Στο καναβάτσο βρέθηκαν χθες σύσσωμες οι μετοχές της ενέργειας, των υποδομών, των κατασκευών και των μετάλλων στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να υπερβάλει πτωτικά έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου εξαμήνου, καθώς μεγαλύτερη είχε να σημειώσει από τις αρχές Αυγούστου 2024.
Η επιβολή των δασμών από την πλευρά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λειτούργησε ως αφορμή για γενικευμένο ξεφόρτωμα, που έγινε με μεγάλους όγκους και τζίρους. Το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε στη λογική της διόρθωσης… μια κι έξω, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν άκριτα όλες τις θέσεις τους, οδηγώντας την αξία συναλλαγών στα 186,21 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ αρκετών μηνών από πλευράς «καθαρού» τζίρου, δηλαδή χωρίς placements και μεταβιβάσεις πακέτων.
Χθες τα πακέτα ήταν μόλις 14,84 εκατ. ευρώ, ήτοι μόνο το 8,29% του συνόλου, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος συναλλαγών ήταν πάνω από 170 εκατ. ευρώ, ενώ τα 100 εξ αυτών έγιναν από τις τράπεζες.
Μετοχές ενέργειας, βιομηχανίας και υποδομών καταποντίστηκαν έως και 6,82%, ξεπερνώντας ακόμη και τις απώλειες των τραπεζών που εύλογα βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα των πωλητών, καθώς είχαν σημειώσει και το μεγαλύτερο ράλι τον Ιανουάριο.
Πράσινη στροφή και επανεξέταση δεδομένων
Ο ευρύτερος τομέας ενέργειας, βιομηχανίας, υποδομών και μετάλλων βρίσκεται σε φάση επανεξέτασης δεδομένων και από πλευράς χρηματιστηριακής απεικόνισης, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις. Πέραν του σκοπέλου των δασμών, που ακόμη είναι υπό συζήτηση για το βαθμό εφαρμογής και τις επιπτώσεις, η εκλογή Τραμπ φέρνει φρένο στην πράσινη στροφή όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και ευρύτερα, τα ορυκτά καύσιμα αναβαθμίζονται εκ νέου, ενώ η βιομηχανία και τα μέταλλα έχουν επίσης ξεχωριστή συμβολή στη νέα εποχή που διαμορφώνεται, όπου οι παγκόσμιοι συσχετισμοί είναι υπό πλήρη αναθεώρηση.
Αφορμή και όχι η αιτία της διόρθωσης
Πάντως, ο κυρίαρχος λόγος που χθες καταποντίστηκε το Χ.Α. και οι μετοχές ενέργειας και βιομηχανίας ήταν το γενικότερο κλίμα που καλλιεργήθηκε από την ανησυχία για την επιβολή των δασμών από την πλευρά Τραμπ, όμως, όπως έγινε γνωστό, αρχικά συμφωνήθηκε με το Μεξικό και κατόπιν και με τον Καναδά η αναστολή για 30 ημέρες της εφαρμογής των μέτρων. Αυτό φέρνει έστω και προσωρινή αλλαγή σκηνικού και δίνει χρόνο σε όλο το σύστημα για επανεξέταση δεδομένων, ανακουφίζοντας μερικώς και τα χρηματιστήρια.
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «η αγορά έψαχνε ευκαιρία να κάνει διόρθωση και την έδωσε ο Τραμπ». Ο ίδιος τονίζει πως «οι ελληνικές εξαγωγές στην Αμερική είναι μηδαμινές, ενώ από την άλλη το δυνατό δολάριο προσελκύει τουρισμό που είναι η “βαριά μας Βιομηχανία”. Το μόνο που καταφέρνει το Τραμπ είναι να ανακατεύει την τράπουλα, μιας και το 90% από αυτά που θέλει να κάνει απλά, δεν μπορούν να εφαρμοστούν», σημειώνει ο χρηματιστής.
Η αναβολή δασμών, φέρνει αντίδραση
Οι ασιατικές αγορές αντέδρασαν έντονα ανοδικά σήμερα το πρωί, μολονότι η επιβολή δασμών 10% στα προϊόντα από την Κίνα τίθεται σε ισχύ, ενώ και τα futures της Wall Street έως τα ξημερώματα έδειχναν αντίδραση. Άλλωστε και χθες οι δείκτες της Wall Street μάζεψαν τις αρχικά μεγάλες απώλειές τους, ενώ και στην Ευρώπη περιορίστηκε μερικώς η κατρακύλα.
Στον αντίποδα, το Χ.Α. που ήταν χωρίς διόρθωση για καιρό υπερέβαλε χάνοντας 2,70% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, -2,85% σε επίπεδο Large Cap και -4,02% σε επίπεδο τραπεζών. Μένει να δούμε σήμερα αν και κατά πόσο θα βγει αντίδραση αυτοσυντήρησης και άμυνας μπροστά στο ενδεχόμενο ο Γ.Δ. να απολέσει το κρίσιμο για την ψυχολογία της αγοράς όριο των 1.500 μονάδων. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν σήμερα οι επενδυτές, δεδομένου ότι μετά τη μεγάλη χθεσινή πτώση, έχουν δημιουργηθεί αγοραστικές ευκαιρίες.
Η εικόνα των μετοχών ενέργειας, βιομηχανίας και υποδομών
Viohalco -6,82%: Στην κορυφή της πτώσης σε όλη τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση χθες, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος από το ράλι +10,5% που είχε κάνει τον Ιανουάριο. Ο φόβος του ομίλου για την επιβολή δασμών από την πλευρά Τραμπ δεν είναι καινούριος, καθώς πολύ μεγάλες πιέσεις είχαν σημειωθεί και τον Οκτώβριο του 2018 όταν στην πρώτη θητεία του ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ξεκινήσει παρόμοιο εμπορικό πόλεμο. Κατόπιν, κάποια από τα προϊόντα (που παράγει και ο όμιλος) είχαν εξαιρεθεί από τους δασμούς. Έπεσε στα 5,60 ευρώ, με την αποτίμηση να χάνει 50 εκατ. κατερχόμενη στα 1,45 δισ. ευρώ.
Τιτάν – 5,91%: Κάποιοι βρήκαν αφορμή για «άγρια» κατοχύρωση κερδών δεδομένου ότι η μετοχή προέρχονταν από το +13,7% του Ιανουαρίου, έχοντας παράλληλα κάνει ράλι 87,4% το περασμένο έτος και +77,86% το 2023. Την Παρασκευή είχε κλείσει στα ιστορικά υψηλά των 45,70 ευρώ, ενώ χθες κατήλθε στα 43 ευρώ.
ElvalHalcor -5,68%: Μεγάλη πτώση και στο βραχίονα του τομέα των μετάλλων του ομίλου Viohalco, υπό το φόβο ότι οι εξαγωγές της θα… ακριβύνουν έτi περαιτέρω. Παρόμοιος φόβος είχε υπάρξει και τον Οκτώβριο του ‘18, με πολύ μεγάλες πιέσεις και τότε. Τον Ιανουάριο είχε ενισχυθεί κατά 9,1%.
AVAX -5,18%: Εύλογη η κατοχύρωση κερδών χθες, καθώς προέρχονταν από το ράλι +26,6% του Ιανουαρίου. Βεβαίως, είχε διορθώσει 2,50% και την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη είχε υποχωρήσει κατά 0,50%. Έπεσε στα 1,83 ευρώ, ενώ στις 29/1 έκλεισε στα 1,99 ευρώ, που είναι το υψηλότερο σημείο των τελευταίων περίπου έντεκα ετών.
Metlen -3,91%: Με απώλειες 3,91% χθες, έπεσε στα 33,40 ευρώ χάνοντας τα υψηλά περίπου πέντε μηνών που είχε ανέλθει την Παρασκευή. Επιχειρηματικά έχει ξεκινήσει φουριόζα και το 2025, με μπαράζ από deals και συμφωνίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μπορεί πολλά περισσότερα.
Motor Oil -3,84%: Σημαντικό πλήγμα για τη μετοχή καθώς έχασε τα 21 ευρώ για πρώτη φορά εντός του 2025, κλείνοντας στα 20,54 ευρώ. Συντηρητικός τίτλος, που κατά την άποψή μας, μόνο καλύτερα μπορεί να πάει σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Άριστη μερισματική πολιτική, εξαιρετικό και άκρως μεθοδικό management, άπλωμα σε πολλές πηγές εσόδων.
Cenergy Holdings – 3,68%: Ακολούθησε τις μεγάλες πιέσεις των δύο άλλων μετοχών του ομίλου, ενώ ασχέτως με τη χθεσινή πτώση, βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, καθώς κλείνει πτωτικά στις πέντε από τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, πέφτοντας από τα 9,89 ευρώ στα 9,16 ευρώ χθες. Μιλάμε για μετοχή που πριν δύο χρόνια ήταν στα 3 ευρώ και οι αναλυτές, Έλληνες και ξένοι, ακόμη δεν την είχαν… εντοπίσει.
Ελλάκτωρ -3,13%: Το τελευταίο διάστημα και δη το Δεκέμβριο είχε κάνει μεγάλη άνοδο (+28,2%), οπότε εύλογες όλες οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Γενναίες επιστροφές κεφαλαίου, ερώτημα είναι ποια θα είναι η επιχειρηματική φυσιογνωμία του ομίλου την επόμενη ημέρα.
ΓΕΚ Τέρνα -2,57%: Μαζί με την Helleniq Energy και την ΑΔΜΗΕ είναι οι πλέον συντηρητικές μετοχές του ενεργειακού τομέα. Κατήλθε στα 18,20 ευρώ χθες, έχει ως υψηλό 25 ετών τα 18,92 ευρώ που βρέθηκε πριν ακριβώς δύο μήνες, στις 4 Δεκεμβρίου 2024.
ΔΕΗ -2,50%: Έχασε τα 13 ευρώ και τα υψηλά 14 ετών χθες, καθώς κατήλθε στα 12,86 ευρώ, κάνοντας ισχυρότατο όγκο 620 χιλ. τεμαχίων μέσω τζίρου 7,98 εκατ. ευρώ, επιδόσεις που ήταν οι μεγαλύτερες από τις 17 Ιανουαρίου. Στα 4,74 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της. Η μετοχή είναι μπροστά σε νέα στοιχήματα και στην πρόκληση να αλλάξει – εκ νέου – επίπεδο και να δει υψηλότερα νούμερα, όπως συμφωνούν και οι περισσότεροι αναλυτές που δίνουν αρκετά υψηλότερες τιμές στόχους.
ΑΔΜΗΕ -2,43%: Εδώ το εντυπωσιακό δεν είναι η πτώση -2,43% και το κλείσιμο στα 2,6150 ευρώ, αλλά το γεγονός ότι διακίνησε 2,23 εκατ. τεμάχια, κάνοντας το μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων ετών, ενώ διακίνησε τζίρο 5,82 ευρώ, κάνοντας την 7η μεγαλύτερη επίδοση σε όλη την αγορά, πίσω από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τις Metlen και ΔΕΗ. Και όλα αυτά, χωρίς κανένα πακέτο. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι «χτίζει» θέση το fund Helikon.
Aktor Group -2,33%: Σήμερα εισάγονται στο ελληνικό χρηματιστήριο οι 43.478.478 νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ, οπότε η κεφαλαιοποίησή της θα πλησιάσει τα 1,25 δισ. ευρώ από 1,02 δισ. ευρώ ήταν χθες. Σύντομα θα εισαχθεί στον Large Cap στη θέση της Τέρνα Ενεργειακή.
Helleniq Energy -1,20%: Συντηρητικά στις ανόδου, το ίδιο και στις πτώσεις. Έφτασε έως το χαμηλό των 7,32 ευρώ χθες, ενώ τελικώς έκλεισε στα 7,40 ευρώ με πτώση 1,20%.