Μενού Ροή
peristeris mytilineos vardinogiannis papalexopoulos
Ενεργειακές μετοχές: Απογοητεύουν Metlen, Motor Oil, Ελλάκτωρ, δεσπόζουν Τιτάν – ΓΕΚ Τέρνα

Αρνητική ήταν γενικά η πορεία των περισσότερων ενεργειακών και βιομηχανικών μετοχών το μήνα Νοέμβριο, με την πλειονότητα να υστερεί ακόμη και έναντι των έτσι κι αλλιώς μικρών κερδών του Γενικού Δείκτη που ενισχύθηκε σε ποσοστό +0,86%.

Γενικότερα ο Νοέμβριος ήταν πολύ μέτριος μήνας για το Χ.Α. το οποίο υστέρησε έναντι των διεθνών αγορών και κυρίως έναντι των δεικτών της Wall Street που – λόγω της εκλογής Τραμπ στις 5/11 – κινήθηκαν σε ρυθμούς ράλι, πετυχαίνοντας νέα ιστορικά υψηλά στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Παρά τα καλά αποτελέσματα 9μήνου ειδικά στις τράπεζες αλλά και σε κάποιους κορυφαίους ενεργειακούς και βιομηχανικούς ομίλους όπως Metlen, Τιτάν, Cenergy Holdings κ.α., η αγορά δεν μπόρεσε να αποκτήσει σταθερό και καλό momentum, με τα προβλήματα ρηχότητας να βγαίνουν στην επιφάνεια. Πέρα από το γεωπολιτικό ρίσκο, το Χ.Α. επηρεάστηκε και από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και τους κλυδωνισμούς που έφερε στη Νέα Δημοκρατία και ευρύτερα στην κυβέρνηση η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο 16 Νοεμβρίου.

Στις δύο επόμενες συνεδριάσεις μετά τη διαγραφή, τη Δευτέρα 18 και Τρίτη 19 Νοεμβρίου το Χ.Α. υποχώρησε κατά 0,81% και 1,85% αντίστοιχα, με το Γενικό Δείκτη να βυθίζεται έως τις 1.359,95 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό Τρίτης 19/11), ενώ εκείνη την ημέρα έκλεισε στις 1.366,72 μονάδες. Κάποια σενάρια – ασχέτως αν δεν είχαν υπόσταση – για πιθανές πρόωρες εκλογές αν υπάρξουν περαιτέρω διαρροές βουλευτών από τη Ν.Δ. έφεραν πίεση στην αγορά, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τις (έτσι κι αλλιώς) κερδισμένες θέσεις.

Έκτοτε όμως η αγορά έβγαλε αντίδραση με συντηρητικά θετικές συνεδριάσεις ανοδικής διόρθωσης, με το Γ.Δ. να πιάνει ξανά την ευρύτερη περιοχή των 1.400 μονάδων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Γ.Δ. έκλεισε το μήνα – όπως προαναφέρθηκε - με μικρή άνοδο 0,86%, ο Large Cap έκλεισε στο +0,77%, ο Mid Cap της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε οριακή άνοδο μόλις 0,20%.

Έτσι, από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη διαμορφώνονται στο +7,76%, ο FTSE 25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 7,50%, ο Mid Cap υστερεί με απώλειες 0,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 8,25%.

Οι μέσες συναλλαγές το Νοέμβριο διαμορφώθηκαν στα 197 εκατ. ευρώ, λόγω του μεγάλου deal της Τέρνα Ενεργειακή με τη Masdar που έγινε την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε επίπεδο 11μήνου 2024, πλέον ο μέσος τζίρος διαμορφώνεται στα 138,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 25,5% έναντι της περυσινής επίδοσης που ήταν στα 111 εκατ. ευρώ.

Δέσποσε το ενεργειακό deal το πενθήμερο

Την περασμένη εβδομάδα, που ήταν η τελευταία του Νοεμβρίου δέσποσε η ολοκλήρωση του deal της Τέρνα Ενεργειακής με το αραβικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο Masdar που έγινε την Πέμπτη, εκτοξεύοντας τις συναλλαγές του Χ.Α. στα 1,73 δισ. ευρώ.

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του ελληνικού Χρηματιστηρίου και ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά deal πανευρωπαϊκά, ενώ όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η συναλλαγή αποτελεί ένα νέο ορόσημο για την ελληνική αγορά και αποτελεί μια επίσημη δήλωση για τις δυνατότητες του Χ.Α. όταν ικανοποιούνται βασικά επενδυτικά κριτήρια».

Η Δημόσια Πρόταση αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, μετά την εκκαθάριση της συναλλαγής καθώς έχουν ικανοποιηθεί οι αιρέσεις της απόκτησης του ποσοστού στην τιμή των 20 ευρώ/μετοχή.

Ξεχωρίζουν Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα

Πάντως, δύο μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού και βιομηχανικού τομέα ξεχωρίζουν με έμφαση σε όλο το Χρηματιστήριο τόσο το Νοέμβριο, όσο, κυρίως, το 11μηνο. Ο λόγος για τις Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα που το Νοέμβριο ενισχύθηκαν κατά +18,10% και +7,60% αντίστοιχα, ενώ το 11μηνο έκλεισαν με απόδοση +80,70% και +41,50% αντίστοιχα.

Η Τιτάν ανακοίνωσε το καλύτερο εννεάμηνο της ιστορίας της 122χρονης ιστορίας της, παρά τη μερική επιβράδυνση που παρατηρήθηκε για συγκυριακούς λόγους στο 3ο τρίμηνο, λόγω των μεγάλων τυφώνων και των πλημμυρών στις ΗΠΑ αλλά και το μερικό πάγωμα αρκετών projects στη ΝΑ Ευρώπη, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Μάλιστα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου το φετινό εννεάμηνο ανήλθαν στα 237,8 εκατ. ευρώ, όταν στο σύνολο της περυσινής χρήσης – που ήταν η ιστορικά καλύτερη από καταβολής της εταιρείας – η καθαρή κερδοφορία είχε φτάσει στα 268,7 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι στο 9μηνο του 2024 υστέρησε μόλις κατά 30,9 εκατ. ευρώ για να πιάσει το σύνολο της περυσινής χρήσης.

Συνάμα, ο όμιλος ετοιμάζει τη θυγατρική του Τιτάν America για εισαγωγή σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εντός του 1ου τριμήνου 2025, κάτι που θα ξεκλειδώσει νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες και μεγαλύτερη πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξή της στην εν λόγω χώρα, που πλέον έχει καταστεί η ναυαρχίδα των εργασιών.

Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα πέτυχε όπως προαναφέρθηκε το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, πετυχαίνοντας εξαιρετική αποτίμηση για την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να περιορίσει δραστικά το δανεισμό του και να αποκτήσει δυναμική ώστε να υποστηρίξει τις επενδύσεις σε υποδομές, κατασκευές και κυρίως, παραχωρήσεις.

Η ΓΕΚ Τέρνα για το 37,30% εισέπραξε περίπου 880 εκατ. ευρώ, κάτι που θα λειτουργήσει εποικοδομητικά για τον όμιλο που θα μειώσει κατά 800 εκατ. ευρώ το δανεισμό του, δίνοντας σημαντικές ανάσες σε όλο το χρηματοοικονομικό προφίλ.

Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα συμπλήρωσε την Παρασκευή την 8η σερί ανοδική συνεδρίαση, κερδίζοντας +8,50% αυτό το διάστημα, ενώ έκλεισε στα 18,62 ευρώ, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 25 ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από το Φεβρουάριο του 2000! Ξεκίνησε το 2024 από τα 13,16 ευρώ, ενώ ο όμιλος πλέον αποτιμάται 1,92 δισ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες μετοχές

Καλή συμπεριφορά το Νοέμβριο είχε και η ElvalHalcor καθώς λόγω των πολύ βελτιωμένων αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου και εννεαμήνου, με τη μετοχή να κερδίζει 7,40% το μήνα, μολονότι το 11μηνο είναι μόλις στο +1%. Καλή εικόνα το μήνα Νοέμβριο έδειξε και η Αλουμύλ Μυλωνάς καταγράφοντας ράλι 23,90% με φόντο τα καλά μεγέθη αλλά και κάποιες καλές συμφωνίες που έγιναν στο εξωτερικό.

Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 0,50% το Νοέμβριο, η Viohalco στο +0,40%, η Helleniq Energy υποχώρησε κατά 1,50%, η Ελλάκτωρ -1,80%, Metlen -3,10%, ΔΕΗ -5% κ.ο.κ.

Τι έγινε το 11μηνο

Σε επίπεδο 11μήνου, καλή εικόνα είχε επίσης και η Τέρνα Ενεργειακή που ενισχύθηκε κατά 25,10% με φόντο την προσαρμογή της τιμής προς τα 20 ευρώ της συμφωνίας πώλησης, ενώ η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 21,50%, με τον όμιλο να κερδίζει διαρκώς νέα συμβόλαια απαιτητικών έργων καλωδίων και σωληνώσεων σε όλο τον κόσμο, ενώ το 9μηνο πέτυχε νέα ιστορικά υψηλά κερδοφορίας και τζίρου.

Στον αντίποδα, κακή εικόνα είχε η Ελλάκτωρ που υποχώρησε κατά 31,80%, όμως περίπου 19% οφείλεται στην αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή τον περασμένο Ιούλιο. Ξέχωρα από αυτό, υπάρχει εύλογη ανησυχία στην αγορά για το ποιο θα είναι το προφίλ του ομίλου μετά την πώληση όλων των παραγωγικών θυγατρικών του.

Απώλειες 23% σημειώνει η AVAX που βεβαίως προέρχεται από το περυσινό +144,74%, η Motor Oil υποχωρεί κατά 17,50% φέτος για λόγους που έχουν αναλυθεί επαρκώς στο EnergyMag.gr, ενώ η Metlen απογοητεύει όλους τους τελευταίους μήνες, χάνοντας περίπου 8,50 ευρώ από τα ιστορικά υψηλά των 39,56 ευρώ που βρέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Την Παρασκευή συμπλήρωσε την 5η συνεχή πτωτική συνεδρίαση, χάνοντας 3,10% το Νοέμβριο και 15,40% το 11μηνο. Πέρυσι κέρδισε 82%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας