Με έμφαση ξεχώρισαν (και) χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο οι μετοχές των δύο μεγάλων διυλιστηρίων της χώρας, της Motor Oil και της Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια), οι οποίες έκλεισαν με άνοδο 2,58% και 1,82% αντίστοιχα, ξεχωρίζοντας στο χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή της Motor Oil συμπλήρωσε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις χωρίς αρνητικό κλείσιμο, φτάνοντας χθες στα 21,48 ευρώ, διακινώντας μάλιστα ισχυρότατο για τα δεδομένα της όγκο 154 χιλ. τεμαχίων, με το τζίρο της να φτάνει στα 3,29 εκατ. ευρώ, που την έφερε στην 11η θέση των συναλλαγών σε όλο το Χ.Α. Πλέον, ο όμιλος έχει κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή του ομίλου Helleniq Energy συμπλήρωσε επίσης έξι συνεδριάσεις χωρίς πτώση, ενώ στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις έχει μόλις ένα αρνητικό κλείσιμο. Έκλεισε στα 7,84 ευρώ (+1,82%), επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά εφτά περίπου μηνών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τον περασμένο Ιούλιο και πριν ανακοινωθεί η έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη, που έκτοτε αλλοίωσε το momentum όχι μόνο των συγκεκριμένων μετοχών, αλλά όλου Χ.Α.
Η μετοχή συνέχισε τις πολύ μεγάλες συναλλαγές, απόδειξη ότι υπάρχει δραστηριοποίηση πολύ ισχυρών «παικτών», διακινώντας όγκο κοντά στα 400 χιλ. τεμάχια, με τζίρο που ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ, που έφερε τη μετοχή στη 12η θέση στο σύνολο του Χ.Α. χθες.
Μάλιστα, τα 3,08 εκατ. ευρώ που διακίνησε χθες, ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος τζίρος από τις 11 Ιουλίου 2024, όταν και καταγράφονταν οι ημέρες του μεγάλου ξεπουλήματος λόγω της έκτακτης εισφοράς και του σοκ των θιασωτών της μετοχής. Ο όμιλος Helleniq Energy αποτιμάται πλέον στο Χ.Α. 2,39 δισ. ευτρω.
Γιατί αυξάνονται τα πονταρίσματα στα διυλιστήρια
Ξέχωρα από τους ξεχωριστούς λόγους που έχουν οι δύο μετοχές ώστε να έλκουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μετά από ένα κακό 2025 όπου υστέρησαν έναντι της αγοράς, φαίνεται πως αργά αλλά σταθερά υπάρχει μετατόπιση κεφαλαίων σε μετοχές ορυκτών καυσίμων διεθνώς, λόγω της αλλαγής των δεδομένων που έφερε η εκλογή Τραμπ στην Αμερική.
Η στροφή των ΗΠΑ προς τα ορυκτά καύσιμα, εκτιμάται πως θα ξανά φέρει στο προσκήνιο τους ομίλους διύλισης διεθνώς. Η εκλογή Τραμπ και η αλλαγή που αυτός επιβάλλει, φέρνει αλλαγή ατζέντας σε όλο το ενεργειακό δόγμα που νομοτελειακά αλλάζει και δεν αποκλείεται, στο εγγύς μέλλον να αλλάξει ακόμη πιο δραματικά.
Ήδη, πριν από την εκλογή Τραμπ υπήρχε σοβαρή αναθεώρηση των στόχων σε ο,τι αφορά τη στροφή προς τις πράσινες μορφές ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, την απομάκρυνση από τα συμβατικά οχήματα και όλα όσα σχετίζονται με τη μεγαλύτερη μεταστροφή στον κλάδο της ενέργειας που έχει καταγραφεί στα χρονικά.
Η δαιμονοποίηση της πράσινης στροφής και η ακροδεξιά
Μετά την εκλογή Τραμπ και δεδομένης της επιρροής που έχει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ώστε να επιβάλλει προτεραιότητες, τάσεις, αξίες και στόχους, τα δεδομένα αλλάζουν περαιτέρω. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι δοξασίες για τις στοχεύσεις που είχε θέσει η παγκόσμια κοινότητα για την απανθρακοποίηση θα πάνε πιο πίσω, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση έρχεται να συμβάλει ακόμη πιο δυναμικά η δεξιά έως ακροδεξιά στροφή που λαμβάνει χώρα στα πολιτικά δρώμενα διεθνώς.
Η «πράσινη» στροφή, καλώς ή κακώς έχει στηλιτευτεί και δαιμονοποιηθεί ως η αιτία της διατάραξης της ενεργειακής «ειρήνης» που υπήρχε έως πριν το ξεκίνημα του παροξυσμού που σχεδόν με δικτατορικό τρόπο – και χωρίς καμιά προετοιμασία και ενημέρωση των κοινωνιών - επιβλήθηκε την τελευταία εξαετία σε χώρες, οικονομίες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ολόκληρες ηπείρους, οπότε πλέον, φέρνει την αντίδραση του εκλογικού σώματος.
Το πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η αλλαγή της ατζέντας διεθνώς σε ό,τι αφορά την ταχύτητα της φυγής από τα ορυκτά καύσιμα και του μετασχηματισμού ολόκληρων κοινωνιών και οικονομικών προς μορφές ενέργειας πιο φιλικές στο περιβάλλον, μένει να απαντηθεί στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι πως τα διυλιστήρια και οι πετρελαϊκές εταιρείες θα είναι απαραίτητες για δεκαετίες ακόμα, κάτι που άλλωστε μαρτυρούν οι αιτήσεις για έρευνες για υδρογονάνθρακες από κολοσσούς όπως η ExxonMobil,