Μενού Ροή
Giorgos Stassis DEH
Τι είπε ο Γ. Στάσσης στην τηλεδιάσκεψη - Ο εθνικός πρωταθλητής και η αγορά ίδιων μετοχών

Τον οδικό χάρτη για την ανάδειξη της ΔΕΗ σε κορυφαίο όμιλο καθαρής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα πολύ θετικά αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2024 και το ανέβασμα του πήχη για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του έτους στο 1,8 δις. ευρώ.  Ο κ. Στάσσης προανήγγειλε επίσης ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα εισηγηθεί στην τακτική Γενική Συνέλευση την ανανέωση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών (το υφιστάμενο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο). Η ΔΕΗ κατέχει σήμερα ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 5,6% του μετοχικού της κεφαλαίου και θα επιδιώξει να αυξήσει το ποσοστό στο 10%. Όπως διευκρίνισε, το ένα τρίτο από αυτές τις νέες μετοχές θα διατεθεί για μελλοντικές εξαγορές,  άλλο ένα τρίτο πιθανώς θα ακυρωθούν (με συνακόλουθη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου) και το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων προς τα στελέχη, με διάθεση δωρεάν μετοχών. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αποτυπώνει όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά την πίστη της Διοίκησης στο story της μετοχής της ΔΕΗ.

Κεντρική θέση στο  όραμα της ΔΕΗ να γίνει  «περιφερειακός ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών» όπως το έθεσε ο κ. Στάσσης καταλαμβάνει  η διεθνή της επέκταση,  καθώς  η εξαγορά της Enel Romania έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει αναπτυξιακό «μέρισμα» που αποτυπώθηκε για πρώτη φορά με ευκρίνεια στα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Στο πλαίσιο αυτό, ερωτώμενος από αναλυτή στην πρόσφατη στρατηγική συμφωνία με τη MYTILINEOS για επέκταση της δεξαμενής έργων ΑΠΕ κατά 2 GW με ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Ιταλία, ο επικεφαλής της ΔΕΗ εξήγησε ότι η συμφωνία εξυπηρετεί τα σχέδια περιφερειακής επέκτασης της επιχείρησης. Έκανε ειδική αναφορά στην αγορά τις Ιταλίας όπου -όπως σημείωσε- οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλές και διαθέτει διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε πως η εσωτερική απόδοση (IRR) της συμφωνίας κινείται κοντά στο 9% χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα οφέλη από τη ΔΕΗ επειδή είναι καθετοποιημένος παίκτης. Εξήγησε, επίσης, πως η συμφωνία προβλέπει ότι ΔΕΗ αγοράζει το κάθε φωτοβολταϊκό πάρκο που εντάσσεται σε αυτήν όταν ηλεκτριστεί και με προκαθορισμένο πλαίσιο τιμής πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.

Έξι ορόσημα

Ορόσημα του 2024 στο δρόμο προς το να γίνει η ΔΕΗ regional clean Powertech player είναι: Πρώτον, η  ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία που προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Δεύτερον, η επέκταση στις τηλεπικοινωνίες και πιο συγκεκριμένα στο Fiber to the Home που έχει φτάσει σε 180.000 σπίτια στην Αττική στο τέλος Μαρτίου με στόχο να φτάσει σε 500.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο τέλος του έτους και σε 1.7 εκατ. νοικοκυριά τo 2925. Τρίτον, το κλείσιμο της χρηματοδότησης και η έναρξη της εκτέλεσης του East to Med Data Corridor (EMC), δηλαδή του διεθνούς έργου υποθαλάσσιας τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, στο οποίο η ΔΕΗ συμμετέχει κατά 25%. Τέταρτον, η ενσωμάτωση (onboarding) της Κωτσόβολος που έχει αρχίσει. Πέμπτον, η ενίσχυση της «πράσινης» δεξαμενής έργων -που ανέρχεται πλέον στα 20 GW- με 2 GW διεθνών έργων ΑΠΕ. Και έκτον, η είσοδος σε νέες δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας που άπτονται των data centers και των υποδομών τεχνητής νοημοσύνης.

ΑΠΕ 

Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων αναδείχθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσα από οργανική ανάπτυξη αλλά και συμμαχίες. Τα projects που θα οδηγήσουν τη ΔΕΗ στην επίτευξη του στόχου για  πράσινη εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 8,9 GW το 2026 (από 4,7 GW σήμερα περιλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικών) θα προέλθουν από την δεξαμενή των έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 11,3 GW που διαθέτει η ΔΕΗ στο δικό της χαρτοφυλάκιο και τα έργα ισχύος 8,9 GW που εντάσσονται στις στρατηγικές συμμαχίες που έχει συνάψει ο όμιλος, με RWE, Intrakat, Motor Oil και MYTILINEOS. Μάλιστα, καθώς η «ζυγαριά» των έργων γέρνει προς τα φωτοβολταϊκά, τονίστηκε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ενίσχυσης του αιολικού χαρτοφυλακίου, για λόγους διαφοροποίησης και εξισορρόπησης του μείγματος της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής. 

Στην παρούσα φάση, Η ΔΕΗ διαθέτει αυτή τη στιγμή αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε λειτουργία συνολικής ισχύος 1,5 GW, έχοντας προσθέσει το τελευταίο δωδεκάμηνο νέα έργα ΑΠΕ ισχύος 1,2 GW,  εκ των οποίων τα 500 GW αφορούν σε νέα έργα στην Ελλάδα που «μπήκαν στην πρίζα» και τα υπόλοιπα 700 GW το χαρτοφυλάκιο της Enel Romania.Projects σχύος 1,75 GW βρίσκονται υπό κατασκευή, και άλλο 1 GW είναι Ready to Build, δηλαδή η κατασκευή θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Εργα ισχύος 710 MW βρίσκονται στη φάση των διαγωνισμών για την ανάδειξη αναδόχου και άλλα 560 MW σε ώριμη αδειοδοτική φάση. 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας