Μενού Ροή
Βόμβα Σκυλακάκη: «Δεν είναι βιώσιμο στη φάση αυτό το FSRU «ΑΡΓΩ» στη Μαγνησία- Η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει τις ανάγκες της σε LNG»

Την εκτίμηση ότι η επένδυση για εγκατάσταση του FSRU «ΑΡΓΩ» της εταιρείας  Mediterranean Gas στη Μαγνησία «δεν έχει προοπτικές υλοποίησης σε επίπεδο οικονομικής και πολιτικής βιωσιμότητας στη φάση αυτή» εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας πριν λίγο στη Βουλή.

«Η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται σε μία περίοδο που η χώρα έχει υπερκαλύψει τις ανάγκες της σε LNG μέσω της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης, συνεπώς δεν αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά ενδεχομένως ενδιαφέρον για τροφοδοσία εκτός χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όσον αφορά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο κ. Θ. Σκυλακάκης παρέπεμψε στην εισήγηση που θα κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου το επόμενο διάστημα. «Η υπηρεσία (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) μας είπε ότι δεν βλέπει «μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα», αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει την απόφασή της», εξήγησε ο υπουργός.

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης εξέφρασε ακόμη την προσήλωσή του στη «θεσμική λειτουργία» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όταν οι δύο βουλευτές που έφεραν το θέμα στη Βουλή, ο κ. Χρήστος Μπουκόρος της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ του ζήτησαν να δεσμευτεί σε πολιτικό επίπεδο ότι δεν θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά η επένδυση.

Οι δύο βουλευτές επανέλαβαν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας της Μαγνησίας στην εγκατάσταση FSRU στον Παγασητικό κόλπο και μάλιστα κοντά σε κατοικημένες περιοχές και ανέπτυξαν τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για το περιβάλλον.

 Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΑΕΥ έχει αξιολογήσει θετικά την πρόταση της εταιρείας Mediterranean Gas για έναρξη εμπορικής λειτουργίας του FSRU «ΑΡΓΩ» το πρώτο τρίμηνο του 2025 καθώς και την εγκατάστασή του σε περιοχή που έχει απόσταση 7,5 χιλιόμετρα από τον Βόλο και 9 χιλιόμετρα από τη Νέα Αγχίαλο.

Την πλειοψηφία των μετοχών εξακολουθεί να ελέγχει ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος μέσω της VAPIANDO LIMITED. Ωστόσο, το ποσοστό του κυμαίνεται πλέον στο 50,3% από 71% που είχε η VAPIANDO στις 10 Φεβρουαρίου 2022 όταν έλαβε την έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ για την «ΑΡΓΩ». Τότε ο κ. Θεοδωρόπουλος έλεγχε επιπλέον 9% μέσω της NORION Ltd, η οποία δεν εμφανίζεται πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της Mediterranean Gas.

Το υπόλοιπο 49,7% του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχει η GOLDENPORT MARINE (CYPRUS) LIMITED του εφοπλιστή κ. Πάρη Δράγνη, ο οποίος μάλιστα έλκει την καταγωγή του από την περιοχή της Νέας Αγχιάλου. Η εταιρεία υπερδιπλασίασε το ποσοστό της από το 20% που κατείχε τον Φεβρουάριο του 2022.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Mediterranean Gas σχεδιαζόταν να εισέλθει και η Ρουμάνικη εταιρεία αερίου «SNTGN Transgaz S.A.» αποκτώντας έως το 15% του μετοχικού κεφαλαίου. Από την αλληλογραφία της Mediterranean Gas με τη ΡΑΑΕΥ προκύπτει ότι ενημέρωσε σχετικά τη ρυθμιστική αρχή, ωστόσο η αλλαγή στο μετοχικό κεφάλαιο δεν προχώρησε κι είναι άγνωστο εάν η εταιρεία θα επανέλθει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας