Μενού Ροή
EVANGELOS MYTILINEOS
Το νέο placement της Mytilineos και τα οφέλη από το άνοιγμα στον ωκεανό των διεθνών κεφαλαίων

Αν κάτι ξεχωρίζει τον Ευάγγελο Μυτιληναίο από σχεδόν το σύνολο των υπολοίπων μεγάλων επιχειρηματιών της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και των επικεφαλής ομίλων από άλλους κλάδους της πραγματικής οικονομίας, εισηγμένων και μη, είναι ότι γνωρίζει άριστα τους «δρόμους» των αγορών, τις δυνατότητες που προσφέρουν οι κεφαλαιαγορές και την αξία μετοχικής διεθνοποίησης μιας επιχείρησης.

Ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos γνωρίζει όσο ελάχιστοι στην Ελλάδα τις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν τα χρηματιστήρια, τα εργαλεία που παρέχει η επενδυτική βιομηχανία, αλλά και το πόσο πιο εύκολα αλλάζει επίπεδο και… πίστα μια εταιρεία, ένας όμιλος, αν έχει την υποστήριξη των διεθνών κεφαλαίων.

Μέσα στην προηγούμενη δεκαετία της κρίσης ο κ. Μυτιληναίος «άνοιξε» την εταιρεία καθιστώντας δεύτερο ισχυρότερο μέτοχό της τη Fairfax του μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα, ενώ η τελευταία συναλλαγή τους ήταν το Δεκέμβριο του 2022 όταν συμφώνησαν για την πώληση 2,7 εκατ. μετοχών της ΜΥΤΙΛ συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ στα 18,5 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα, η μετοχή βρίσκεται στην περιοχή των 39 ευρώ, ήτοι, δύο και πλέον φορές υψηλότερα!

Το χθεσινό placement

Έτσι λοιπόν, το χθεσινό placement του ομίλου αποσκοπεί στην περαιτέρω διεθνοποίηση με επιπλέον άνοιγμα σε ισχυρούς ξένους επενδυτές και κεντρικό εστιασμό την όσο το δυνατόν πιο καλή προετοιμασία για την είσοδο στον FTSE 100 του Λονδίνου.

Η αρχική στόχευση του placement ήταν για 4,5 εκατ. μετοχές, ήτοι το 3,15% του μετοχικού κεφαλαίου, όμως η μεγάλη ζήτηση και η εξαιρετική αποδοχή από τους ξένους θεσμικούς, σε συνδυασμό με την παρότρυνση των δύο οίκων που «έτρεξαν» το project (Citi και Morgan Stanley), έφεραν την πώληση 7,2 εκατ. μετοχών, που αντιπροσωπεύουν το 5,04% των μετοχών της εισηγμένης.

Οι μετοχές διατέθηκαν στα 35,5 ευρώ δηλαδή με discount 8,8% έναντι του χθεσινού κλεισίματος της μετοχής (38,94 ευρώ), ενώ με βάση τη μέση τιμή τριμήνου το discount είναι 4% και με βάση τη μέση τιμή 52 εβδομάδων, δεν υπάρχει discount. Το σύνολο της συναλλαγής έφτασε στα 256 εκατ. ευρώ, ενώ τη διαδικασία διεκπεραίωσαν οι Citi και Morgan Stanley με τη συμμετοχή της ελληνικής Euroxx Χρηματιστηριακή.

Πωλητής ήταν ο κ. Μυτιληναίος μέσω των ελεγχόμενων από αυτόν εταιρειών Frezia Ltd. και Kilteo Ltd., με το μερίδιό του πλέον στον όμιλο να πέφτει από το 26,54% στο 21,5%. Πρόκειται για πρωτοβουλία που στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση του free float της μετοχής, που πλέον θα ξεπεράσει το 68%, ενόψει και της προετοιμασίας εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Το ραντάρ των ξένων επενδυτών

Συνάμα, η κίνηση αυτή θα αυξήσει τη βαρύτητα της Mytilineos στους δείκτες τόσο στο Χ.Α., όσο κυρίως στον MSCI Standard Greece, ενώ θα συμβάλλει στην αύξηση του αποτυπώματος της εταιρείας στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Ο κ. Μυτιληναίος αποφασίζει να «ανοίξει» ακόμη περισσότερο μετοχικά τον όμιλο βάζοντας περισσότερους μεγάλους και ισχυρούς επενδυτές στο μεγάλο του όραμα, λίγους μήνες πριν γίνει πραγματικότητα η είσοδος στην αγορά του Λονδίνου. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν άλλωστε όλες οι κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως η κοσμογονία των δύο μετασχηματισμών, ο διαχωρισμός των κύριων τομέων δραστηριότητας, οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και οι τεράστιες πρωτοβουλίες για την αλλαγή του ενεργειακού και ευρύτερου μείγματος, με στροφή στις βιώσιμες μορφές ενέργειας.

Όλες αυτές οι κινήσεις είναι άλλωστε και οι κύριοι παράγοντες που έχουν εκτοξεύσει το εκτόπισμα του ομίλου αλλά και οδηγήσει τη μετοχή από τα 5,01 ευρώ τις ημέρες της εμφάνισης του Covid-19 το Μάρτιο του 2020, στα ιστορικά υψηλά των 39,46 ευρώ πρόσφατα, με την αποτίμηση πλέον σταθερά πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ.

Συνάμα, θυμίζουμε πως στη γενική συνέλευση της Τρίτης 4 Ιουνίου, οι μέτοχοι θα κληθούν – μεταξύ άλλων - να εγκρίνουν και την αλλαγή επωνυμίας, με στόχο το νέο brand να είναι πιο «διεθνές», εύληπτο και εύκολα αναγνωρίσιμο παγκόσμια. Στόχος είναι το νέο brand του ομίλου να μην είναι προσωποπαγές και να δίνει τον τόνο της παγκοσμιότητας και της διεθνούς επέκτασης.

Οι μεγάλες αλλαγές

Η εταιρεία Mytilineos όλα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες αλλαγές και στον τρόπο διάρθρωσης της διοίκησης και του management, με το μεγαλομέτοχο και επικεφαλής κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο να «ανοίγει» τον όμιλο, να τον εκσυγχρονίσει και από πλευράς διοικητικής οργάνωσης, να προσθέτει γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο, τηρώντας τις «εντολές» των αρχών που επιβάλει το ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).

Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία τετραετία, από την αρχή του 2019, η Mytilineos έχει κάνει ολιστική πράσινη «στροφή» με στόχο τη σημαντική μείωση ρύπων με ορίζονται το 2030, πετυχαίνοντας έτσι να έχει πολύ υψηλή βαθμολογία και στα τρία κριτήρια ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).

Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2019 εφαρμόζει τον αγγλικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που είναι ίσως πιο αυστηρός ακόμη και από τον αμερικάνικο, ενώ τα τελευταία χρόνια καταφέρνει και συμπεριλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones Emerging Markets (DJSI) της S&P Global.

Η ένταξη στον DJSI βασίζεται στην Παγκόσμια Αξιολόγηση Εταιρικής Βιωσιμότητας της S&P Global, στην οποία η Mytilineos κατάφερε να βρεθεί στο κορυφαίο 6% των εταιρειών παγκοσμίως με τις καλύτερες ESG επιδόσεις στον κλάδο της.

Ο μεγάλος στόχος

Επόμενος μεγάλος στόχος του κ. Μυτιληναίου είναι ο όμιλος να αποκτήσει – και διεθνώς – το χρηματιστηριακό εκτόπισμα, ήτοι την αποτίμηση που του αξίζει. Να «παίξει» σε διεθνείς… πίστες και χρηματιστηριακά, να συγκριθεί με τους καλύτερους, να μπει στην πρώτη κατηγορία όπου παίζουν οι μεγάλοι διεθνώς. Το Λονδίνο ήταν και παραμένει η… Μέκκα των ευρωπαϊκών - και όχι μόνο - επενδυτικών κεφαλαίων και το μεγαλύτερο επενδυτικό κέντρο μετά τη Wall Street.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας