Με “όπλο” την τεχνογνωσία αλλά και “βατήρα” το μηδενικό δανεισμό η ΕΥΑΘ “βλέπει” ευκαιρίες επέκτασης της δράσης της στην ευρύτερη Βαλκανική γειτονιά, την Κύπρο και βέβαια αναμένει τις εξελίξεις σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων για την ενσωμάτωση στο “σώμα” της των Δημοτικών Επιχειρήσεων ‘Ύδρευσης του Νομού Θεσσαλονίκης, με τους οποίους, ήδη, συνεργάζεται, αλλά και το Νομό Χαλκιδικής.
Όπως ανέφερε την περασμένη Πέμπτη, δε, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την συμφωνία πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εικονικού PPA που υπέγραψε η ΕΥΑΘ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η διοίκηση της εταιρείας, η ΕΥΑΘ έχει βάλει στόχο να ανοίξει το δρόμο με μνημόνια συνεργασίας για την έναρξη κοινών δράσεων με τη Β. Μακεδονία, με Ρουμανία αλλά και με την Κύπρο (Λάρνακα και Λεμεσό) για διαχείριση δικτύων, παρέχοντας τεχνογνωσία, αλλά και στην περίπτωση της Κύπρου, λαμβάνοντας γνώση για το πώς λειτουργούν μικροί βιολογικοί καθαρισμοί. Αυτό θεωρείται χρήσιμο καθώς επίκειται η ανάληψη ευθύνης για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.
Ήδη, δε, τρέχουν συνεργασίες με ΔΕΥΑ πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σε τεχνικά ζητήματα, καθώς πολλοί δήμοι παίρνουν νερό από την ΕΥΑΘ, αλλά και δίνουν τα λύματά τους. Σε πλάνο είναι η απορρόφηση των ΔΕΥΑ του Νομού Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, που έχει ειδικά θέματα,, καθώς το χειμώνα τα δίκτυα εξυπηρετούν πχ 7000 πολίτες και το καλοκαίρι 80.000.
Οι επενδύσεις
Σε σχέση, δε, με επενδύσεις η ΕΥΑΘ προχωρά το δεύτερο διυλιστήριο μια επένδυση 26 εκατ.. Επίσης, ήδη, λειτουργεί μονάδα βιοαερίου 4 μεγαβάτ μετά από αδράνεια ετών, καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών του βιολογικού στη Σίνδο. Να σημειωθεί ότι η ΕΥΑΘ έχει βάλει πλώρη για ένα επενδυτικό της πρόγραμμα, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2028,
Στο μεταξύ, η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, ατενίζει με αισιοδοξία το οικονομικό της μέλλον. Το 2023 υπάρχει η πεποίθηση ότι δε θα καταγραφούν ζημιές, κάτι που είναι κομβικό για την περαιτέρω πορεία τόσο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όσο και εν γένει, στο πλάνο ανάπτυξης.
“Θα εξετάσουμε εάν θα πάμε σε πράσινα ομόλογα ή άλλες μορφές χρηματοδότησης. Όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας” αναφέρουν πηγές της εταιρείας στο energymag.gr σε σχέση με τα μελλοντικά πλάνα, τονίζοντας το ότι η ΕΥΑΘ έχει μηδενικό δανεισμό αλλά και προοπτική ανάκτησης κόστους, μέσα από τις προτάσεις για προσαρμογές στα τιμολόγια, που έχει καταθέσει στη ΡΑΕΕΥ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΑΘ Α.Ε. το 2021 και το 2022 είχε ζημιές, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Καθώς, δε, το 25% των λειτουργικών εξόδων της αφορά την ενέργεια προχώρησε σε δράσεις εξοικονόμησης,μείωσε κατά 6% την κατανάλωση ενέργειας αλλά και προχώρησε στη σύναψη ενός “πράσινου” ΡΡΑ με την ΤΕΡΝΑ για να ωθήσει το πλάνο της επόμενης μέρας.
“Υποκαθιστώντας τη συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά πάνω από 50% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αναμένεται ότι θα έχει σημαντική θετική επίπτωση και στην αποτίμηση της εταιρείας, καθώς είμαστε εισηγμένοι και στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών” αναφέρεται σχετικά από τη διοίκηση.