Μενού Ροή
ekter sipsas
ΕΚΤΕΡ: Τα νέα υψηλά 23 ετών, το split της μετοχής και το μπαράζ νέων έργων

Αποτελεί μια κατασκευαστική εταιρεία που δεν βρίσκεται στην πρώτη σειρά της προβολής, δεν έχει πτυχίο 7ης τάξης, ούτε υλοποιεί «φαντασμαγορικά» έργα, από αυτά που ελκύουν κάμερες και μεγάλους προβολείς. Είναι η πιο «μαζεμένη» και χαμηλών τόνων εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία, με πτυχίο έκτης εργοληπτικής τάξης, μεθοδικό management, ανθεκτική στα δύσκολα και συνετή στις καλές περιόδους, χτυπάει έργα που μπορεί να διεκπεραιώνει, απλώνεται μόνο εκεί που μπορεί να ανταποκριθεί.

Ο λόγος για την κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ, η μετοχή της οποίας μετά το άκρως εντυπωσιακό ράλι των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, έκλεισε χθες σε νέα υψηλά 23 ετών! Πιο συγκεκριμένα, μετά το ράλι +8,40% της περασμένης Παρασκευής, χθες ενισχύθηκε εκ νέου κατά 7,75% παρουσιάζοντας τα υψηλότερα κέρδη σε όλη την αγορά, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.

Η μετοχή έκλεισε στα 4,59 ευρώ, που σε κλείσιμο είχε να τα δει από το Μάρτιο του μακρινού 2001, όταν ο Γ.Δ. ήταν στις 3.000 μονάδες, με την αγορά να βρίσκεται τότε σε αποδρομή και σε μνημειώδη διόρθωση μετά τη φούσκα και τις ακραίες υπερβολές του ‘99. Παράλληλα, διακίνησε ισχυρότατο όγκο κοντά 120 χιλ. τεμαχίων, ενώ πλέον η αποτίμησή της διαμορφώνεται στα 51 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως το 2023 ο τίτλος της ΕΚΤΕΡ κατέγραψε μεγάλο ράλι στο Χ.Α. κερδίζοντας 161,69%, αποτελώντας έναν από του 4-5 πιο κερδοφόρους σε όλο το χρηματιστήριο.

Αιτία για το (απότομο) τωρινό ράλι της μετοχής είναι η απόφαση της διοίκησης για split στη μετοχή, δύο νέες για κάθε μία παλιά, με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη ζωντάνια και κινητικότητα στον τίτλο. Αυτό αναμένεται να εγκριθεί στη γενική συνέλευση θα γίνει την Παρασκευή 28 Ιουνίου, όπου εκεί θα ανακοινωθεί και το μέρισμα.

Το κρεσέντο των τελευταίων έργων – Στα 131,83 εκατ. το ανεκτέλεστο

Στα μέσα Μαΐου η ΕΚΤΕΡ υπέγραψε σύμβαση έργου με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για την εκπόνηση της μελέτης και την υλοποίηση του έργου «υποδομή έρευνας και καινοτομίας του ΙΤΕ» στα Ιωάννινα, ύψους 10,020 εκατ. ευρώ. Με την ανάληψη και αυτού του έργου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων που εκτελεί η εταιρεία (αμιγώς ή μέσω συμμετοχής της σε κοινοπραξίες) ανήλθε στα 131,83 εκατ. ευρώ.

Αρχές Μαΐου υπέγραψε μεγάλο (για τα δεδομένα της) έργο, που είναι η σύμβαση με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για την εκπόνηση της μελέτης και την υλοποίηση του Τμήματος Α: «Κόμβος Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο, Κρήτη» (Υποέργο 13) και του Τμήματος Β: «Επέκταση των κτιριακών υποδομών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ (Ρέθυμνο)» (Υποέργο 5) του έργου «1. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - Κέντρο καινοτομίας και προχωρημένης εκπαίδευσης». Το έργο είναι αξίας 20,8 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης τους 21 μήνες.

Στις 15 Απριλίου υπέγραψε με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα σύμβαση σχετικά με την υλοποίηση του έργου "Αποκατάσταση των προσόψεων της Γαλλικής Πρεσβείας της Αθήνας". Το έργο είναι αξίας 2,49 εκατ. ευρώ με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 13 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Στις 9 Απριλίου υπέγραψε με τη διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, σύμβαση έργου σχετικά με την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής και υλοποίηση του έργου "Ανέγερση Κτιρίου Αφιερωμένου Σε Κυτταρικές - Γονιδιακές Θεραπειες & Εργαστήρια Αιματολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Η αξία του έργου ορίστηκε στα 10,77 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα περαίωσης τους 21 μήνες.

Την 1η Φεβρουαρίου η κοινοπραξία της ΕΚΤΕΡ με τις εταιρείες ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕΝΑ, έδωσε την καλύτερη προσφορά για τον διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών για την ανέγερση πέντε Αστυνομικών Μεγάρων σε Πάτρα, Καρδίτσα, Βέροια, Λευκάδα και Αλεξανδρούπολη, αρχικού εκτιμώμενου κόστους 56,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως στην Ά φάση του διαγωνισμού, που ακολούθησε τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, έδωσαν το «παρών» οι εταιρείες AVAX, ΑΚΤΩΡ, Intrakat, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕΚΑΛ. Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο του 2024, το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο 30 ετών, πλην των δύο της κατασκευαστικής περιόδου.

Το κοινό μπλοκ με τις Δομική, ΤΕΝΑ, ΕΡΕΤΒΟ

Η ΕΚΤΕΡ μαζί με την επίσης εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία Δομική Κρήτης, αλλά και τις μή εισηγμένες ΤΕΝΑ και ΕΡΕΤΒΟ έχει δημιουργήσει ένα κοινό μπλοκ που διεκδικεί τα μεγάλα έργα του υπουργείου υποδομών.

Κατά τη διάρκεια του 2023 η ΕΚΤΕΡ είτε μόνη της ή μέσω της συμμετοχής της σε κοινοπραξίες κατάφερε να αναλάβει έργα όπως:

Μετατροπή βιομηχανικού κτιρίου σε εκπαιδευτήριο για λογαριασμό της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Τάγματος των Αδελφών των χριστιανικών ΔΕΛΑΣΑΛ της Καθολικής Εκκλησίας: 6,5 εκατ.ευρώ.

Συμμετέχει κατά 30% στην κοινοπραξία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το έργο Κέντρο Πολιτισμού και Νεολαίας – Ιωνικό Κέντρο αξίας 29,4 εκατ.ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον τρέχοντα μήνα. Επίσης, προχώρησε στην υπογραφή τριών συμβάσεων που αφορούν έργα συνολικής αξίας άνω των 9 εκατ. ευρώ που θα γίνουν στο Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος για λογαριασμό του ομίλου Aegean Airlines.

Σημαντική άνοδος μεγεθών το 2023

Θεαματική αύξηση τζίρου και περιθωρίου μεικτού κέρδους κατέγραψε στη χρήση του 2023 η ΕΚΤΕΡ, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται στα 79 εκατ. ευρώ, έναντι 23,15 εκατ. ευρώ το 2022. Πέρα από τον υπερτριπλασιασμό του κύκλου εργασιών, η εταιρεία εμφάνισε ίσως τα υγιέστερα περιθώρια κέρδους του κλάδου, καθώς το 2023 αυτά διαμορφώθηκαν σε 18,35% έναντι 12,63% το 2022. Σε απόλυτους αριθμούς, τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν 12,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το 2022. Τα ενοποιημένα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 12 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 11,7 εκατ. ευρώ από 900 χιλ. ευρώ το 2022.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας