Μενού Ροή
Natalia_Paraskevopoulou_Lightsourcebp
Lightsource bp: Ποια είναι η «πράσινη» αγγλική εταιρεία που θα επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που συνολικά μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 εκατ. ευρώ έχει τροχοδρομήσει για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα η βρετανική εταιρεία Lightsource bp, η οποία ήδη έχει ισχυρή παρουσία από το 2020 στη χώρα μας, διαθέτοντας πλέον ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών άνω του 1 GW και άδειες παραγωγής για αποθήκευση ενέργειας 250 MW.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 ως μια μικρή startup έξι ατόμων στη Μεγάλη Βρετανία και έκτοτε είχε γοργή ανάπτυξη καθώς σύντομα κατέστη η μεγαλύτερη εταιρεία ηλιακής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, ελέγχοντας σήμερα περίπου το 20% της ηλιακής ενέργειας κοινής ωφέλειας στη χώρα, έχοντας ήδη ολοκληρώσει και παραδώσει πληθώρα έργων όλα αυτά τα χρόνια.

Σήμερα, η εταιρεία έχει παρουσία σε 19 χώρες, με 1.200 εργαζόμενους, ενώ πλέον «τρέχει»» το μεγαλύτερο ενεργειακό της έργο στην Ελλάδα, που αποτελεί μια από τις χώρες προτεραιότητας για τις επενδύσεις και το «χτίσιμο» του πράσινου χαρτοφυλακίου της. Πρόκειται για το το έργο των 560 MW στην Κεντρική Ελλάδα το οποίο ανήκει στους δήμους Φαρσάλων και Δομοκού και θα αρχίσει να κατασκευάζεται τον άλλο μήνα.

Καθοριστικό σημείο για την πορεία της ήταν όταν έξι χρόνια από την ίδρυσή της, το 2016, εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής η BP και έκτοτε με τη συνδρομή ενός τόσο μεγάλου ομίλου καταγράφηκε ισχυρή ανάπτυξη, ανοίγοντας «πανιά» για αρκετές χώρες, πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αρχικά ο όμιλος BP εξαγόρασε το 50% και πολύ σύντομα (εντός του 2024) θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών, οπότε η Lightsource bp αποτελεί τον βραχίονα του πολυεθνικού κολοσσού BP στις «πράσινες» και καθαρές μορφές ενέργειας σε διεθνές επίπεδο.

Όπως τόνισε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους στην Αθήνα η διευθύνουσα σύμβουλος της Lightsource bp στην Ελλάδα κα Ναταλία Παρασκευοπούλου, η εταιρεία πλέον διαθέτει συνολικά στις χώρες που δραστηριοποιείται ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 8,4 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ πλην της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας, έχει μπει στις μεγάλες και αχανείς αγορές των ΗΠΑ και των Ινδιών.

Η κα Παρασκευοπούλου, σημείωσε πως μετά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από τον όμιλο BP διευρύνεται η στρατηγική της εταιρείας σε όλες τις ΑΠΕ με εξαίρεση τα off-shores, ενώ η Lightsource bp θα αναπτυχθεί και στα αιολικά στην στεριά, σχεδιάζοντας εξαγορές και όχι αναπτύσσοντας έργα από την αρχή.

Πάγια στρατηγική της Lightsource bp σύμφωνα με την επικεφαλής στην Ελλάδα είναι το 50% του χαρτοφυλακίου της να το κρατάει και να το εκμεταλλεύεται η ίδια και το υπόλοιπο 50% να το πουλάει για να χρηματοδοτήσει τις επόμενες επενδυτικές της κινήσεις. Ναυαρχία των διεθνών επενδύσεων της εταιρείας παραμένει η Ευρώπη, αν και έχει κάνει μεγάλο άνοιγμα σε Αμερική, Ινδία και Αυστραλία.

Τα έργα που «τρέχει» η εταιρεία στην Ελλάδα

Η Lightsource bp διαθέτει ένα έργο φ/β στην Κοζάνη, το οποίο αναπτύσσει, ισχύος 225 MW, μέρος του οποίου τα 110 MW είναι έτοιμα να ηλεκτριστούν το Μάιο. Η κατασκευή του έργου συνολικής ισχύος 225 MW, βρίσκεται σε εξέλιξη με αναμενόμενη ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας (COD) εντός του 2024. Επιπλέον, στο έργο αυτό κατασκευάζει και τον πρώτο ιδιωτικό υποσταθμό 400KV.

Επιπλέον, έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την HelleniQ Energy για μέρος του χαρτοφυλακίου της Κοζάνης, συνολικής ισχύος έως 180 MW, η οποία και θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάπτυξης και σύντομα ξεκινά η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 560 MW στην κεντρική Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Lightsource bp, καθώς είναι το μεγαλύτερο της εταιρείας σε τόσο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

Τέλος,το portfolio των έργων περιλαμβάνει και έργα αποθήκευσης ενέργειας 250 MW στην Κοζάνη, στην Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας