Μενού Ροή
Στα μαχαίρια Βουλγαρία - Gazprom

Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει η κατάθεση μήνυσης από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας κατά της ρωσικής Gazprom για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου δύο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

«Αυτή τη στιγμή, η βουλγαρική κυβέρνηση προετοιμάζει μια νομική ανάλυση για να αποφασίσει εάν θα υποβάλει αίτηση διαιτησίας για τις ζημιές που υπέστη», δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας στο Euractiv Bulgaria. Η κρατική εταιρεία της Βουλγαρίας Bulgargaz έχει ήδη επιλέξει μια διεθνή δικηγορική εταιρεία για να εκπροσωπήσει τη χώρα.

Η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία στα τέλη Απριλίου 2022 επειδή και οι δύο χώρες αρνήθηκαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprom Bank. Προηγουμένως, η Gazprom είχε επιστρέψει την πληρωμή της Bulgargaz σε δολάρια, παρόλο που η σύμβαση μεταξύ των δύο μερών είναι εκφρασμένη σε αυτό το νόμισμα.
Αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο διέταζε η πληρωμή για το ρωσικό φυσικό αέριο να γίνεται σε ρούβλια, ανεξάρτητα από τις τρέχουσες συμβάσεις. Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας είπε στην Euractiv Bulgaria ότι η Bulgargaz θεωρεί ότι αυτή η διαμάχη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία.

«Ο σκοπός της νομικής ανάλυσης (των ενεργειών της Gazprom) είναι να καθοριστούν οι διάφορες επιλογές ανάπτυξης σε κάθε πιθανό σενάριο και να εντοπιστεί η καλύτερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για την προστασία των συμφερόντων της βουλγαρικής εταιρείας», δήλωσε η Bulgargaz.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η προετοιμασία της προκαταρκτικής εκτίμησης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της Gazprom κατά της Βουλγαρίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας