Μενού Ροή
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Το MoU HELLENiQ Energy - ΤΑΙΠΕΔ και το σενάριο χρηματοδότησης της απόκτησης του 35% από το Δημόσιο

Σε ανανέωση της επί της αρχής συμφωνίας τους για το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον η HELLENiQ Energy και το ΤΑΙΠΕΔ.

Η επιθυμία της HELLENiQ Energy να αποχωρήσει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει εκφραστεί επανειλημμένα το τελευταίο έτος και για τον λόγο αυτόν είχε υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του ενεργειακού ομίλου και του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προέβλεπε ότι το Δημόσιο θα αποκτήσει μελλοντικά το 35% των μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί νέο MoU μεταξύ των δύο μετόχων της ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα αποτελεί τον οδικό χάρτη της αποχώρησης της HELLENiQ Energy από την εταιρεία φυσικού αερίου, καθώς η χρονική ισχύς του προηγούμενου έχει εκπνεύσει.

Κατά τις ίδιες πηγές, παρά την υπογραφή του MoU δεν αναμένεται να προχωρήσει σύντομα η αγοραπωλησία του 35% των μετοχών της εταιρείας, καθώς θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν οι δύο μεγάλες εκκρεμότητες που έχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας που αφορούν στις νομικές διαμάχες με τη Gazprom και την ELFE (πρώην βιομηχανία λιπασμάτων Καβάλας).

Εξίσου ακανθώδες είναι το θέμα που αφορά στο κόστος απόκτησης από το Δημόσιο του 35% που τώρα κατέχει η HELLENiQ Energy, η οποία αποτιμά την αξία των μετοχών της σε 200 εκατ. ευρώ. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η αγοραπωλησία να χρηματοδοτηθεί από τα μερίσματα που εισπράττει το Υπερταμείο από τις θυγατρικές του, το οποία έως το τέλος του έτους αναμένεται να απορροφήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ που το σύνολο των εσόδων δεσμεύονται για την απομείωση του δημοσίου χρέους, ο ιδρυτικός νόμος του Υπερταμείου προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας. Ειδικότερα, προβλέπει ότι το 50% των κερδών της εταιρείας καταβάλλεται ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ μέρος των λοιπών κερδών αποδίδεται στο Δημόσιο και μπορεί να χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση επενδύσεων.

Η βασική ιδέα σχετικά με την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το Δημόσιο είναι η δημιουργία μελλοντικής υπεραξίας δεδομένου ότι η εταιρεία βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, με βασικούς πυλώνες τον περιορισμό της εξάρτησής της από το φυσικό αέριο και την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ.

Όταν επιλυθούν οι διαφορές με την ELFE και τη Gazprom, η αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα μπορεί να προχωρήσει με ευνοϊκότερους όρους εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα και πολλαπλασιαστικά οφέλη. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας