Μενού Ροή
Τα 5 μηνύματα του ΥΠΕΝ και τα Ιταλοαυστραλιανά βαφτίσια – Παρασκήνιο για ΔΕΠΑ Εμπορίας & Gazprom και η Γ.Σ. της Helleniq Energy

Ο Unabomber" σκάει με όρεξη και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • 1ο Μήνυμα: Σδούκου για μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος
  • 2o Μήνυμα: Δεν υπάρχει κάποια εύκολη απάντηση σύμφωνα με τον Τσάφο
  • 3ο Μήνυμα: Αΐβαλιώτης για διψήφιες αποδόσεις
  • 4ο Μήνυμα: Επιφυλακτικότητα για υδρογόνο, βιομεθάνιο και δέσμευση άνθρακα
  • 5ο Μήνυμα: Σκυλακάκης προς αγρότες
  • Παράνοια: Οι διαμαρτυρίες για τις ΑΠΕ είναι μεγαλύτερες από τους υδρογονανθρακες
  • Ιταλοαυστραλιανά βαφτίσια επί ελληνικού εδάφους
  • Κάτι θέλει να πει η Βρετανική Lightsource BP
  • Τρίτη παράταση στις μηνιαίες καταμετρήσεις
  • Η σημασία της γενικής συνέλευσης της Helleniq Energy..
  • Το πλούσιο παρασκήνιο της μάχης ΔΕΠΑ Εμπορίας -Gazprom
  • Το ιστορικό προηγούμενο της ΔΕΠΑ σε διαιτησίες, έχει νίκες

1ο Μήνυμα: Σδούκου για μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις εξέπεμψε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έδωσε σύσσωμη το παρών στο συνέδριο Power & Gas που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο συναγωνιστής Θόδωρος Παναγούλης.  Μεταξύ άλλων η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε ότι ο μηχανισμός αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος – που διεκδικούν οι ηλεκτροπαραγωγοί φυσικού αερίου καθώς οι μονάδες τους ενώ είναι κρίσιμες για την ευστάθεια και την επάρκεια του συστήματος θα λειτουργούν ολοένα και λιγότερο με όρους αγοράς όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής- δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου και ότι τον πρώτο λόγο για το θέμα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

2o Μήνυμα: Δεν υπάρχει κάποια εύκολη απάντηση σύμφωνα με τον Τσάφο

Στο ερώτημα για τον τρόπο αποζημίωσης της ενέργειας που παράγεται σε ώρες που δεν χρειάζεται βάσει της ζήτησης, ο Νίκος Τσάφος δεν άφησε περιθώρια. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση, είπε ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία σε άλλες χώρες ή τουλάχιστον δοκιμασμένη συνέχισε, δίνοντας την εντύπωση ότι το πιθανότερο θα είναι μια ζημιά που θα την παίρνουν οι παραγωγοί.

3ο Μήνυμα: Αΐβαλιώτης για διψήφιες αποδόσεις

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης προειδοποίησε τους επενδυτές ΑΠΕ ότι οι υψηλές -διψήφιες- αποδόσεις στις οποίες είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια δεν θα συνεχιστούν, μεταξύ άλλων και λόγω της αύξησης του ποσοστού των περικοπών που δρομολογείται από το ΥΠΕΝ. «Θα ενοχλήσουν οι περικοπές, θα χαμηλώσουν οι αποδόσεις, αλλά….that’s life”,  είπε χαρακτηριστικά.

4ο Μήνυμα: Επιφυλακτικότητα για υδρογόνο, βιομεθάνιο και δέσμευση άνθρακα

Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η επισήμανσή του ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τις ανώριμες -και υψηλού κόστους- τεχνολογίες όπως το υδρογόνο, το βιομεθάνιο και η δέσμευση άνθρακα όπου η Ελλάδα δεν έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες. «Θα είμαστε παρόντες, αλλά όχι πρωταγωνιστές», είπε χαρακτηριστικά,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα σχήματα στήριξης και τους δημόσιους πόρους που θα κατευθυνθούν στις τεχνολογίες αυτές.  Η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, τα οποία ως γνωστόν αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα του ΥΠΕΝ, καθώς το εν λόγω δυναμικό της Ελλάδας είναι από  τα υψηλότερα -αν όχι το υψηλότερο- στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η δημιουργία εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας ώστε να υπάρξει προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία θεωρείται φιλόδοξος, αλλά εφικτός στόχος…

5ο Μήνυμα: Σκυλακάκης προς αγρότες

Εντύπωση προκάλεσε η δηλωσή του Θόδωρου Σκυλακάκη για φωτοβολταικά των αγροτών. "Προφανώς η ρύθμιση έχει ταβάνι και δεν είναι μεγάλο. Πρέπει να υπάρχει κομμάτι του ηλεκτρικού χώρου και για τις υπόλοιπες ανάγκες της οικονομίας. Η πολιτική μας πρέπει να έχει αυτοσυγκράτηση".

Παράνοια: Οι διαμαρτυρίες για τις ΑΠΕ είναι μεγαλύτερες από τους υδρογονανθρακες

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται οι αντιδράσεις για τις φιλικές προς το περιβάλλον ΑΠΕ είναι μεγαλύτερες από αυτές για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Το αναγνώρισε ο Θ. Σκυλακάκης δηλώνοντας ότι δεν ανησυχεί για τις λαϊκές αντιδράσεις για τους υδρογονανάνθρακες - είναι μεγαλύτερες αυτές για τις ΑΠΕ - αλλά για το πολιτικό πρόβλημα και τις γνωστές αδικαιολόγητες αρνήσεις.

Ιταλοαυστραλιανά βαφτίσια επί ελληνικού εδάφους

Το νέο όνομα της κοινής πλέον εταιρικής συμπόρευσης θα μάθουμε την Τετάρτη από την κοινοπραξία της Ιταλικής Enel και της Αυστραλέζικης Macquarie Asset Management. Στο τιμόνι συνεχίζει ο Αριστοτέλης Χαντάβας, ο οποίος θα παρουσιάσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιδόσεις της εταιρείας και την νέα εταιρική ταυτότητα.

Κάτι θέλει να πει η Βρετανική Lightsource BP

Διάθεση να επικοινωνήσουν τις πολλές καλές δουλειές - προφανώς και τα παραπονά τους - που έχει αναπτύξει από το 2020 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, φωτοβολταικά και αποθήκευση ισχύος 1GW έχουν οι επικεφαλής στην Ελλάδα της Βρετανική Lightsource BP. Στο τιμόνι της για την Ελλάδα βρίσκεται εδώ και μια τριετία η αθόρυβη και ικανότατη Ναταλία Παρασκευοπούλου. Θα έχει ενδιαφέρον νομίζω..

Τρίτη παράταση στις μηνιαίες καταμετρήσεις

Αν θυμάμαι καλά, αρχικά ο υπουργός Σκυλακάκης είχε πει στον ΔΕΔΔΗΕ ότι θα μετράνε κάθε μήνα τις καταναλώσεις ρεύματος, από τον Δεκέμβριο με στόχο να εφαρμοσθεί μαζί με τα πολύχρωμα τιμολόγια από 1η Ιανουαρίου. Μετά ο υπουργός κατάλαβε ότι πιέζει υπερβολικά και είπε ότι θα γίνει κάποια στιγμή τον Μαίο. Τώρα λέγεται δημοσίως από τον ΔΕΔΔΗΕ ότι θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου, που αν δεν κάνω λάθος τελειώνει στα τέλη Ιουνίου.

Η σημασία της γενικής συνέλευσης της Helleniq Energy..

Ο συνωστισμός στις γενικές συνελεύσεις μαθαίνω ότι μπορεί να πάει για Ιούλιο, αυτή της Helleniq Energy. Θα μου πείτε τι σε έπιασε με την γενική συνέλευση της συγκεκριμένης εταιρείας; Έχω την εντύπωση ότι κάπου εκεί, δηλαδή στην γενική συνέλευση, θα τελειώσει και το θέμα της Elpedison ή πιο σωστά της Edison..

Το πλούσιο παρασκήνιο της μάχης ΔΕΠΑ Εμπορίας -Gazprom

Πλούσιο παρασκήνιο έχει η προσφυγή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη διαιτησία για την επίλυση της διαφοράς της με τη ρωσική Gazprom, με την ελληνική εταιρεία να έχει διπλό στόχο:  Αφενός την αναδρομική μείωση της τιμής προμήθειας στο συμβόλαιο που υπεγράφη στις αρχές του 2022 (και έχει ισχύ έως το 2026), , αφετέρου τη ρήτρα που ενεργοποίησαν οι Ρώσοι για minimum ποσοτήτων που ήταν υποχρεωμένη να παραλάβει και δεν το έκανε η ελληνική εταιρεία (take or pay).  Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι απαιτήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας αφορούν και την τιμή με την οποία προμήθευε η Gazprom ανταγωνιστές της ΔΕΠΑ στην Ελλάδα. «Η Gazprom δεν έπρεπε να πωλεί φθηνότερα σε ανταγωνιστές της ΔΕΠΑ, γιατί είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτή θα ήταν δύσκολο για τη ΔΕΠΑ να παραλάβει όλες τις συμφωνημένες ποσότητες», αναφέρουν πηγές με γνώση των γεγονότων. Κατά τις ιδίες πληροφορίες, από το Σεπτέμβριο του 2022 η Gazprom ξεκίνησε να εξάγει σημαντικές ποσότητες LNG από το νέο τερματικό της Portovaya, επισημαίνει το Reuters. Κατά το κοινώς λεγόμενο μπλέξαμε με τους Ρώσους, όσο σημασία έχει αυτό δεδομένου του μερικού αποκλεισμού που τυγχάνουν από την διεθνή κοινότητα..

Το ιστορικό προηγούμενο της ΔΕΠΑ σε διαιτησίες, έχει νίκες

Αν και οι διαδικασίες της διεθνούς διαιτησίας μπορούν να διαρκέσουν πολλά χρόνια και απαιτούν υπομονή, η ΔΕΠΑ έχει στο «ενεργητικό» της μια σημαντική νίκη σε αντίστοιχη περίπτωση, σε εμπορική διένεξη που είχε με την τουρκική BOTAS. Το θέμα ανέκυψε το 2009 και η ΔΕΠΑ δικαιώθηκε τελικά το 2020 -αφού η υπόθεση έφτασε σε δεύτερο βαθμό-, εισπράττοντας 120 εκατ. ευρώ, ποσό που επεστράφη στους πελάτες της εταιρείας.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας