«Αγοραστής» της μετοχής της Melten δηλώνει η Citigroup ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου της ελληνικής εισηγμένης, όπως αναφέρει σε ανάλυση της για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου των βασικών μετάλλων.
Ειδικότερα, η Citi αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες βασικών μετάλλων θα σημειώσουν σε μεγάλο βαθμό σταθερή παραγωγή για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ οι ισχυρότερες τιμές spot θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζονται σε υψηλότερα EBITDA για τις περισσότερες από τις εισηγμένες που καλύπτει, που είναι οι Metlen Energy and Metals, Antofagasta, Boliden, Fresnillo και Norsk Hydro.
Έτσι, διατηρεί στα 46 ευρώ την τιμή-στόχο για την Melten ενώ σε ένα bull σενάριο εκτιμά ότι θα φτάσει τα 61,4 ευρώ με άνοδο 67% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Για την Antofagasta διατηρεί επίσης την τιμή-στόχο της 27 στερλίνες και στο bull σενάριο την βλέπει στις 32,8 στερλίνες, για την Boliden αυξάνει την τιμή-στόχο στις 385 κορώνες Σουηδίας από 370 πριν και στο bull σενάριο την τοποθετεί στις 468 κορώνες, για την Fresnillo η τιμή-στόχος είναι στις 8,7 στερλίνες με bull σενάριο τις 10,8 στερλίνες, και για την Norsk Hydro η τιμή-στόχος αυξάνεται στις 73 κορώνες Νορβηγίας με το bull σενάριο να την αυξάνει στις 79 κορώνες.
Για την Metlen η Citi επισημαίνει πως, κατά την άποψή της, οι εποχικά ήπιες τάσεις στον κλάδο της ενέργειας είναι πιθανό να αντισταθμίσουν την ισχύ των τιμών στον κλάδο μετάλλων. Αναμένει EBITDA στα 248 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο του πρώτου τριμήνου του 2024 -22) αλλά με αύξηση 15% σε ετήσια βάση, με τα 175 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την Ενέργεια και τα 73 εκατ. από τη Μεταλλουργία.
O Κύκλος Εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,1551 δισ. ευρώ με 40% αύξηση από το α’ τρίμηνο και 37% σε ετήσια βάση .
Η παραγωγή ενέργειας είναι πιθανό να μειωθεί λόγω χαμηλότερης ζήτησης ενέργειας, αν και το νέο έργο CCGT θα συνεχίσει να έχει πολύ ισχυρές επιδόσεις. Η αύξηση της τιμής της αλουμίνας και τα οφέλη από τις προθεσμιακές πωλήσεις αλουμινίου αναμένεται να ωθήσουν το EBITDA στον τομέα της μεταλλουργίας σε υψηλότερα επίπεδα (+4% στο τρίμηνο).
Ειδικότερα, η παραγωγή ενέργειας για το β’ τρίμηνο εκτιμάται στα 1.93 Gwh (-18% σε τριμηνιαία βάση και +24% σε ετήσια, η παραγωγή αλουμίνας στους 224 kt (+6% στο τρίμηνο, +4% ετησίως) και η παραγωγή αλουμινίου στους 66kt (+6^ στο τρίμηνο, +9% ετησίως).
Η Citi τοποθετεί τη μερισματική απόδοση της Metlen στο 4,6% ενώ τα κέρδη ανά μετοχή για το σύνολο του 2024 εκτιμώνται στα 4,89 ευρώ και το 2025 στα 5,49 ευρώ.
Η Citi τηρεί στάση buy για την Metlen, όπως επισημαίνει, για τρεις λόγους:
1) Η εταιρεία βρίσκεται σε καλή θέση στην καμπύλη κόστους αλουμινίου και θα επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου και αλουμίνας,
2) Η 100% θυγατρική της Protergia εμφανίζεται σε καλή θέση για την βελτιωμένη ελληνική αγορά ενέργειας, όπου η ζήτηση φαίνεται ότι θα αυξηθεί και οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου καθιστούν τη θερμική πιο ελκυστική επιλογή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία επωφελείται επίσης από την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ενέργειας, όπου η ισχυρή της θέση και ο ισχυρός ισολογισμός την καθιστά σε καλή θέση για νέες ευκαιρίες,
3) Αποτελεί ελκυστική πρόταση ανάπτυξης με στόχο δυναμικότητας ηλιακής ενέργειας 1,5 GW στην Ελλάδα και μεγάλο pipeline επέκτασης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτός Ελλάδας.
Στο βασικό της σενάριο η μετοχή της Metlen θα αυξηθεί στα 46 ευρώ, 25% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ στο bull σενάριο η τιμή της θα εκτοξευθεί στα 61,4 ευρώ με άνοδο 67%. Αυτό το σενάριο προϋποθέτει την εκτέλεση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), την παραγωγή αλουμίνας να αυξάνεται σε 1,1mt μέσω αποσυμφόρησης, και υψηλότερα περιθώρια κέρδους στα ενεργειακά έργα και υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων.
Η Citi δίνει και ένα bear σενάριο με πτώση της μετοχής στα 27 ευρώ εάν η εκτέλεση των έργων ΑΠΕ κινηθεί κάτω των προσδοκιών, εάν υπάρξει καθυστέρηση στα έργα και μείωση στην παράγωγη ενέργειας στην Ελλάδα και εάν οι τιμές των εμπορευμάτων κινηθούν πολύ χαμηλότερα.
Οι βασικοί κίνδυνοι που εντοπίζει η Citi για την Metlen, όπως επισημαίνει, είναι:
1) Οι χαμηλότερες τιμές αλουμινίου LME, ένα ισχυρότερο ευρώ (έναντι του δολαρίου) και μια υψηλότερη τιμή πετρελαίου.
2) Οι αβέβαιες πολιτικές της Ελλάδας, με κίνδυνο υψηλότερων φόρων και αυξημένης ρύθμισης, ειδικά στην ενέργεια.
3) Οι υψηλότεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και πιο ήπιες οικονομίες στις τελικές αγορές της Metlen θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πωλήσεις και τις νέες παραγγελίες.
4) Τα σχέδια επέκτασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτίθενται σε κινδύνους καθυστερήσεων έργων, με αποτέλεσμα υψηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες και χαμηλότερες αποδόσεις,
5) Με τη βελτίωση του ισολογισμού της και την επέκταση των επενδύσεών της, η Metlen αντιμετωπίζει επίσης τους κινδύνους που ενέχει η επένδυση κεφαλαίων σε νέα έργα.