Μενού Ροή
EDPR_Erimia
EDPR: H Ισπανική εμπειρία, οι στόχοι, και η συνεργασία με την Motor Oil στην Εύβοια

Με “όπλο” την εμπειρία της Ιβηρικής χερσονήσου ο πορτογαλικός όμιλος EDP Renewables, σχεδιάζει, στο φόντο των νέων προκλήσεων στην αγορά ΑΠΕ με τις μηδενικές τιμές, τα επόμενα βήματά του στη χώρα. Ήδη έχει σε διαδικασία υλοποίησης πλάνο επενδύσεων, της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ  με ορίζοντα τα επόμενα δύο χρόνια (2026).

Όπως ανέφερε μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων του αιολικού πάρκου «Ερημιά» στη Μαλεσίνα, δεύτερου έργου της εταιρείας στην Ελλάδα  Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος Διονύσιος Ανδρωνά σημείωσε ότι στο ΥΠΕΝ, από την εταιρεία έχει προταθεί, η προώθηση  υβριδικών έργων ΑΠΕ, που πλέον των μπαταριών συνδυάζουν παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά. Ωστόσο υπάρχει κενό ως προ το πλαίσιο των όρων σύνδεσης των εν λόγω έργων, που με βάση τον κ. Ανδρωνά προσφέρει πλεονεκτήματα, στη δεδομένη συγκυρία και σε περιοχές με μεταβλητότητα καιρικών συνθηκών., “Χρειάζεται ένα πλαίσιο για κάτι τέτοιο. Αξιοποιείς δύο τεχνολογίες με  δύο προφίλ ενέργειας. Με αυτό εκμεταλλεύεσαι το υπάρχον σημείο σύνδεσης” τόνισε και προσέθεσε ότι  είναι δυνατόν σε υφιστάμενα έργα να προσαρμοστεί συμπληρωματική τεχνολογία. “Βγαίνει οικονομικά μια τέτοια επένδυση. Βλέπεις τα δυο προφίλ ενέργειας βγάζεις ένα ετήσιο απολογισμό και έχεις καλύτερη διαχείριση με το δίκτυο” τόνισε σημειώνοντας ότι το “υπουργείο ακούει την πρόταση”. Να σημειωθεί ότι το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ έχει και εδώ επανεξεταστεί στο παρελθόν.

Πάντως, ο κ. Ανδρωνάς στο φόντο μιας δύσκολης ενεργειακής συγκυρίας με τις ΑΠΕ και τις τιμές που παίρνουν σημείωσε ότι η εταιρεία έχει “αναπροσαρμοσει το επενδυτικό της πλάνο της στα 12 δις από τα 20 δισ. με στόχο να βάζει 3 GW  ΑΠΕ σε λειτουργία στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της. “Πριν είχαμε 4 με 5 GW και μειώθηκε λόγω δικτύων και λοιπών προβλημάτων που έχουν προκύψει” σημείωσε.

Επιπλέον, στάθηκε και στην τάση των τραπεζών, που έχουν μεγάλα “πράσινα χαρτοφυλάκια”, τονίζοντας, σε σχέση με τις μηδενικές τιμές, ότι ένεκα της έκθεσής τους οι τράπεζες “φρενάρουν” τις περικοπές έγχυσης. 
 

Η ισχύς

Στο φόντο αυτό η η εταιρεία βάζει πλάνο για έργα ισχύος 350 Μεγαβάτ στην Ελλάδα με βάση όσα είπε ο Διονύσιος Ανδρωνάς. Ήδη, το αιολικό πάρκο «Ερημιά» Μαλεσίνας, συνιστά το δεύτερο έργο ΑΠΕ της εταιρείας στην Ελλάδα, ισχύος 35 MW με 6 ανεμογεννήτριες και δυναμικότητας 6 MW έκαστη. Η παραγωγή του πάρκου υπολογίζεται στις 71 GWh ετησίως, ποσότητα που επαρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 18.000 νοικοκυριών σε ετήσια βάση.
 

Όταν, δε, θα μπει “στην πρίζα” το εν λόγω έργο το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της εταιρείας θα φτάσει στα 80 MW. Παράλληλα σε διαδικασία υλοποίησης είναι ακόμη 4 αιολικά πάρκα σε Δερβενοχώρια και Βοιωτία, συνολικής ισχύος 120 MW περίπου με προοπτική να συνδεθούν στο δίκτυο το 2024 και το 2025.

 

Η σύμπραξη με τη Motor Oil

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά στην κατασκευή  ενός μεγάλου αιολικού πάρκου στην Εύβοια, ισχύος 500 Μεγαβάτ, σε συνεργασία τη Motor Oil. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για ένα “οικοσύστημα”  από τρία επιμέρους έργα, το  έργο «Σοφράνο» στη νότια Εύβοια, το έργο «Ευβοϊκός Βορέας» στη Κεντρική Εύβοια και το έργο «Αίολος» κοντά στη Κάρυστο. Τα δύο πρώτα αποτελούν το αντικείμενο της σύμπραξης των EDPR-Motor Oil σε ποσοστά 51% και 49% αντίστοιχα, ενώ το τρίτο ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην πορτογαλική εταιρεία. Οι εργασίες κατασκευής, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρωνάς, αναμένεται να ξεκινήσουν από το «Σοφράνο» ως το ωριμότερο εκ των τριών.

Επίσης, η πορτογαλική εταιρεία προωθεί έργα για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. 

Το έργο με διετή αναστολή συμβάσεων από τον ΔΑΠΕΕΠ

Παράλληλα ο κ, Ανδρωνάς αναφέρθηκε και στο έργο «Λιβάδι» το οποίο συμμετέχει απευθείας στην αγορά, μετά από  διετή αναστολή των συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ, που πήρε. Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρωνάς, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν θετικό πρόσημο σε γενικές γραμμές πέρα από ορισμένα σκαμπανεβάσματα από μέρα σε μέρα, πράγμα λογικό αν λάβουμε υπόψη ότι μιλάμε για μια χρηματιστηριακή αγορά. 

 

Οι τιμές

Σχολιάζοντας, τέλος, την πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Ανδρωνάς εκτίμησε ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα κατά τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε συνέχεια της κατάστασης που διαμορφώνεται από την συσχέτιση προσφοράς και ζήτησης.

Στην τελετή εγκαινίων του αιολικού πάρκου «Ερημιά» παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Carles Casajuana, Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, και ο Αθανάσιος Ζεκεντές, Δήμαρχος Λοκρών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας