Μενού Ροή
metlen mytilineos
Τι θα ανακοινώσει την επόμενη Πέμπτη η Metlen - Τα κέρδη ρεκόρ και η νέα τιμή στόχος

Την άποψη πως η Metlen (πρώην Mytilineos) είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει ή και να υπερβεί τις φιλόδοξες προβλέψεις για EBITDA υψηλότερα του 1,1 δισ. ευρώ στη φετινή χρήση εκφράζουν σε νέα έκθεσή τους οι αναλυτές της Optima Bank, στην οποία οριοθετούν την τιμή – στόχο για τη μετοχή στα 49 ευρώ, ήτοι 13,6 ευρώ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ συστήνουν αγορά. 

Σημειώνεται πως η Metlen προγραμματίζει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου και εξαμήνου την προσεχή Πέμπτη 25 Ιουλίου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. 

Αυτό σημαίνει ότι η Metlen θα δημοσιεύσει μεγέθη εξαμήνου μόλις 25 ημέρες μετά τη λήξη του, κάτι που καμιά άλλη επιχείρηση του FTSE 25 δεν κάνει και αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα της ξεχωριστής πλέον λειτουργίας του ομίλου, που έχει προσαρμοστεί στα διεθνή δεδομένα, τηρώντας τα υψηλότερα στάνταρ σεβασμού στους μετόχους και την αγορά. 

Οι δυνατοί τομείς που θα αντισταθμίσουν την εμπορία και την προμήθεια 

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Optima Banki, «αναμένουμε η περαιτέρω βελτίωση του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αυξημένη θερμική παραγωγή και η ισχυρότερη συνεισφορά από τον τομέα της Μεταλλουργίας (με στήριξη από την αποδοτικότητα του κόστους) να υπεραντισταθμίσουν την πιο αδύναμη συνεισφορά της εμπορίας και προμήθειας LNG (λόγω δύσκολης βάσης σύγκρισης και των χαμηλότερων τιμών του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF σε ετήσια βάση)». 

Κατά συνέπεια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα έσοδα 2ου τριμήνου 2024 του ομίλου θα φτάσουν στα 1,24 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,8% σε ετήσια βάση, ενώ το EBITDA ομίλου θα διαμορφωθεί στα 204 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 4,2% σε ετήσια βάση. Η αναλογία των τομέων Ενέργειας – Μετάλλων θα διαμορφωθεί στα 131/72 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και λαμβάνοντας υπόψη αποσβέσεις 34 εκατ. ευρώ, χρηματοοικονομικά έξοδα 31 εκατ. ευρώ και τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή 22%, οι αναλυτές της Optima Bank προβλέπουν καθαρά κέρδη 109 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 23,8% σε ετήσια βάση. 

Οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο 

Για το 1ο εξάμηνο της φετινής χρήσης οι αναλυτές της Optima Bank αναμένουν έσοδα 2,39 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά μειωμένα κατά 5% σε ετήσια βάση και EBITDA στα 456 εκατ. ευρώ, (αυξημένα κατά 4,1% σε ετήσια βάση), με περισσότερα από τα 2/3 να προέρχονται από τον τομέα της Ενέργειας. 

Προχωρώντας πιο κάτω στην κατάσταση αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποσβέσεις ύψους 64 εκατ. ευρώ, καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα 56 εκατ. και πραγματικό φορολογικό συντελεστή 23%, οι αναλυτές προβλέπουν καθαρά κέρδη ύψους 267 εκατ. ευρώ (στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση).

Θετικές προοπτικές για το 2ο εξάμηνο 2024 

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, οι αναλυτές της Optima Bank είναι αισιόδοξοι καθώς αναμένουν επιτάχυνση της κερδοφορίας στο δεύτερο μισό του έτους, λόγω α) της ισχυρότερης συνεισφοράς της θερμικής παραγωγής, ως συνέπεια της υψηλότερης ζήτησης και των χαμηλότερων εισαγωγών, β) των έργων ΑΠΕ που ωριμάζουν τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, γ) της καλής επίδοσης του τομέα Μετάλλων, λόγω των καλών περιθωρίων κέρδους και επίσης συγκρατημένου ενεργειακού κόστους δ) του εξορθολογισμού της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και των αυξανόμενων μεριδίων αγοράς για τη Metlen. 

Αναφορικά με την ενδεχόμενη κυβερνητική παρέμβαση στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι αναλυτές της Optima Bank σημειώνουν πως «δεν βλέπουμε καμία σημαντική επίπτωση στη Metlen. Υπενθυμίζεται ότι ένας παρόμοιος μηχανισμός ανώτατων ορίων είχε επιβληθεί το 2022 κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ο οποίος επέτρεψε δίκαια περιθώρια κέρδους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας». 

Έτσι, με αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Metlen είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει ή και να υπερβεί τις φιλόδοξες προβλέψεις για EBITDA πλέον του 1,1 δισ. ευρώ το 2024. 

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη την ελκυστική αποτίμηση (η Metlen διαπραγματεύεται επί του παρόντος 6,3x το EV/EBITDA και 7,4x το P/E του 2024) και την αναμενόμενη εισαγωγή της μετοχής στον FTSE 100 του Λονδίνου, διατηρούν τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή με τιμή – στόχο τα 49 ευρώ. 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας