Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στις αγορές, μετά την έναρξη του εμπορικού πολέμου από την πλευρά της Αμερικής, καθώς ο νέος πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε προϊόντα που θα εισάγονται από Καναδά και Μεξικό και 10% από προϊόντα που θα προέρχονται από την Κίνα. Σε αντίστοιχη κατάσταση είχαν βρεθεί οι αγορές τον Οκτώβριο του 2018, κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, κάτι που έστειλε τότε σύσσωμους τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες στο καναβάτσο.
Άλλη εκείνη η εποχή βεβαίως, άλλη η τωρινή, ενώ οι αγορές έχουν δείξει ότι έχουν μάθει να «επιβιώνουν» υποσκελίζοντας όλες τις αντιξοότητες, γεωπολιτικές, οικονομικές, επιτοκίων, διεθνούς εμπορίου κ.ο.κ.
Ο πρώτος μήνας του έτους πάντως βγήκε με σημαντικά κέρδη για όλες τις χρηματιστηριακές αγορές, κυρίως της Ευρώπης, ενώ και το Χ.Α. κινήθηκε έντονα ανοδικά. Η αγορά μέσα στον πρώτο μήνα του έτους πέτυχε νέα υψηλά 14 ετών καταφέρνοντας να ελέγχει για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2011 την περιοχή των 1.500 μονάδων, ενώ τις τελευταίες ημέρες φλερτάρει με τον έλεγχο και της περιοχής των 1.550 μονάδων.
Ο Ιανουάριος πάντως ήταν ένας καλός μήνας για την αγορά, η οποία ακολουθώντας παρόμοια πορεία των διεθνών δεικτών, έκλεισε με άνοδο 5,42% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έκλεισε με άνοδο 5,80%, ο Mid Cap κέρδισε 5,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωτοστάτησε στην άνοδο με κέρδη +9,99%.
Πως κινήθηκαν οι ενεργειακές μετοχές τον Ιανουάριο
Μεικτή ήταν η εικόνα των ενεργειακών μετοχών τον πρώτο μήνα του έτους, καθώς υπήρξαν τίτλοι που έδωσαν διψήφιο ποσοστό ανόδου, αλλά και άλλοι που υστέρησαν έναντι της απόδοσης της υπόλοιπης αγοράς, αλλά και του Γενικού Δείκτη.
AVAX +26,6%: Στην πρώτη θέση των αποδόσεων στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών έκλεισε η μετοχή, παρά τη διόρθωση 2,53% της Παρασκευής και -0,50% της Πέμπτης. Η μετοχή έκλεισε στα 1,93 ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα που έφυγε, ενώ στις 29/1 έκλεισε στα 1,99 ευρώ, που είναι το υψηλότερο σημείο των τελευταίων περίπου έντεκα ετών. Ώθηση στη μετοχή έδωσαν κάποια σενάρια ότι ίσως «παίζει» ενδιαφέρον εξαγοράς από έτερο ισχυρό όμιλο, κάτι που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται.
Πρόσφατα η Optima Bank ανέβασε την τιμή – στόχο στα 3,03 ευρώ από 2,79 ευρώ πρωτύτερα, δίνοντας σημαντικό περιθώριο ανόδου, συστήνοντας αγορά. Η χρηματιστηριακή, μετά τις ισχυρές επιδόσεις του 2024 της AVAX, προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεων για τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, αναμένει μέση ετήσια άνοδο των εσόδων κατά 18% ως το 2027, με άνοδο των EBITDA κατά 14% και των επαναλαμβανόμενων καθαρών κερδών κατά 55% ετησίως.
H AVAX είχε υποχωρήσει κατά 18,1% το 2024, ενώ θυμίζουμε το 2023 είχε κάνει ράλι +144,74%. O όμιλος έχει μειώσει σταθερά το δανεισμό του τα τελευταία χρόνια, ενώ αποτελεί μια από τις δύο πιο εξειδικευμένες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, υλοποιώντας έργα τεράστιων απαιτήσεων και μεγάλου ειδικού βάρους.
Τιτάν +13,7%: Συμπεριφορά για σεμινάριο, καθώς μετά το ράλι +77,86% του 2023 και το +87,4% του 2024, τον πρώτο μήνα του 2025 έκλεισε με άνοδο 13,7%. Μετά τη διόρθωση στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, επανήλθε σταδιακά, ενώ την Παρασκευή έκανε ράλι +4,10% με κλείσιμο στα 45,70 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά.
Όπως έχουμε επισημάνει ξανά στο EnergyMag.gr, πρόκειται για μετοχή που έχασαν σύσσωμοι οι (εγχώριοι και ξένοι) αναλυτές όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στα 10 και στα 15 ευρώ που διαπραγματεύονταν έως προ μόλις δύο ετών, ουδέποτε ασχολούνταν μαζί της. Πριν ένα χρόνο ήταν στα 22 ευρώ, ενώ πριν δύο ετών, ήταν στα 12,50 ευρώ.
Σε ιστορικά υψηλά τα μεγέθη, με τα κέρδη του 2024 να φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ την έξτρα ώθηση και αναβάθμιση όλης της φυσιογνωμίας μετοχής και ομίλου, δίνει η επικείμενη εισαγωγή της Titan America στο NYSE των ΗΠΑ, που θα αλλάξει όλα τα μεγέθη και το εκτόπισμα της επιχείρησης. Στα 3,57 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, θεωρείται σίγουρη η επάνοδος στον MSCI Standard Greece.
Viohalco +10,5%: Στην τρίτη θέση των κερδών στον τομέα ενέργειας και μετάλλων τον Ιανουάριο με άνοδο 10,5%, καθώς καταγράφηκε βελτίωση και στις θυγατρικές, κυρίως στην ElvalHalcor. Συνηθίζει τις εξάρσεις, είτε στο κλείσιμο των ετών, είτε στην έναρξή τους, χωρίς όμως ανάλογη συνέχεια. Αξίζει πολύ παραπάνω, καθώς αν προστεθούν οι αποτιμήσεις των θυγατρικών της ElvalHalcor, Cenergy Holdings και Noval Properties στις οποίες έχει πολύ μεγάλα ποσοστά, τα… δίκαια νούμερα είναι πολύ υψηλότερα. Ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, αποτιμάται μόλις 1,55 δισ. ευρώ, όταν η Cenergy Holdings (την οποία ελέγχει κατά 71,46%) αποτιμάται 2 δισ. ευρώ, η ElvalHalcor (την οποία ελέγχει κατά 84,78%) 786 εκατ. ευρώ και η Noval 309 εκατ. ευρώ.
ElvalHalcor +9,1%: Έβγαλε τον Ιανουάριο με άνοδο 9,1% ενώ έφτασε να κερδίζει περισσότερα στα μέσα του μήνα. Θυμίζουμε ότι και τον περυσινό Γενάρη είχε τερματίσει με ράλι +29% και στην πρώτη θέση της αγοράς, όμως δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια, κλείνοντας το 2024 μόλις στο +3,8%.
ΔΕΗ +6,9%: Την περασμένη εβδομάδα αναρριχήθηκε πάνω από τα 13 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια, ενώ την Παρασκευή έκλεισε στα 13,19 ευρώ με μικρή διόρθωση. Η μετοχή είναι μπροστά στο να αλλάξει – εκ νέου – επίπεδο και να δει υψηλότερα νούμερα, όπως συμφωνούν και οι περισσότεροι αναλυτές που δίνουν αρκετά υψηλότερες τιμές στόχους. Μετά το ράλι +70,25% το 2023 και άνω του 800% από τα χαμηλά του Μαΐου 2019 όταν κατήλθε στα 1,28 ευρώ, η μετοχή το 2024 συσσώρευσε με άνοδο μόλις 10,60%, αφομοιώνοντας κεκτημένα. Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «η ΔΕΗ κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει κατηγορία. Τα πλάνα τηρούνται με το παραπάνω και η μετοχή μπορεί να δώσει σημαντικές υπεραξίες στο μέλλον, με την μεγάλη εικόνα να δείχνει μεσομακροπρόθεσμα τα 20 ευρώ. Στην παρούσα φάση, προσπαθεί να κατοχυρώσει τα προηγούμενα υψηλά και να ανοίξει δρόμο για το επίπεδο των 14 ή και 15 ευρώ».
Aktor Group +6,8%: Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ με τον όμιλο να μπαίνει σε νέα εποχή, με τεράστιο μετασχηματισμό και άπλωμα σε πολλούς κλάδους. Όταν εισαχθούν οι νέες μετοχές στο ταμπλό θα φτάσει στην κεφαλαιοποίηση των 1,3 δισ. ευρώ, από 1,05 δισ. σήμερα. Παράλληλα, σύντομα, σε λίγες εβδομάδες, θα πάρει τη θέση της Τέρνα Ενεργειακή στον FTSE 25, αλλάζοντας κατηγορία και εκτόπισμα.
ΑΔΜΗΕ +4,1%: Μετά το +8,9% του περασμένου Δεκέμβρη και το +16% συνολικά το 2024 (στο +30,59% το 2023), η μετοχή ενισχύθηκε κατά 4,1% τον Ιανουάριο. Την Παρασκευή έκλεισε στα 2,68 ευρώ, ενώ στις 15 Ιανουαρίου είχε φτάσει στα 2,83 ευρώ, που είναι υψηλά 45 μηνών, έχοντας ιστορικό υψηλό στα 2,8450 ευρώ από τις 8 Απριλίου 2021. Η αγορά περιμένει πολλά περισσότερα από τη μετοχή, που από τότε που αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ, δεν έχει κάνει κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο στο ταμπλό. Η Eurobank Equities σε πρόσφατη έκθεσή της ανέβασε το στόχο στα 3,80 ευρώ (από 3,2 ευρώ πρωτύτερα), διατυπώνοντας σύσταση outperform, χαρακτηρίζοντας τον ΑΔΜΗΕ ως το απόλυτο μερισματικό play της αγοράς.
Metlen +3,7%: Υστέρησε έναντι του Γ.Δ. και τον Ιανουάριο καθώς ενισχύθηκε κατά 3,7%, όμως στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις κλείνει ανοδικά στις πέντε, ενώ στα 34,76 ευρώ που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής, είχε να βρεθεί από το Σεπτέμβριο. Επιχειρηματικά έχει ξεκινήσει φουριόζα και το 2025, με μπαράζ από deals και συμφωνίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μπορεί πολλά περισσότερα.
Motor Oil +3,5%: Η μετοχή διορθώνει ανοδικά, αργά αλλά σταθερά, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος λόγω του συνδυασμού αρνητικών εξελίξεων το περασμένο καλοκαίρι. Η συγκεκριμένη μετοχή μόνο καλύτερα μπορεί να πάει τα επόμενα χρόνια, ενώ το 2024 πλήρωσε το… μάρμαρο εν μέσω αρνητικού ντόμινου εξελίξεων που δύσκολα θα επαναληφθεί. Έτσι, είδε και τα χαμηλά των 18,91 ευρώ ενδοσυνεδριακά στις 21 Νοεμβρίου, ενώ έχει ιστορικό υψηλό στα 28,56 ευρώ από τις 23 του περασμένου Μαΐου. Έβγαλε το 2024 με πτώση 13,1%, εν μέσω μπαράζ αρνητικών εξελίξεων όπως η έκτακτη εισφορά στα κέρδη, η διαγραφή από το MSCI Standard Greece, η πυρκαγιά στο διυλιστήριο της Κορίνθου και η «αντιδικία» με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γίνεται κυρίαρχος παίκτης στην κυκλική οικονομία και στα απορρίμματα με την απόκτηση της Ηλέκτωρ, ενώ απλώνεται και στο χώρο καφέ και εστίασης.