Μενού Ροή
xrimatistirio
Το τέλος των έκτακτων εισφορών, η αλλαγή δεδομένων και η σημαντική αντίδραση έως +3,73% για τις ενεργειακές μετοχές

Η κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί ενδεχόμενου έκτακτης φορολόγησης κερδών στις τράπεζες κατά τα πρότυπα που έγινε στα διυλιστήρια, αλλά και η διαφαινόμενη οριστική παύση τέτοιων πολιτικών και για ενεργειακές εταιρείες και πιθανούς άλλους κλάδους, άλλαξε τα δεδομένα στο χρηματιστήριο χθες, προκαλώντας την πιο δυναμική αντίδραση των τελευταίων 13 μηνών.

Η δυναμική της ανόδου, πρωτίστως στις τράπεζες όπου ο κλαδικός δείκτης έκανε ράλι +4,67% πετυχαίνοντας επίσης τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περυσινό Νοέμβριο, αλλά και στα ενεργειακά blue chips ήταν τέτοια που δείχνει πως η αγορά απαλλάχθηκε από ένα πολύ ισχυρό βαρίδι, που δέσμευε το momentum και ακύρωνε κάθε ανοδική επενδυτική προσπάθεια.

Από τα συμφραζόμενα των λεγομένων του πρωθυπουργού εξάγεται το συμπέρασμα πως πλέον δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα έκτακτα «χτυπήματα» είτε στις τράπεζες, είτε στην ενέργεια είτε σε άλλους κλάδους το 2025 και εντεύθεν, κάτι που πυροδότησε ισχυρή αντίδραση, τόσο στις μετοχές των Helleniq Energy και Motor Oil που ενισχύθηκαν +2,58% και +2,50% αντίστοιχα, όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες ενεργειακές μετοχές, με πρώτη τη Metlen που αντέδρασε με ισχυρή άνοδο 3,73%.

Θυμίζουμε πως από τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται ότι μπορούν να επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης και οι ενεργειακές εταιρείες, όμως αυτό μπορεί να γίνει για δύο μόνο χρήσεις. Τούτο σημαίνει πως οι όποιες ανησυχίες υπήρχαν για τα διυλιστήρια, δεν ήταν σωστές, καθώς μόνο για δύο χρήσεις μπορούσε να επιβληθεί έκτακτη φορολογία.

Helleniq Energy και Motor Oil φορολογήθηκαν επιπλέον με συνεισφορά αλληλεγγύης για τα κέρδη του 2022 με το κράτος να εισπράττει 304 εκατ. και 358 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ για τη χρήση του 2023 καταβάλουν 155 εκατ. και 210 εκατ. αντίστοιχα. Συνολικά δηλαδή 1,027 δισ. ευρώ από τα δύο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας.

Πως αντέδρασαν οι ενεργειακές μετοχές

Η αντίδραση και των υπολοίπων ενεργειακών μετοχών ήρθε ως ένα εύλογο ράλι ανακούφισης αφενός λόγω της πρότερης πίεσης, αφετέρου διότι εσχάτως, στην αγορά, υπήρχαν «υφέρποντα» σενάρια περί ενδεχόμενης έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη όλων των ενεργειακών εταιρειών. Ασχέτως με την υπόσταση και την εγκυρότητα αυτών των σεναρίων, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως είχαν επηρεάσει την αγορά και τις μετοχές του κλάδου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το +3,73% της Metlen (πιο κερδοφόρος όμιλος στο Χρηματιστήριο το 9μηνο) χθες είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τετραμήνου (από 6 Αυγούστου), ενώ είναι η 3η μεγαλύτερη άνοδος όλου του 2024. Μάλιστα, η αντίδραση της Metlen ήρθε με συναλλαγές αξίας 6,7 εκατ. ευρώ, οι μεγαλύτερες σε όλη την αγορά, ύστερα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που εύλογα δέσποσαν χθες. Η μετοχή θυμίζουμε ότι προέρχονταν από πτώση 3,10% το Νοέμβριο και 15,40% το 11μηνο, οπότε έχει λόγους βελτίωσης της εικόνας της.

Η Motor Oil με το +2,10% χθες επανήλθε πάνω από τα 20 ευρώ για πρώτη φορά από τις 29 Οκτωβρίου, ενώ θυμίζουμε πως υποχώρησε κατά 17,50% το 11μηνο. Η Helleniq Energy με το +2,58% έκανε την 5η μεγαλύτερη άνοδο φέτος, φτάνοντας στα 6,97 ευρώ για πρώτη φορά από τις 23 Οκτωβρίου. Το Νοέμβριο έχασε 1,50% και το 11μηνο -6,70%.

Εξαιρετική αντίδραση έβγαλε χθες και η ΔΕΗ που ενισχύθηκε κατά 2,89% στα 11,77 ευρώ, διακινώντας τζίρο 5,49 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Επιχείρησης υποχώρησε κατά 5% το Νοέμβριο, ενώ το 11μηνο το έβγαλε στο +2,60%.

Εξαιρετική ήταν η εικόνα και στον όμιλο Viohalco με τη μητρική να κερδίζει 3,09% φτάνοντας στα 5,33 ευρώ, με τη θυγατρική της στα μέταλλα ElvalHalcor να ενισχύεται κατά +3,43% με κλείσιμο στα 1,93 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 25 Σεπτεμβρίου. Συνάμα, ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco, η Cenergy Holdings έκλεισε στα 8,89 ευρώ με άνοδο 2,18%.

Εξαιρετική κίνηση έκανε και η Τιτάν, μολονότι όχι μόνο δεν είχε πιεστεί πρωτύτερα, αλλά προέρχονταν από ράλι +18,10% το Νοέμβριο και +80,70% το 11μηνο. Χθες ο τίτλος ενισχύθηκε εκ νέου κατά 2,71% φτάνονβτας στα 39,80 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα και έκανε την τριπλή εισαγωγή σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Αθήνα. Πλέον, έφτασε στην κεφαλαιοποίηση των 3,11 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ που είχε χάσει 1,80% το Νοέμβριο και 31,80% το 11μηνο (λόγω και της αποκοπής επιστροφής κεφαλαίου, χθες αντέδρασε δυναμικά στο +2,53% κλείνοντας στα 1,78 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 25 ετών έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα που ενισχύθηκε κατά 1,07% στα 18,82 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει από το Φεβρουάριο του 2000. Ο τίτλος ενισχύθηκε κατά 7,60% το μήνα που έφυγε, ενώ το 11μηνο έκλεισε στο +41,50% αποτελώντας τη δεύτερη πιο κερδοφόρα μετοχή του FTSE 25 μετά την Τιτάν.

Η θετική παράδοση του Δεκεμβρίου

Μένει να δούμε πως θα κινηθούν σήμερα και το επόμενο διάστημα, τόσο οι ενεργειακές μετοχές, όσο και οι τραπεζικές αλλά και οι υπόλοιπες και αν υπάρχουν δυνάμεις ώστε η αγορά να κάνει κίνηση επαναπροσέγγισης κατ’ αρχήν των 1.450 μονάδων και κατόπιν των 1.480 προς το κλείσιμο του έτους. Παραδοσιακά ο Δεκέμβριος είναι θετικός μήνας για τις διεθνείς αγορές και το Χ.Α..

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η ιστορία δείχνει ότι στο εξωτερικό, ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας θετικών αποδόσεων σε ποσοστό 79%. Σε βάθος χρόνου πέραν των δέκα ετών η Ελλάδα δεν ακολουθεί αυτό το μοτίβο, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στην οικονομία την περίοδο 2009 - 2015 ωστόσο, από το 2016 και μετά η εγχώρια αγορά έχει αποκτήσει παράλληλο βηματισμό με τις ξένες αγορές».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «από το 2016 έως το 2023, ο Γενικός Δείκτης έχει μέση απόδοση 3,2% τον Δεκέμβριο, ενώ ακόμα και το 2020 που ήταν μία χρονιά απωλειών (λόγω Covid-19) για το Γενικό Δείκτη (-28%), ο Δεκέμβριος έκλεισε με κέρδη 9,8%. Η μέση απόδοση του 4,5% μας δίνει μια προβολή Γενικού Δείκτη στις 1.447 μονάδες λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Εξυπακούεται ότι οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν είναι δεσμευτικές για το μέλλον, ωστόσο, δείχνουν ένα μοτίβο που συνδέεται με γεγονότα που έχουν εποχικότητα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας