Μενού Ροή
exxon chevron
Exxon και Chevron ζητούν σαφείς κανόνες για τις επιδοτήσεις καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ

Κορυφαία στελέχη των αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών Exxon Mobil και Chevron Corp δήλωσαν τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποσαφηνίσουν τους κανόνες για τις ενεργειακές επιδοτήσεις για να προωθήσουν τις γρήγορες, μεγάλης κλίμακας επενδύσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να ενθαρρύνει τους παραγωγούς ενέργειας να μειώσουν τις εκπομπές χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η δέσμευση άνθρακα και το πράσινο υδρογόνο που είναι ακριβές και δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα. Ο νόμος του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022 περιλάμβανε μεγάλες επιδοτήσεις για αυτές τις τεχνολογίες, μαζί με κίνητρα για περισσότερη ηλιακή και αιολική ενέργεια και ηλεκτρικά οχήματα. «Ακόμη και σήμερα, ο IRA δεν έχει μετατραπεί σε κανονισμό και έτσι, η βεβαιότητα και τα κίνητρα για επενδύσεις σε αυτόν τον χώρο εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να διαμορφώνονται», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, σε πάνελ στο Milken Global Conference στο Λος Άντζελες. «Και ως επιχείρηση πρέπει να καταλάβουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις για τις επενδύσεις; Ποιες είναι οι αποδόσεις για τους μετόχους μας, διασφαλίζοντας ότι είναι ανταγωνιστικό στο χαρτοφυλάκιό μας;» δήλωσε.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Ποντέστα επέκρινε τον Γουντς κατά τη διάρκεια της επιτροπής ότι «δεν προχωρά αρκετά γρήγορα» για να μειώσει τις εκπομπές στην Exxon.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Mike Wirth, μιλώντας στο συνέδριο, είπε ότι ο πλανήτης δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για απαλλαγή από τις  εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Ο Wirth ανέφερε την πρόκληση της κάλυψης της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες και πρόσθεσε ότι οι κανόνες των ΗΠΑ για τις επιδοτήσεις υδρογόνου ήταν επίσης αντίθετος άνεμος.
 
«Το Υπουργείο Οικονομικών γράφει τους κανόνες και οι κανόνες γίνονται πολύ περιοριστικοί και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις», είπε ο Wirth. «Δυσκολεύουν να βολευτούμε με μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. άρα είχαμε τέτοια αντικρουόμενα μηνύματα».
 
Οι Woods και Wirth υποστήριξαν τα παγκόσμια συστήματα που βασίζονται στην αγορά – όπως η τιμή του άνθρακα – για να ενθαρρύνουν την πρόοδο και την ανάπτυξη ενεργειακών τεχνολογιών φιλικών προς το κλίμα.
 
Ο Woods δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι η εξαγορά της Pioneer από την εταιρεία θα σημαίνει περισσότερη παραγωγή πετρελαίου με χαμηλότερο κόστος.
 
"Φέρνουμε ένα μοναδικό σύνολο τεχνολογιών και δυνατοτήτων ανάπτυξης σε ένα πολύ ελκυστικό σύνολο εκτάσεων. Έτσι θα παράγουμε περισσότερο πετρέλαιο με χαμηλότερο κόστος, κάτι που είναι καλό για την οικονομία", δήλωσε ο Woods στο συνέδριο.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας