Γεμάτη ενέργεια και εξελίξεις είναι η περίοδος που διανύουμε και ο Unabomber αυτής της εβδομάδας σας προετοιμάζει για όλα αυτά που κυοφορούνται και θα ανακοινωθούν τις προσεχείς εβδομάδες. Το μενού περιλαμβάνει και πολιτικές εξελίξεις, επιχειρηματικές μετατοπίσεις αλλά και δραστηριοποίηση των Βρυξελών για τα τιμολόγια, με τα στελέχη να ξεκινούν κάνοντας ..joga. Καλή Κυριακή!!
- Το fund του 1,8 τρις που αγοράζει METLEN, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΜΟΗ
- Το ΧΑΑ σε υψηλά 14ετίας, τα νέα deal και οι… αναπάντητες κλήσεις
- «Simplify, baby, simplify», η ευρω-απάντηση στο «drill, baby, drill»
- Μέτρα για την ενέργεια: Τα PPAs, τα τιμολόγια και η… yoga
- Στο τραπέζι η μείωση της φορολογίας στην ενέργεια
- Το post του Ν. Τσάφου για τις εξαγωγές ενέργειας και τα σχόλια
- Η κιλοβατώρα των 3,4 λεπτών και μείωση ΦΠΑ
- Η αλλαγή στην πολιτική ατζέντα και ο ανασχηματισμός
- Η ανασύσταση του υπουργείου Μεταφορών και τα απόνερα στο Ενέργειας
- Ο «ειδικών αποστολών» Θ. Σκυλακάκης και η ώρα της Αλ. Σδούκου
- Εποχές Iberdrola και χρηματιστήριο βλέπει ο Ρόκας για την R Energy 1
- Η HELLENiQ ENERGY ξετυλίγει το «Green Hub North»
- Έρχονται Γάλλοι στην Helleniq Hydrogen
Το fund του 1,8 τρις που αγοράζει METLEN, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΜΟΗ
Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα αποτελεί, όπως εκτιμούν στη αγορά, οι τοποθετήσεις του μεγαλύτερου fund του πλανήτη, του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας (Norges Bank Investment Management) με κεφάλαια 1,8 τρις δολαρίων (κατέχει το 1,5% των μετοχών παγκοσμίως).
Οι Νορβηγοί έβαλαν στο ραντάρ τους το 2024, για πρώτη φορά, τη μετοχή της ΔΕΗ αποκτώντας το 0,14% των μετοχών (στοιχεία 31/12/2024) με 6.538.896 δολ.
Παράλληλα, αύξησαν σε σημαντικό βαθμό τη συμμετοχή τους στη METLEN στο 1,58% των μετοχών (78,4 εκατ. δολ.) από 0,82% (47,3 εκατ. δολ.) το 2023 και στον ΑΔΜΗΕ στο 2,55% (15,8 εκατ. δολ.) από 1,41% (8 εκατ. δολ.). Σε αυξητική τροχιά και η επένδυσή τους στη Motor Oil στο 2,05% (48,6 εκατ. δολ.) από 1,54% (44,6 εκατ. δολ.) το 2023.
Αναπόφευκτη ήταν η μεγάλη μείωση της συμμετοχής τους στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά τη δημόσια προσφορά της Masdar στο 0,08% (2 εκατ. δολ.) από 0,97% (20,2 εκατ. δολ.). Σε πτωτική τροχιά και η επένδυσή τους στη HELLENiQ ENERGY στο 0,18% (4,2 εκατ. δολ.) από 0,66% (16,3 εκατ. δολ.)
Το ΧΑΑ σε υψηλά 14ετίας, τα νέα deal και οι… αναπάντητες κλήσεις
Το 2025 μπήκε με το δεξί στις αγορές με το χρηματιστήριο Αθηνών να βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 και τις ενεργειακές μετοχές ιδιαίτερα δραστήριες στο ταμπλό.
Το 2025 θα είναι «χρονιά των deals», όπως εκτιμούν στην αγορά. Πολύπειρος επιχειρηματίας προεξοφλούσε μάλιστα ότι υπάρχουν deals που κυοφορούνται υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας ώστε να «σκάσουν» εκεί και όταν δεν το περιμένει κανείς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι προσπάθησαν τα τελευταία 24ωρα να επικοινωνήσουν με δύο τουλάχιστον CEO εταιρειών, σε διάφορα χρονικά διαστήματα του 24ωρου, είτε βρήκαν το τηλέφωνο τους απενεργοποιημένο είτε οι κλήσεις έμειναν αναπάντητες, ενώ αμφότεροι συνηθίζουν να απαντούν αμέσως ή να επιστρέφουν την κλήση το συντομότερο δυνατό.
