Με τις μετοχές της ενέργειας και των τραπεζών, δηλαδή των δύο κλάδων που αποτελούν τις ναυαρχίδες της αγοράς τόσο από πλευράς εκτοπίσματος όσο και από πλευράς, όγκων, τζίρων και αποδόσεων, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος χθες, πραγματοποιώντας την καλύτερη συνεδρίαση έως τώρα του μήνα Σεπτεμβρίου και μια από τις καλύτερες των τελευταίων μηνών.
Η αγορά έχει τους δικούς της νόμους και τους δικούς της κανόνες και διαβάζει τις εξελίξεις με το δικό της τρόπο, ενώ το χθεσινό αγοραστικό ξύπνημα, αιφνιδίασε τους περισσότερους συνδαιτυμόνες, που εσχάτως έβλεπαν μια αγορά απονευρωμένη, σε ακινησία, εγκλωβισμένη σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης.
Η αγορά χθες κάλυψε μέρος του χαμένου εδάφους προηγούμενων ημερών όταν οι διεθνείς αγορές είχαν «τρέξει» προς τα ιστορικά υψηλά τους, ενώ και χθες το βράδυ δείκτες όπως ο βιομηχανικός Dow Jones και ο S&P 500, o αποκαλούμενος και «δείκτης των δεικτών», λόγω της βαρύτητάς του, έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά!
Η χθεσινή κίνηση δικαιώνει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη που όλες τις τελευταίες ημέρες τόνιζε με έμφαση ότι «έως ότου ολοκληρωθεί η τριπλή λήξη παραγώγων δεν θα έχουμε καμιά σοβαρή εξέλιξη στο Χ.Α. και μόνο μετά από αυτό μπορεί να δούμε εκτόνωση».
Λήξη παραγώγων, αναβαθμίσεις και εξελίξεις
Η τριπλή λήξη παραγώγων έγινε την περασμένη Παρασκευή και φαίνεται πως απελευθέρωσε την αγορά, ενώ επίσης την Παρασκευή ολοκληρώθηκε και το rebalancing για τις αλλαγές στους δείκτες FTSE Russell. Θυμίζουμε ότι η μετοχή της Cenergy Holdings αναβαθμίστηκε και από χθες εισήλθε στον Large Cap από τον Mid Cap του δείκτη FTSE Russell, ενώ η Intralot μπήκε στον Mid Cap. Στη μετοχή έγινε χθες μεγάλο πακέτο 14,17 εκατ. μετοχών, που αντιπροσώπευε το 2,34% του μετοχικού της κεφαλαίου, με αγοραστή την Intracom Holdings που ανέβασε το ποσοστό της στο 9,50%.
Παράλληλα, θετικά συνέδραμε το μπαράζ αναβαθμίσεων για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, αλλά και η εν γένει επιχειρηματική κινητικότητα σε πολλά μέτωπα, με αιχμή και τον ενεργειακό τομέα που πάντα βρίσκεται στην πρώτη σειρά της επικαιρότητας. Χθες έλαβε χώρα η πολύ κολακευτική έκθεση της Citigroup για τη ΔΕΗ, προχωρά το εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο, η Τέρνα Ενεργειακή ετοιμάζεται για τη δημόσια πρόταση, η Αττική Οδός «κλειδώνει» στις 6 Οκτωβρίου στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, ενώ έρχονται και άλλες ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.
Πως κινήθηκαν οι ενεργειακές μετοχές
Μέσα σε αυτό το κλίμα, χθες οι ενεργειακές μετοχές μαζί με τις τράπεζες, κυριάρχησαν. Η μετοχή της ΔΕΗ ξεχώρισε με έμφαση στον κλάδο, καθώς πάνω από τα 12 ευρώ είχε να βρεθεί από τις 11 Απριλίου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά πέντε και πλέον μηνών. Μάλιστα, το τελευταίο 3ήμερο η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 6,74%. Η μετοχή της Metlen έκλεισε με άνοδο 2,46% στα 35,04 ευρώ, ενώ πάνω από τα 35 ευρώ είχε να κλείσει από τις αρχές Αυγούστου, που σημαίνει ότι βρίσκεται κοντά στα υψηλά διμήνου.
Η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 1,74% στα 15,52 ευρώ με ώθηση από την Αττική Οδό, ενώ ανεπαίσθητη διόρθωση σε ποσοστό 0,10% έκανε η Τέρνα Ενεργειακή που όλο το τελευταίο διάστημα κλείνει μόνο σε θετικό έδαφος, πλησιάζοντας περαιτέρω την τιμή της δημόσιας πρότασης.
Στον Mid Cap ξεχώρισε με έμφαση η μετοχή της AVAX που ενισχύθηκε κατά 8,64% με σημαντικό όγκο 474 χιλ. τεμάχια και τζίρο 672 χιλ. ευρώ, το ΑΔΜΗΕ έκλεισε στο +0,88% και στα 2,28 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 12 Ιουλίου, ήτοι περίπου δυόμισι μήνες πίσω.
Ο πράσινος μετασχηματισμός, έφερε αναβάθμιση της ΔΕΗ
Την κάλυψη της ΔΕΗ ξεκίνησε ο αμερικανικός οίκος Citigroup διατυπώνοντας τιμή – στόχο τα 14,70 ευρώ και σύσταση αγοράς, με περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα περίπου 30%. Η αμερικανική τράπεζα εξηγεί ότι η ιστορία μετασχηματισμού της ΔEΗ σε «πράσινο» όμιλο παραγωγής, προμήθειας και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ελκυστική και στηρίζεται στην απαλλαγή του χαρτοφυλακίου παραγωγής από τη συμμετοχή του άνθρακα με οργανικές και ανόργανες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδηγώντας σε ανώτερη ανάπτυξη από 12% ετησίως στα EBITDA, ακόμη και αν επιτευχθεί μέσω υψηλότερης μόχλευσης.
Η ΔEΗ θα προσφέρει κορυφαία αύξηση κερδών στον κλάδο, καθώς ο οίκος προβλέπει EBITDA το 2026 ύψους 2,3 δισ. ευρώ (15% μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης), που υποστηρίζεται από τα νέα κέρδη από ΑΠΕ, την απομάκρυνση της ζημιογόνου λιγνιτικής δραστηριότητας και τη συνεχή επέκταση της διανομής λόγω της αύξησης της ρυθμιζόμενης αξίας και της αύξησης ρυθμιζόμενης απόδοσης στη Ρουμανία.
Η Citi αναμένει ένα πιο συγκρατημένο ρυθμό μεγέθυνσης, σε συμφωνία με το consensus, ωστόσο αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Η τιμή-στόχος στα 14,7 ευρώ τοποθετεί τη ΔEΗ σε ένα πλαίσιο αποτίμησης στον δείκτη EV/EBITDA για το 2025 της τάξης των 7,1 φορών, ένα discount της τάξης του 4% σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Επιτυχημένη η επάνοδος της Τράπεζας Κύπρου
Χθες είχαμε και την επάνοδο ύστερα από εφτά χρόνια της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο ταμπλό του Χ.Α. που ήταν θετική και φαίνεται πως θα συμβάλει εποικοδομητικά στην ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, που αποτελεί τον κλάδο – καταλύτη της αγοράς. Εισήχθησαν 443.457.297 μετοχές, με τιμή εκκίνησης τα 4,78 ευρώ και κωδικό «BOCHGR» στο ΟΑΣΗΣ.
Κινήθηκε μόνιμα σε θετική τροχιά, φτάνοντας να κερδίζει έως 6,69% όταν ανήλθε στα 5,10 ευρώ, ενώ τελικώς έκλεισε στα 5 ευρώ με άνοδο 4,60%. Διακίνησε όγκο 457.902 τεμαχίων μέσω 2,27 εκατ. ευρώ τζίρου. Η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου μετά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 2,21 δισ. ευρώ.
Τις επόμενες ημέρες θα λάβει χώρα στο Λονδίνο το road show της Bank of America για τις ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σημαντικός αριθμός ραντεβού για τις Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank αλλά και την Τράπεζα Κύπρου. Παράλληλα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα που όπως φαίνεται αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την αγορά, που θα καθορίσει πολλά.