Μενού Ροή
principia
Αρ. Χαντάβας (Principia): Γιατί κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στα υβριδικά φωτοβολταϊκά και στα αιολικά με μπαταρία

Με επιτάχυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα μέσα από την ωρίμανση projects από τη δεξαμενή των έργων υπό ανάπτυξη 6 GW που διαθέτει και επέκταση στα κρίσιμα για το επόμενο μίλι της ενεργειακής μετάβασης έργα αποθήκευσης αλλά και τους υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ που διαθέτουν και μπαταρία θα δώσει το «στίγμα» της η Principia, όπως ονομάζεται η νέα εταιρεία που προέκυψε από την είσοδο της Macquarie Asset Management στην Enel Green Power Hellas με ποσοστό 50%.

Οι νέες προτεραιότητες της Principia θα αποτυπώνονται στο επενδυτικό της πλάνο που εκπονείται και θα είναι έτοιμο το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Αριστοτέλης Χαντάβας που παραμένει στα ηνία της εταιρείας μαζί με την ηγετική ομάδα της Enel Green Power Hellas που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008. Όπως τόνισε κατά την χθεσινή παρουσίαση όπου αποκαλύφθηκε το όνομα και η εταιρική ταυτότητα της Principia, το προκάτοχο σχήμα  κατά την 15χρονη παρουσία του στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 1,2 δις. ευρώ, χάρη στις οποίες «έβαλε στην πρίζα» 59 έργα ΑΠΕ (αιολικούς, φωτοβολταϊκούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς) με εγκατεστημένη ισχύ που αγγίζει το μισό γιγαβάτ.  Υπό κατασκευή βρίσκεται μια δέσμη 7 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 95 GW στην Κοζάνη,  project που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Μετά την είσοδο της Macquarie, η εταιρεία έδωσε ένα πρώτο «δείγμα γραφής» για το ότι προτίθεται να  κινηθεί πιο δυναμικά στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ συμμετέχοντας στον δεύτερο διαγωνισμό για επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες και αποκτώντας έργο 49 MW στη Χαλκιδική,  καταθέτοντας ιδιαίτερα ανταγωνιστική προσφορά.

H κίνηση αυτή είναι ενδεικτική και της πολύ μεγάλης σημασίας που προσδίδει η Principia στα έργα αποθήκευσης, τα οποία όπως είπε ο κ. Χαντάβας πρέπει να έχουν προτεραιότητα στη σύνδεσή τους με το δίκτυο ηλεκτρισμού διότι δίνουν λύση στο πρόβλημα έλλειψης του ηλεκτρικού χώρου και συμβάλλουν στην ευστάθεια του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι τα υβριδικά έργα (αιολικό ή φωτοβολταϊκό με μπαταρία) μπορούν να λειτουργήσουν σαν πράσινες μονάδες βάσης, εξισορροπώντας το σύστημα και αποθηκεύοντας την περίσσεια ενέργεια.

“Οι όροι σύνδεσης συνδιαμορφώνουν τα επιχειρηματικά σχέδια, και απαιτείται να γίνει ένας σωστός ενεργειακός σχεδιασμός. Πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα σε έργα που συνδυάζουν αποθήκευση πρέπει να υπάρχει προτεραιότητα γιατί αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα του ηλεκτρικού χώρου και το πρόβλημα των περικοπών. Ήδη η παραγωγή από ΑΠΕ ξεπερνάει τη ζήτηση και το πρόβλημα αυτό θα οξυνθεί όσο προστίθενται νέα έργα και η αποθήκευση μπορεί να αποτελέσει μια λύση για να έχουμε λιγότερες περικοπές”, σημείωσε ο κ. Χαντάβας.

Σχετικά με την απόφαση της Enel να πουλήσει το 50% της Enel Green Power Hellas,  ο κ. Χαντάβας τόνισε ότι η ιταλική εταιρεία αποφάσισε ότι χρειαζόταν για να συνεχίσει την ανάπτυξή της στην Ελλάδα, επέλεξε την Macquarie και ως αποτέλεσμα στην Ελλάδα συμπράττουν η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στην Ευρώπη και του το μεγαλύτερο fund υποδομών στον κόσμο, ως εκ τούτο το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους, η Principia, έχει μεγαλύτερες ευκαιρίες πρόσβασης σε κεφάλαια χρηματοδότησης αλλά και δυνατότητες για συνέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό τίμημα για την πώλησης του 50% της Enel Green Power Hellas από τη μητρική Enel στη Macquarie Asset Management ανήλθε σε 350 εκατ. ευρώ, που ερμηνεύεται σε αξία επιχείρησης (full Enterprise Value) περίπου 980 εκατ. ευρώ

Ο επικεφαλής της Principia  δήλωσε επίσης ότι η επέκταση της εταιρείας στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα αποτελεί «θέμα εσωτερικής συζήτησης», ενώ επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους ενδιαφερομένους για την σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων αγοραπωλησίας ηλεκτρισμού (PPA).

Ο Πρόεδρος του ΔΣ και Εκτελεστικός Διευθυντής της Macquarie Asset Management Eric Bjonerud δήλωσε ότι στοχεύουμε να στηρίξουμε την Principia για να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της και, εν τέλει, να συμβάλουμε στις προσπάθειες της Ελλάδας για απολιγνιτοποίηση». O Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Enel  Roberto Deambrogio δήλωσε από την πλευρά του ότι «μέσα από την Principia θα εργαστούμε αδιαλείπτως προς όφελος όλων των εταίρων μας στην χώρα, αλλά και του πράσινου αποτύπωματός της συνολικά».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας