Μενού Ροή
Motor Oil: Ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας της Κομοτηνής με την ΓΕΚ Τέρνα – Το πλάνο για τις ΑΠΕ και η απόφαση για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Τον επόμενο μήνα πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» ισχύος 877 MW που κατασκευάζουν από κοινού οι όμιλοι Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα, η Motor Oil συνεχίζει την ανάπτυξή της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με προσεκτικά βήματα που περιορίζουν το επενδυτικό ρίσκο μένοντας ανοιχτή σε ενδεχόμενες ευκαιρίες για ανάπτυξη και σε αγορές του εξωτερικού.

Επένδυση 375 εκατ. ευρώ

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πηγές της Motor Oil, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα είναι έτοιμη για εμπορική λειτουργία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και εκτιμάται ότι, από κοινού με τις υπόλοιπες μονάδες φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στη χώρα, θα καλυφθεί το κενό που αφήνουν στην παραγωγή οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που αποσύρονται.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ ενώ η νέα μονάδα που κατασκευάστηκε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια από την έκδοση των αδειών πρόκειται να διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, Κιλκίς, σημείο κατάληξης της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 400 KV με τη Βουλγαρία.

Περιορισμένο ρίσκο στις επενδύσεις ΑΠΕ

Μιλώντας στη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης εστίασε στο επόμενο στοίχημα της Motor Oil σημειώνοντας - ανάμεσα σε άλλα - πώς «έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευθύνη και ένα τεράστιο στοίχημα: να παραμείνουμε δυνατοί και αταλάντευτοι σε ένα περιβάλλον ανατροπών και διεθνών κλυδωνισμών και να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας με τις απαραίτητες, ιδιαίτερα σημαντικές, επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας. Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αυτή τη διαδρομή πριν από περίπου 6 χρόνια, πιστεύουμε με συνέπεια και επιτυχία. Αυτή η μετεξέλιξη, η ενεργειακή μετάβαση δηλαδή, είναι κάτι το οποίο έχουμε ήδη προβάλει ως όμιλος ότι πρέπει να γίνει, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας αλλά και ισορροπίας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος και να συνεχίσουμε ως όμιλος να είμαστε παρόντες και πρωτοπόροι στις ενεργειακές εξελίξεις της χώρας μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιούμαστε».

Πηγές του ομίλου αναφέρουν πως ο σχεδιασμός ανάπτυξης ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ ακολουθεί μία στοχευμένη στρατηγική περιορισμού του επενδυτικού ρίσκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μονάδων που διαθέτει η Motor Oil έχουν συμβάσεις με εγγυημένη αποζημίωση για τα επόμενα 15-16 χρόνια ενώ, παράλληλα, τα νέα  φωτοβολταϊκά που αναπτύσσει ο Όμιλος συνδέονται με αγροτικά και βιομηχανικά PPAs, έτσι, και εξαιρούνται από στατικούς περιορισμούς έγχυσης.

Επόμενες κινήσεις

Κατά τη χθεσινή ΓΣ αποφασίστηκε η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» θα μπορούσαν να βρεθούν και ενδεχόμενες νέες κινήσεις στον τομέα των ΑΠΕ σε γειτονικές χώρες εφόσον υπάρξουν σχετικές ευκαιρίες. Στο πλαίσιο ενός τέτοιου σεναρίου η επιλογή μίας νέας αγοράς θα μπορούσε να γίνει με γνώμονα την παρουσία του ομίλου ήδη στη χώρα με άλλη δραστηριότητα,  Έτσι, για παράδειγμα, η Coral που δραστηριοποιείται ήδη στις αγορές της Κύπρου, της Σερβίας, της Κροατίας και της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούσε να αποτελέσει, ενδεχομένως, τη «βάση» για την επέκταση σε άλλες αγορές για τον τομέα των ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Motor Oil ανακοίνωσε μία κίνηση στη Ρουμανία με τη συμμετοχή της θυγατρικής της MORE με ποσοστό 49% σε κοινοπρακτικό σχήμα (Joint Venture) του οποίου μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 51% είναι η Alive Renewable Holding Limited. Η τελευταία είναι θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου εταιρείας PREMIER ENERGY PLC.

Η κοινοπραξία ανέλαβε την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW που θα είναι συνδεδεμένοι με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 18 MW και θα ευρίσκονται στην περιοχή της κομητείας Buzău στη Ρουμανία. H ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων τοποθετείται το β' εξάμηνο του 2025.

Αλλαγές στο ποσοστό της στην Ελλάκτωρ

Τέλος, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να ενεργοποιηθεί το call option και put option για αγορά από τη Reggeborgh ποσοστού 7,46% της Ελλάκτωρ που ανήκουν στην Motor Oil. Πρόκειται για πρόβλεψη στο deal του Ομίλου με τη Reggeborgh και αφορά σε 26 εκατ. μετοχές που θα διατεθούν σε προσυμφωνημένη τιμή 1,75 ευρώ/μετοχή έως τον Μάιο του 2025.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας