Μενού Ροή
Στο 708% η απόδοση της ΔΕΗ την τελευταία 4ετία! Έπεται συνέχεια;

Στις 23 Ιανουαρίου 2024 ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ το πολυαναμενόμενο επιχειρηματικό σχέδιο όχι μόνο για την επόμενη τριετία 2024-2026, αλλά εκτιμήσεις ακόμα και για το 2030! Ουσιαστικά, τρία είναι τα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον εκάστοτε επενδυτή που έχει στο μικροσκόπιο τη ΔΕΗ: η εξέλιξη των MW στις ΑΠΕ, η ενίσχυση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) αλλά και η εκτίμηση για τη μερισματική πολιτική της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι στο επιχειρηματικό πλάνο του 2021 (Νοέμβριος) η διοίκηση είχε εκτιμήσει επαναλαμβανόμενα EBITDA 1,3 δισ. ευρώ για το 2024 και 1,7 δισ. ευρώ για το 2026. Οι νέοι στόχοι της διοίκησης της ΔΕΗ για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2024 κάνουν λόγο για 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 22%, ήτοι 375 εκατ. ευρώ, θα προέλθουν από τη Ρουμανία.

Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA για το 2026 αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2,3 δισ. ευρώ, όπου το 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθει από την παραγωγή και τη λιανική και τα 0,8 δισ. ευρώ από το δίκτυο-διανομή. Για το 2023 οι εκτιμήσεις αναφέρουν επαναλαμβανόμενα EBITDA 1,5 δισ. ευρώ, όπου περί τα 0,8 δισ. ευρώ προέρχονται από την παραγωγή και τη λιανική και τα υπόλοιπα 0,7 δισ. ευρώ από τη διανομή-δίκτυο.

Μέσα από τις ΑΠΕ αναμένεται να εκτοξευθεί και η αποτίμηση της εταιρείας, καθώς το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς εκτιμάται στα 8,9 GW (68% της συνολικής παραγωγής, έναντι 43% σήμερα). Ειδικότερα, 3,4 GW είναι τα υδροηλεκτρικά, 3,6 GW τα φωτοβολταϊκά, 1,7 GW τα αιολικά και 0,2 ΜW από την αποθήκευση. Σημειώνεται ότι σήμερα η ΔΕΗ διαθέτει 4,5 GW. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στάσσης, σε απάντηση ερώτησης αναλυτή για την ανησυχία εκτέλεσης του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης των ΑΠΕ, ανέφερε ότι 1,9 GW βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και 0,9 GW είναι έτοιμα να πάρουν τον δρόμο της κατασκευής.

Φυσικά, όλες αυτές οι επενδύσεις είναι εντάσεως κεφαλαίου, με τον καθαρό δανεισμό της ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, να προσεγγίζει τις 3,3 φορές τα EBITDA του 2026. Η απομόχλευση του ισολογισμού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2028 και μετέπειτα, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι από το επενδυτικό της πλάνο.

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση, ο δείκτης EV/EBITDA για τη ΔΕΗ διαμορφώνεται στις 6,2 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2024, αριθμός ο οποίος είναι σύμφωνος με τον μέσο όρο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών. Ωστόσο το συνεχές "πρασίνισμα" της ΔΕΗ με την ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορεί να δώσει μια υψηλότερη αποτίμηση τα επόμενα χρόνια, αφού τα MW από ΑΠΕ δικαιολογούν πολλαπλασιαστή σε όρους EV/EBITDA περί τις 10-11 φορές!

Αυτό που ενδιαφέρει έναν μέτοχο που επενδύει σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, όπως είναι η ΔΕΗ, είναι η μερισματική πολιτική. Το μέρισμα από τα κέρδη του 2023, που θα διανεμηθεί το 2024, ανέρχεται στο 35% των καθαρών κερδών, ήτοι 70 εκατ. ευρώ ή 0,18 ευρώ ανά μετοχή, διαμορφώνοντας τη μερισματική απόδοση στο 1,6% περίπου. 

Σαφώς και το μέρισμα αυτό δεν αρμόζει σε μια εταιρεία κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα η διοίκηση να εκτιμά σταδιακή αύξηση του μερίσματος από το 35% σε 55% των καθαρών κερδών, καταλήγοντας σε μέρισμα 1,00 ευρώ (το κάτω εύρος των εκτιμήσεων των κερδών για το 2026) και μερισματική απόδοση στο διόλου ευκαταφρόνητο 8%!

Ολοκληρώνοντας, αν δεν έρθουν τα πάνω κάτω την επόμενη τριετία, η μετοχή δεν πρόκειται να μείνει σε αυτά τα επίπεδα, καθώς, όπως γίνεται κατανοητό, το 6,8 φορές (P/E) τα καθαρά κέρδη θα ανέλθει, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο των ομοειδών εταιρειών, ήτοι 11-12 φορές περίπου. Η αγορά έτρεξε να προεξοφλήσει την παρουσίαση του Λονδίνου το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η μετοχή να παραμείνει και να μη δείξει έκπληξη με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η απόδοση της μετοχής της ΔΕΗ από την αρχή του έτους ανέρχεται σε +11% (έναντι 5% του ΓΔΤ), από το χαμηλό του Οκτωβρίου 2023 τα κέρδη που έχει σημειώσει αγγίζουν το +44%, ενώ από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 η απόδοση αγγίζει το 708%. (!)

ΔΕΗ ΑΠΟΔΟΣΗ


Το χαμηλότερο περιθώριο κέρδους από την έναρξη της COVID-19

Το περιθώριο καθαρού κέρδους για τον S&P 500 για το δ’ τρίμηνο του 2023 εκτιμάται σε 10,7%, το οποίο είναι χαμηλότερο τόσο από αυτό του προηγούμενου τριμήνου με 12,2% όσο και του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου με 11,2%. Εάν το 10,7% είναι το τελικό περιθώριο καθαρού κέρδους για το τρίμηνο, θα σηματοδοτήσει το χαμηλότερο περιθώριο καθαρού κέρδους που έχει σημειώσει ο δείκτης S&P 500 από το β’ τρίμηνο του 2020, με 8,5%, ενώ παραμένει χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας (11,5%).

Όμως τα αρνητικά δεν σταματούν εδώ. Αν το τελικό περιθώριο παραμείνει στο 10,7%, η υποχώρηση από τρίμηνο σε τρίμηνο θα είναι η μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της COVID-19, ήτοι το α’ τρίμηνο του 2020, όπου είχε υποχωρήσει στο 9,2%, έναντι 10,8% το δ’ τρίμηνο του 2019.

Σε επίπεδο κλάδου, και οι έντεκα τομείς σημειώνουν ή εκτιμάται ότι θα σημειώσουν συρρίκνωση καθαρού περιθωρίου σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2023, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τον χρηματοοικονομικό τομέα με 12,6% έναντι 17,7%, κοινής ωφέλειας με 12,4% έναντι 15,9% και των καταναλωτικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (discretionary) με 6,9% έναντι 9,5%.

Στη σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο τέσσερις τομείς καταγράφουν ή εκτιμάται ότι θα καταγράψουν ετήσια αύξηση των καθαρών περιθωρίων κέρδους το δ’ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022, με πρωταγωνιστές τούς κλάδους κοινής ωφέλειας, με 12,4% έναντι 9,1%, και υπηρεσιών επικοινωνίας, με 11,7% έναντι 8,8%. Στα αρνητικά της συγκεκριμένης σύγκρισης οι χειρότεροι είναι ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με 12,6% έναντι 16,6%, και ενέργειας, με 9,6% έναντι 13,0%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μέλλον, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 11,7% και 12,1% για το α’ και β’ τρίμηνο του 2024, σημαντικά υψηλότερα του δ’ τριμήνου 2024.

ΔΕΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο η μη διανομή μερίσματος από την ΤτΕ

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2024, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αναμένεται να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος τον Απρίλιο του 2024, όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο λόγος είναι οι υψηλοί τόκοι που πληρώνει στις εμπορικές τράπεζες με υψηλά ρευστά διαθέσιμα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ομόλογα με πολύ χαμηλά επιτόκια από την εποχή των αρνητικών επιτοκίων. Το γεγονός ότι αγόραζε ελληνικά ομόλογα της δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα, αφού διέθεταν ίσως το υψηλότερο επιτόκιο σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί επενδυτές ανέμεναν το μέρισμα της ΤτΕ. Όμως αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στη γερμανική Bundesbank (Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας), ενώ πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε όχι μόνο ότι δεν θα προβεί στη διανομή μερίσματος, αλλά αναμένεται να δημοσιεύσει ζημίες περί τα 4 δισ. ελβετικά φράγκα.

Αυτό, όπως γίνεται κατανοητό, έχει επιπτώσεις σε αυτούς που λαμβάνουν το μέρισμα στην κεντρική κυβέρνηση, αλλά και τα 26 καντόνια της Ελβετίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Moody’s, η διανομή μερίσματος και για τη χρήση 2024 (δηλαδή τη διανομή που γίνεται το 2025) θεωρείται αβέβαιη! 

Ατζέντα (30/1/2024 - 4/2/2024)

Την Πέμπτη ολοκληρώνεται η δημόσια εγγραφή του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος"

Σήμερα, Τρίτη, η Intercontinental International έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,98 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον Δεκέμβριο. 

Την Τετάρτη η Performance Technologies έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα την έγκριση της εισαγωγής του συνόλου των μετοχών της προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και της διαγραφής των μετοχών της εταιρείας από την Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη λιανικού εμπορίου για τον Νοέμβριο 2023. 

Την Πέμπτη ολοκληρώνεται η δημόσια εγγραφή του "Ελ. Βενιζέλος" (εύρος τιμών 7 - 8,2 ευρώ). Η αποτίμηση του "Ελ. Βενιζέλος" με βάση τα στοιχεία του ενημερωτικού διαμορφώνεται στις 8,2 - 9,2 φορές τα κέρδη EBITDA 2023, έναντι 10 φορών περίπου του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την ανεργία για τον Δεκέμβριο 2023, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Δεκέμβριο 2023.

Την Παρασκευή ανακοινώνεται η τιμή διάθεσης του "Ελ. Βενιζέλος", ενώ η Παΐρης έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα την τροποποίηση όρων ΚΟΔ.

Όλα τα βλέμματα σε Fed (Τετάρτη) και μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα (Παρασκευή)

Στο εξωτερικό σήμερα, Τρίτη, το πρωί ανακοινώνεται το ΑΕΠ της Γερμανίας για το δ’ τρίμηνο του 2023, ενώ το απόγευμα το φως της δημοσιότητας θα δουν οι κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου 2023 και η καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοινώνουν οι BBVA, Pfizer, UPS, AMD, Google, Microsoft (Dow Jones - ΜτΚ) και Starbucks (ΜτΚ).

Την Τετάρτη ανακοινώνεται η ανεργία και ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Ιανουάριο, η μεταβολή του ΑΕΠ δ’ τριμήνου για την Ευρωζώνη, ενώ το απόγευμα σειρά έχει η μεταβολή στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού μη αγροτικού τομέα για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, καθώς και η απόφαση της Fed για τα επιτόκια του δολαρίου (εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για αμετάβλητα 5,25% - 5,50%). Τη σκυτάλη στα οικονομικά αποτελέσματα παίρνουν οι Novartis, Raiffeisen Bank, Banco Santander, Boeing (Dow Jones) και Qualcomm. 

Την Πέμπτη τα ξημερώματα δημοσιεύεται ο μεταποιητικός δείκτης Caixin PMI για τον Ιανουάριο, το μεσημέρι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον ίδιο μήνα, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Μεγ. Βρετανίας για τη στερλίνα, ενώ το απόγευμα ο μεταποιητικός δείκτης PMI από το ινστιτούτο ISM στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο. Οικονομικά αποτελέσματα δημοσιεύουν οι BNP Paribas, ING, Shell, Sanofi, Honeywell (Dow Jones), Merck & Co (Dow Jones), Amazon.com, Apple (Dow Jones - ΜτΚ) και Meta Platforms (ΜτΚ).

Την Παρασκευή νωρίς το απόγευμα δημοσιεύεται στις ΗΠΑ ο δείκτης για τη μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα ταυτόχρονα με τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, οι εργοστασιακές παραγγελίες για τον Δεκέμβριο, ενώ η εβδομάδα κλείνει με την ανακοίνωση των πληθωριστικών και καταναλωτικών προσδοκιών τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα από το Πανεπιστήμιο του Michigan με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου. Από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων, σειρά έχουν οι UniCredit, Bristol-Myers Squibb, AbbVie, Chevron (Dow Jones) και Exxon Mobil.

Capital.gr

* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας