Μενού Ροή
mytilineos
Τι περιμένουν οι αναλυτές για τα μεγέθη της Metlen στο σύνολο του 2024 - δηλώνουν «αγοραστές» της μετοχής της, οι τιμές στόχοι

Πολύ θετικό είναι το feedback από τους αναλυτές για τις προοπτικές τόσο των οικονομικών μεγεθών της Metlen στο β’ εξάμηνο και στο σύνολο του έτους, όσο και της μετοχής της, έπειτα από τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου που ανακοίνωσε η εισηγμένη. Συνολικά δηλώνουν buyers της μετοχής της, με τιμές-στόχους που φτάνουν τα 51 ευρώ, ενώ εκτιμούν πως η εισηγμένη θα σημειώσει «άνετα» EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ το 2024.

Πιο αναλυτικά, η Citigroup δηλώνει πως παραμένει «αγοραστής» της μετοχής της Metlen, διατηρώντας την τιμή στόχο στο βασικό τη σενάριο στα 46 ευρώ και το bullish σενάριο στα 61,4 ευρώ, ενώ επισημαίνει ότι μετά την εποχική επιβράδυνση το β’ τρίμηνο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά θα ανακάμψει. Μαζί με την ανάπτυξη των επιχειρήσεων από ανανεώσιμες πηγές, εκτιμά πως τα κέρδη της Metlen στο β’ εξάμηνο θα ανακάμψουν σημαντικά έναντι του α' εξαμήνου.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Citi, τα αποτελέσματα του β' τριμήνου της Metlen ήταν ελαφρώς πιο πάνω από τις προσδοκίες της με το EBITDA στα 220 εκατομμύρια ευρώ, +4% έναντι των προσδοκιών της για 211 εκατ. ευρώ. Το EBITDA μειώθηκε κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εποχική επιβράδυνση στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέχισαν να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Citi με τη δυναμικότητα 1GW υπό κατασκευή, τα 531 MW rotation περιουσιακών στοιχείων το α’ εξάμηνο και το ισχυρό pipeline έργων, να αναμένεται υποστηρίξουν την επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να συνεχίσει να αποτελεί το βασικό μέρος του χαρτοφυλακίου της Metlen. Όπως τονίζει, το ελληνικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου επωφελείται και από τη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό RRF.

Η ελληνική εισηγμένη ανέφερε επίσης ένα pipeline 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας, που πιθανότατα θα αυξήσουν τα κέρδη τους επόμενους 12-18 μήνες, επισημαίνει η Citi. Η ισχυρή ορατότητα των τιμών μετάλλων και τα υψηλότερα premium είναι βασική θετικοί καταλύτες για τον τομέα των μετάλλων. «Η επίδοση του τομέα των μετάλλων αναμένεται να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την αυξημένη κερδοφορία από το α’ εξάμηνο του 2024 στο σύνολο του του έτους», όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα. «Κατά την άποψή μας, η στρατηγική προμήθειας ενέργειας της Metlen, θα μπορούσε να αποτελέσει κινητήρια δύναμη να εξελιχθούν τα κόστη του αλουμινίου καλύτερα από τις προσδοκίες της συναίνεσης», προσθέτει η Citi.

Οι βασικοί κίνδυνοι που εντοπίζει η Citi για την πορεία της μετοχής της Metlen, όπως επισημαίνει, είναι: 1) οι χαμηλότερες τιμές αλουμινίου LME, ένα ισχυρότερο ευρώ (έναντι του δολαρίου) και μια υψηλότερη τιμή πετρελαίου, 2) οι αβέβαιες πολιτικές της Ελλάδας, με κίνδυνο υψηλότερων φόρων και αυξημένης ρύθμισης, ειδικά στην ενέργεια, 3) οι υψηλότεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και πιο ήπιες οικονομίες στις τελικές αγορές της Metlen θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πωλήσεις και τις νέες παραγγελίες, 4) τα σχέδια επέκτασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτίθενται σε κινδύνους καθυστερήσεων έργων, με αποτέλεσμα υψηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες και χαμηλότερες αποδόσεις, και 5) με τη βελτίωση του ισολογισμού της και την επέκταση των επενδύσεών της, η Metlen αντιμετωπίζει επίσης τους κινδύνους που ενέχει η επένδυση κεφαλαίων σε νέα έργα.

Αισιόδοξη εμφανίζεται και η Wood η οποία μόλις αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε να καλύπτει και πάλι τη μετοχή της Metlen με σύσταση Buy και τιμή στόχο τα 45,5 ευρώ. Όπως σημειώνει σε flash note της, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου αποτελεί το σήμα ενός πολύ βελτιωμένου μέλλοντος καθώς η Metlen κατάφερε να αντισταθμίσει την απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια της περιόδου και αύξησε την κερδοφορία της.

Σημειώνει επίσης ότι, καθώς προχωρούσε το β’ τρίμηνο, οι τιμές του αλουμινίου και, ειδικότερα, της αλουμίνας αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ, παράλληλα, αισθητά υψηλότερα κινήθηκαν και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, φθάνοντας σε υψηλά 18 μηνών τον Ιούλιο, λόγω της πολύ ζεστής καλοκαιρινής περιόδου της χώρας.

Από την πλευρά της και η NBG Securities διατηρεί τη θετική της στάση, δίνοντας σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή της Metlen, με τιμή-στόχο σε ορίζοντα 12μηνου τα 51 ευρώ.

Όπως σχολιάζει η χρηματιστηριακή, συνολικά, εκτός από την αύξηση των EBITDA/καθαρών κερδών (σε επίπεδα ρεκόρ για πρώτο εξάμηνο), η Metlen βελτίωσε επίσης την ποιότητα των κερδών της (το «πράσινο» EBITDA αυξήθηκε 54% ετησίως στα 142 εκατ. ευρώ και η NBG Sec αναμένει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί), τα οποία στράφηκαν από την πιο ασταθή και ευαίσθητη στις τιμές προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου στις πιο σταθερές ΑΠΕ και τη θερμική παραγωγή.

Επιπλέον, η NBG Securities αναμένει επίσης θετικές προοπτικές για το β εξάμηνο του 2024 λόγω των εξής τεσσάρων καταλυτών:

α) της ανάπτυξης τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ,

β) της ισχυρής παραγωγής κερδοφορίας (παρά την έκτακτη εισφορά) λόγω των αυξημένων τιμών χονδρικής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. αλλά και την πλήρη συνεισφορά από το νέο υψηλής απόδοσης CCGT των 826 MW,

 γ) της ενισχυμένης κερδοφορίας της Protergia, η οποία συνεχίζει να αυξάνει την πελατειακή της βάση και να αναπτύσσεται τόσο οργανικά όσο και μέσω νέων εξαγορών, και

δ) της αυξημένης κερδοφορία της μεταλλουργίας, αποτέλεσμα κατάλληλων ενεργειών αντιστάθμισης, διατηρώντας παράλληλα το ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα, η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι η Metlen παραμένει σε καλό δρόμο για να ανταποκριθεί στο guidance της διοίκησης για  EBITDA 1,1 δισ. ευρώ το 2024 και καθαρά κέρδη άνω των 600 εκατ. ευρώ και ακόμα και 700 εκατ. ευρώ

Overweight στάση για την Metlen συνεχίζει να τηρεί και η Euroxx Securities με τιμή-στόχο τα 48.2 ευρώ. Όπως σημειώνει, η Metlen σημείωσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων πρώτου εξάμηνου, λόγω της υγιούς ανάπτυξης στον τομέα Ενέργειας και Μετάλλων. Η M Renewables και τα μέταλλα ήταν οι κύριοι συντελεστές της υπεραπόδοσης σε ετήσια βάση των EBITDA, παρά το περιβάλλον χαμηλότερων τιμών ενέργειας, με τη Metlen να ενισχύει σταθερά την ποιότητα της παραγωγής EBITDA στο μέλλον. Με μια παραδοσιακά ισχυρότερη περίοδο μπροστά μας και ένα ισχυρό pipeline έργων στους τομείς της ενέργειας και ΑΠΕ, αναμένεται ότι η Metlen θα εκπληρώσει άνετα την πρόβλεψη της Euroxx για EBITDA για ολόκληρο το έτος ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Η Eurobank Equities επισημαίνει πως τα αποτελέσματα της Metlen ήταν υψηλότερα των προσδοκιών της χάρη στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη κερδοφορία από την παραγωγή ενέργειας και τις κατασκευές. Τα έσοδα β' τριμήνου  διαμορφώθηκαν στα 2,48 δισ. ευρώ (-1% σε ετήσια βάση) με το EBITDA του β' τριμήνου να διαμορφώνεται στα 222 εκατ. ευρώ (+4% σε ετήσια βάση), διαμορφώνοντας τα EBITDA α' εξαμήνου στα 474 εκατ. ευρώ (+8% σε ετήσια βάση). Η Metlen σημείωσε καθαρά κέρδη 124 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο σημειώνοντας μείωση 19% σε ετήσια βάση.

Το επίκεντρο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων είναι η υψηλότερη ποιότητα κερδών, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα Μέταλλα να αντιπροσωπεύουν το 60% των EBITDA του πρώτου εξαμήνου, τονίζει η χρηματιστηριακή.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας