αυτή τη στιγμή έχει μόλις 2,5 MW σε λειτουργία, στο διυλιστήριο Petronor στο Μπιλμπάο.
Έξι από τους επτά κόμβους που προορίζονται για επενδύσεις βρίσκονται στην Ιβηρική χερσόνησο, σύμφωνα με την Repsol, γι' αυτό και οι επενδύσεις της σε καθαρά καύσιμα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την «εξέλιξη» των δημοσιονομικών και ρυθμιστικών καθεστώτων της Ισπανίας, δηλώνοντας ξεκάθαρα τον προβληματισμό της για την διατήρηση του σημερινού φορολογικού καθεστώτος. .
«Χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για επενδύσεις σε υδρογόνο και καθαρά καύσιμα, όπως και ενεργειακές και ρυθμιστικές πολιτικές που δεν δημιουργούν καμία τεχνολογική προκατάληψη, υποστηρίζοντας έτσι όλες τις επενδύσεις που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας», σύμφωνα με την εταιρεία.
Αυτό αναφέρεται «κυρίως στα σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης να επεκτείνει τον λεγόμενο φόρο κερδοφορίας για τις εταιρείες ενέργειας», δήλωσε εκπρόσωπος της Repsol στο Hydrogen Insight . «Αλλά και η ανάγκη για ένα γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο που να είναι σταθερό και να εγγυάται την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας στο μέλλον στην ενεργειακή μετάβαση».
Οι πιέσεις
Η είδηση έρχεται λίγο μετά τις αναφορές ότι η BP ασκεί σκληρές πιέσεις για να ενσωματωθεί στην ισπανική νομοθεσία η ενημερωμένη Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED III) της ΕΕ, η οποία ορίζει ότι το 42% της χρήσης υδρογόνου πληροί τα πρότυπα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 προκειμένου να ενεργοποιήσει μια επένδυση 2 δισ. ευρώ σε έργο πράσινου υδρογόνου στη Βαλένθια.