Έως πριν από πέντε χρόνια λογίζονταν ως κύριος συστημικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, αποτελώντας μια βαθιά κρατική, δυσκίνητη και δαιδαλώδης επιχειρησιακή «μηχανή», παραδομένη στις συνδικαλιστικές φατρίες και στον ανορθολογισμό.
Πλέον όμως, μέσα από ένα λίαν φιλόδοξο ολιστικό πλάνο μετασχηματισμού, η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα κερδισμένα στοιχήματα της αγοράς και ένα από τα καλύτερα επιχειρηματικά story των τελευταίων ετών.
Το αφήγημα μιας ΔΕΗ μικρότερης αλλά υγιέστερης οικονομικά, που θα πρωταγωνιστεί στις ΑΠΕ, με λιγότερο προσωπικό και πελατολόγιο, αλλά «πράσινης», βρήκε ανταπόκριση από τους επενδυτές, ενώ φέρνει και πολύ καλά αποτελέσματα.
Η αγορά επιδοκίμασε το ολιστικό πλάνο εκσυγχρονισμού και τροχοδρόμησης σε βιώσιμη λειτουργία, μέσα από ένα συνδυασμό χρηματοοικονομικής βελτίωσης αλλά και αλλαγής του μείγματος επιχειρηματικής λειτουργίας.
Την τελευταία πενταετία έλαβε χώρα ένα ολιστικό πλάνο μεγάλων αλλαγών, όπως ήταν η κατ’ αρχήν κεφαλαιακή θωράκιση μέσω της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου και της έκδοσης ομολόγων, έγινε επιτυχημένο σχέδιο εθελουσίας εξόδου, συμφωνίες με ιδιώτες στο φυσικό αέριο, πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και συντονισμένη βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας μέσω γενναίων παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα…
Η νέα μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία
Χθες λοιπόν η ΔΕΗ έκανε νέο πολύ μεγάλο μπαμ, ανακοινώνοντας μια νέα μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία. Πρόκειται για την εξαγορά 600MW χερσαίων αιολικών πάρκων, 22MW μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, 1MW πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου, 6MW συστημάτων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών, σε λειτουργία.
Η ΔΕΗ σύναψε δεσμευτική συμφωνία αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.
Το κόστος της συναλλαγής θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ, καθιστώντας το εν λόγω deal ένα από τα τρία – τέσσερα κορυφαία που έχουν κάνει ελληνικών συμφερόντων εταιρείες σε διεθνές επίπεδο.
Η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη ΝΑ Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6MW, και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW.
Η συμφωνία αυτή διευρύνει και διαφοροποιεί τις δραστηριότητες του Ομίλου στις ΑΠΕ καθώς προστίθενται μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περιοχή της Ρουμανίας. Μέσω αυτού του deal η Επιχείρηση θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ηγέτιδα στη ΝΑ Ευρώπη
Η ΔΕΗ είναι η κορυφαία ηλεκτρική εταιρεία της ΝΑ Ευρώπης, με δραστηριότητες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη διανομή και την εμπορία προηγμένων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,5GW, αποτελούμενη από θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ΑΠΕ με συνολική ετήσια παραγωγή που ανέρχεται σε περίπου 20TWh, ενώ η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση των δικτύων της ανέρχεται σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ.
Η ΔΕΗ είναι ο κορυφαίος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας συνολικά 8,8 εκατ. πελάτες, παρέχοντάς τους περίπου 33TWh ενέργειας και ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
Μεγέθη και πράσινη στροφή
Οι επενδύσεις σε “πράσινα” έργα, καθώς και σε έργα διανομής και ψηφιοποίησης συνέχισαν την αυξητική τους πορεία σύμφωνα με τη στρατηγική της ΔΕΗ να καταστεί μια βιώσιμη εταιρεία ενέργειας.
Οι συνολικές επενδύσεις το πρώτο φετινό εξάμηνο έφτασαν στα 1,1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις δραστηριότητες διανομής και ΑΠΕ σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΗ για αύξηση της συμμετοχής της καθαρής ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την περαιτέρω ενίσχυση και ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής.
Οι επενδύσεις στις δραστηριότητες ΑΠΕ, διανομής και ψηφιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της Ρουμανίας, αυξήθηκαν σε περίπου 0,8 δισ., σημειώνοντας αύξηση κατά 120% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023.
Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 4,7GW στο τέλος Ιουνίου 2024 από 3,5GW τον Ιούνιο του 2023. Επιπλέον, έργα 3,3 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, για την επίτευξη του στόχου των 8,9GW το 2026 (90% του στόχου του 2026 είναι ήδη είτε σε λειτουργία είτε έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή).
Στο μισό η λιγνιτική παραγωγή
Η λιγνιτική παραγωγή το πρώτο μισό του 2024 μειώθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκε σε 1,5TWh, που αντιστοιχεί στο 16% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ. Ως αποτέλεσμα, οι άμεσες εκπομπές CO2 (Scope 1) μειώθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2023.
Η μείωση των εκπομπών CO2 έρχεται σε συνέχεια της θετικής πορείας των προηγούμενων ετών και της μείωσης κατά 57,8% μεταξύ 2019 και 2023, η οποία οδήγησε στην επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί στις Ομολογίες με ρήτρα αειφορίας, λήξης το 2028, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της ΔΕΗ να καταστήσει το ενεργειακό της μείγμα πιο «πράσινο».
Αντίθετα, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 65% το α΄ εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,1TWh, που αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Οικονομικές επιδόσεις
Η ΔΕΗ παρουσίασε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται σε 927 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023. Στην θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 228 εκατ. έναντι 84 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 179 εκατ. από 78 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023.