Σημειώνεται ότι και οι δυο CEO έχει αποδειχθεί ότι προχωρούν σε «σιγή… τηλεφώνου» μόνο όταν ετοιμάζουν κάποια πολύ σημαντική κίνηση.
«Simplify, baby, simplify», η ευρω-απάντηση στο «drill, baby, drill»
Boost στις επενδύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών αναμένεται να δώσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι επιδοτήσεις που περιλαμβάνονται στην «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» την οποία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.
Βασικός στόχος η μείωση κατά 25% της «βαριάς» ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, στόχος που αναλυτές τον θεωρούν το ισοδύναμο για την ΕΕ του στόχου του Donald Trump για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και αερίου προκειμένου να ενισχυθεί η αμερικανική οικονομία.
Γι’ αυτό και λένε χαρακτηριστικά ότι στο «drill, baby, drill» του Trump η ευρωπαϊκή απάντηση πρέπει να είναι «simplify, baby, simplify», υπό την αίρεση ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει αυτή τη φορά να προχωρήσουν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα και όχι με τους συνήθεις αργούς ρυθμούς που χαρακτηρίζουν την ΕΕ.
Μέτρα για την ενέργεια: Τα PPAs, τα τιμολόγια και η… yoga
Στις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως αποτυπώνονται στην «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας», είναι η μείωση των τιμών ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Προς την κατεύθυνση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 26 Φεβρουαρίου το Σχέδιο Δράσης για Προσιτή Ενέργεια (Affordable Energy Action Plan), το οποίο θα περιέχει σειρά μέτρων.
Μεταξύ άλλων θα προβλέπονται η διευκόλυνση της σύναψης μακροχρόνιων PPAs, η κινητροδότηση των βιομηχανικών καταναλωτών να επιδεικνύουν ευελιξία στη ζήτηση ενέργειας και η ενθάρρυνση της δικαιότερης κατανομής του κόστους του ενεργειακού συστήματος μέσω καλύτερα σχεδιασμένων τιμολογίων.
Οι υπηρεσίες της Κομισιόν εργάζονται πυρετωδώς για να ανταποκριθούν στο απαιτητικό και σύνθετο αυτό έργο και φυσικά ισχύει το.. νους υγιής εν σώματι υγιεί.
Χωρίς κόμπλεξ, ο νέος Επίτροπος Ενέργειας, Dan Jorgensen (στο κέντρο) πόσταρε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία του την ώρα που κάνει yoga μαζί με τον συνάδελφό του, Επίτροπο για το Κλίμα, Wopke Hoekstra και την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Kaja Kallas.
Στο τραπέζι η μείωση της φορολογίας στην ενέργεια
Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στην ενέργεια, ζήτημα το οποίο πρόκειται να προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στο τρίγωνο ΕΕ-εθνικές κυβερνήσεις-αγορά ενέργειας και τελικοί καταναλωτές και ακόμη μεγαλύτερη στην Ελλάδα όπου ούτως ή άλλως βρίσκονται στον δημόσιο διάλογο οι μειώσεις φόρων και εισφορών.
Ήδη η ευρωπαϊκή ομοσπονδία των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric, αντιπρόεδρος στην οποία είναι ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, τοποθετήθηκε μέσω του Policy Director της, Cillian O’Donoghue υπέρ της αναθεώρησης των ισχυόντων κανόνων φορολόγησης της ενέργειας, με βάση τους οποίους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «φορολογείται στρεβλά η ηλεκτρική ενέργεια, περισσότερο από το φυσικό αέριο».
«Η αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας για να ευθυγραμμιστούν οι ενεργειακοί λογαριασμοί με την ενεργειακή μετάβαση και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει ο κ. O’Donoghue.
Το post του Ν. Τσάφου για τις εξαγωγές ενέργειας και τα σχόλια
Το αυξημένο στη Ευρώπη συγκριτικά με άλλες περιοχές κόστος ενέργειας είναι αναπόφευκτο να κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο.
Είναι ενδεικτικό ότι σε δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα στο LinkedIn του ανώτερου συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκου Τσάφου, για το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας το 2024, για πρώτη φορά μετά το 2000, ένα μεγάλο μέρος των σχολίων αφορούσαν στις τιμές.
Κι ο ίδιος, άλλωστε, ανέφερε στο post ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά ώστε το πλεονέκτημα (να μετατραπεί η Ελλάδα από εισαγωγέας σε εξαγωγέας ενέργειας) να μετουσιωθεί σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, ωστόσο ανέδειξε ότι το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού εδράζεται σε γερά θεμέλια.
Η κιλοβατώρα των 3,4 λεπτών και μείωση ΦΠΑ
Ενδεικτική των δυσλειτουργιών στο ηλεκτρικό σύστημα της ΕΕ είναι η κατάσταση στη Νορβηγία, μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης. Στη σκανδιναβική χώρα, αν και παράγεται άφθονη και φθηνή (στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020) ενέργεια, οι εκτεταμένες εξαγωγές τους τελευταίους μήνες προς τη Γερμανία οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση τιμών στις νότιες από τις ζώνες που είναι χωρισμένο το ηλεκτρικό δίκτυο στη χώρα.
Αποτέλεσμα να προκληθεί πολιτική κρίση και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, το κόμμα του Κέντρου, που είναι εναντίον της ΕΕ. Κι αυτό καθώς η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, μετέχει όμως στην ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο και ως εκ τούτου δεσμεύεται από το ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο.
Τελικά το Εργατικό Κόμμα που παραμένει στην κυβέρνηση έως τις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου αποφάσισε να εφαρμόσει μεν τις Οδηγίες της ΕΕ για την ενέργεια, ωστόσο έως το 2029 να μην προχωρήσει σε νέες διασυνδέσεις.
Παράλληλα, εισάγει σταθερή τιμή κιλοβατώρας 3,4 λεπτά, μειώνει το ΦΠΑ στα τέλη δικτύου στο 15% από 25% σήμερα και καθιερώνει σταθερά τιμολόγια 12μηνης διάρκειας από τον επόμενο Οκτώβριο.
Η αλλαγή στην πολιτική ατζέντα και ο ανασχηματισμός
Κυματισμούς, σύμφωνα με τη φράση του πρωθυπουργού στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ή μεγάλα κύματα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, προκαλεί στην ελληνική πολιτική σκηνή η τραγωδία των Τεμπών.
Για να επιβεβαιωθεί για ακόμη μια φορά ο θρύλος του baseball Yogi Berra που έχει δηλώσει ότι «είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, ιδίως όταν πρόκειται για το μέλλον». Ένα 24ωρο ήταν αρκετό για να αλλάξει πλήρως η πολιτική ατζέντα, όπως και οι σχεδιασμοί/προβλέψεις για τη χρονιά.
Η τραγωδία των Τεμπών επανέρχεται στην επικαιρότητα με τρόπο εμφατικό κι όσο κι αν ακόμη είναι νωρίς να αποτιμηθεί η δυναμική της, είναι προφανές ότι την επόμενη ημέρα δεν θα είναι τίποτε ίδιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι αλλαγές στην κυβέρνηση που ήταν προγραμματισμένες για το καλοκαίρι, επισπεύδονται, σύμφωνα με πληροφορίες.
Το ερώτημα είναι εάν ο ανασχηματισμός θα γίνει πριν το τέλος Φεβρουαρίου, όταν συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία και αναμένεται το πόρισμα του ΕΜΠ, ή μετά, το Μάρτιο. Εάν, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει με τη λογική «κάλλιον το προλαμβάνειν» ή εάν θα αφήσει τους νυν υπουργούς να απορροφήσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια και θα επιχειρήσει restart αμέσως μετά το πόρισμα και τα νέα συλλαλητήρια.
Η ανασύσταση του υπουργείου Μεταφορών και τα απόνερα στο Ενέργειας
Σ’ αυτό που συγκλίνουν όλες οι εκτιμήσεις είναι ότι θα διασπασθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εις τα εξ ων συνετέθη. Αυτό που καλείται να αποφασίσει ο πρωθυπουργός είναι εάν οι δομικές αλλαγές θα περιοριστούν μόνο στο συγκεκριμένο υπουργείο ή θα επεκταθούν.
Στη δεύτερη περίπτωση θα επηρεαστεί και το γειτονικό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (τα δύο υπουργεία απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα) καθώς στο παρελθόν δημόσια έργα, περιβάλλον και χωροταξία συνυπήρχαν υπό την ίδια υπουργική στέγη, στο περίφημο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ο «ειδικών αποστολών» Θ. Σκυλακάκης και η ώρα της Αλ. Σδούκου
Όσον αφορά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, το όνομα του Θόδωρου Σκυλακάκη (η στάση στην οποία τον «συνέλαβε» ο φωτογραφικός φακός προχθές στο υπουργικό συμβούλιο είναι απολύτως χαρακτηριστική της πολιτικής κατάστασης της χώρας) πρωταγωνιστεί για ακόμη μια φορά σε όλα τα σενάρια: είτε να παραμείνει στη Μεσογείων είτε να αναλάβει άλλο υπουργείο.
Καθώς μάλιστα πρόκειται για άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, με αποδεδειγμένες πολιτικές και τεχνοκρατικές δυνατότητες, είναι, με άλλα λόγια, ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών» του Μαξίμου, δεν αποκλείεται είτε να μετακινηθεί σε υπουργείο του οικονομικού κύκλου είτε να αναλάβει την «καυτή» πατάτα του υπ. Μεταφορών (για το οποίο ακούγεται και ο Σταύρος Παπασταύρου), ή, εναλλακτικά, το ΥΠΕΧΩΔΕ, εφ’ όσον επανασυσταθεί, με δεδομένο ότι είναι αυτός που σήμερα χειρίζεται το περιβάλλον και τη χωροταξία.
Σε μια τέτοια περίπτωση προεξοφλείται η υπουργοποίηση στο Ενέργειας της Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία γνωρίζει όσο λίγοι αυτόν τον νευραλγικό τομέα της οικονομίας, έχει μακρά θητεία στο υπουργείο, εκφράζει την κεντρώα-μετριοπαθή πτέρυγα της κυβέρνησης και συγκαταλέγεται στα «φρέσκα πρόσωπα» που θέλει να αναδείξει το Μέγαρο Μαξίμου στην δεύτερη κυβερνητική θητεία.
Εποχές Iberdrola και χρηματιστήριο βλέπει ο Ρόκας για την R Energy 1
Σχέδια που θα ξεπεράσουν την παλιά εισηγμένη Ρόκας, που είχε φτάσει να πουληθεί στην ισπανική Iberdrola έχει για την R Energy 1, ο Γιώργος Ρόκας. Η εταιρεία διαθέτει μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 55 MW, έως τα μέσα του 2025 ολοκληρώνονται επιπλέον 16,5 MW και για άλλα 193 έχουν χορηγηθεί άδειες σύνδεσης. Η αγορά αναμένει τις ανακοινώσεις για την χρηματοδότηση των projects και βέβαια τα σχέδια επιστροφής στο χρηματιστήριο, πιθανότατα πριν τον Δεκέμβριου του 2026, όταν και λήγει το πενταετές ομόλογο που έχει εκδώσει.
Η HELLENiQ ENERGY ξετυλίγει το «Green Hub North»
Με γοργά βήματα, μαθαίνω ότι η HELLENiQ ENERGY ξετυλίγει το «Green Hub North», ένα επενδυτικό project άνω του 1 δισ. ευρώ, που στοχεύει στη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης αποκλειστικά με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.
Βάσει των σχεδίων του ομίλου, στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί φωτοβολταϊκός σταθμός από το ρεύμα του οποίου θα παράγεται «πράσινο» υδρογόνο με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης όπου το νερό θα διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο.
Έρχονται Γάλλοι στην Helleniq Hydrogen
Προχωράει κανονικά στο Αμύνταιο της Φλώρινας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, η πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελλάδα, από την Helleniq Hydrogen, της εταιρείας που ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και αποτελεί μία κοινοπραξία της Motor Oil και της ΔΕΗ. Βασικός σκοπός της Hellenic Hydrogen είναι οι εξαγωγές υδρογόνου σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Η είδηση είναι ότι το γαλλικό fund που είχε ενδιαφερθεί για συμμετοχή στην επένδυση παραμένει «ζωηρό» και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις, παράλληλα με την κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτρόλυσης «Νοrth 1» στον πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου. Το ύψος της επένδυσης προσεγγίζει 120 εκατ. ευρώ.