Μενού Ροή
Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Φουντώνει το ενδιαφέρον - “Καύσιμο” στην εγχώρια βιομηχανία - Φινις στο πρώτο κύκλο

Ικανοποιητικοί, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, είναι το τελευταίο διάστημα, μετά την “χαλαρή” εκκίνηση οι ρυθμοί με τους οποίους τρέχει το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα” στην τελική του ευθεία καθώς σε λιγότερο από δέκα ημέρες λήγει η προθεσμία για την εξαργύρωση των vouchers για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα. Το πρόγραμμα έχει διττό στόχο. Αφενός να ενισχύσει την προσπάθεια για εξοικονόμηση σε κατοικίες, κι αφετέρου να στηρίξει την εγχώρια βιομηχανία.

Αναλυτικά, με βάση τα διαθέσιμα, στοιχεία, από τις 91.431 εκδοθείσες επιταγές - vouchers - έχουν δεσμευτεί, από τους πιστοποιημένους εμπόρους. 57.823, ποσοστό που φτάνει το 64%.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την εξαργύρωση των επιταγών για την επιδότηση αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό λήγει στις 24 Οκτωβρίου, ενώ στις 8 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη δυνατότητα εξαργύρωσης των δεσμευμένων επιταγών, καθώς η δυνατότητα παράδοσης των παλαιών συσκευών από τους δικαιούχους προς τα καταστήματα.

Βέβαια, όπως παγίως συμβαίνει στα ανάλογα προγράμματα για συσκευές κτλ, μετά τις 24 Οκτωβρίου που λήγει η προθεσμία για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα, θα γίνει ένας νέος γύρος με επιλογές για απόδοση επιταγών από τη δεξαμενή των επιλαχόντων., ώστε να κλείσει με 100% απορρόφηση το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.

Ποσά επιδότησης

Σημειώνεται ότι για την πρώτη κατηγορία με εισόδημα έως 5.000 ευρώ η επιδότηση ανέρχεται στο 60% και ανώτατο ποσό τα 904,84 ευρώ για θερμοσίφωνες πάνω από 186 λίτρα, 771,77 ευρώ για θερμοσίφωνα 136-185 λίτρων και 612,10 ευρώ για θερμοσίφωνα 110-135 λίτρων.

Για τη δεύτερη κατηγορία, με εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 55% και στα 829,84 ευρώ για θερμοσίφωνα πάνω από 186 λίτρα, στα 707,26 για θερμοσίφωνα 136-185 λίτρων και στα 561,29 ευρώ για θερμοσίφωνα 11-135 λίτρων.

Στην τρίτη κατηγορία, τέλος, με εισόδημα πάνω από 10.000 και έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 50% και το μέγιστο ποσό στα 754,03 ευρώ για θερμοσίφωνα πάνω από 186 λίτρα, στα 634,55 ευρώ για χωρητικότητα 136-185 λίτρων και στα 510,48 ευρώ για χωρητικότητα 110-135 λίτρων.

Επίσης, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να έχουν κατά νου, ότι προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται. Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

  • Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
  • Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν δύο επιταγές. Η πρώτη επιταγή θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, ενώ η δεύτερη μπορεί να επιδοτήσει (προαιρετικά) τη δαπάνη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.).Η προμήθεια του ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται μόνο από προμηθευτές που έχουν εγγραφεί στο μητρώο, όπου ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 3.000.

Κλάδος εθνικής σημασίας

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο στην παραγωγή ηλιοθερμικών συστημάτων τους έχοντας μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο αυτόν. Η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 300,000 ηλιακούς συλλέκτες και τις 130,000 δεξαμενές. Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει φτάσει να απασχολεί άμεσα περίπου 4,000 εργαζόμενους.

Με βάση αναφορές παραγόντων της αγοράς, εκτιμάται ότι 3,5 εκατ. κατοικίες έχουν σήμερα ακόμη θερμοσίφωνες ρεύματος. Την ίδια ώρα μέχρι το 2021 στην Ελλάδα είχαν αναπτυχθεί 350.000 τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών, ενώ το σύνολο των εγκατεστημένων και σε λειτουργία συστημάτων έφτανε τα 5 εκατ. τ.μ. Μάλιστα με βάση όσα έχει αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο του στο περιοδικό Θερμουδραυλικός ο κ. Κώστας Τραβασάρος, πρόεδρος της Solar Heat Europe, “η ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται ξεπερνά τις 3 TWh, υποκαθιστώντας πολλαπλάσια πρωτογενή ενέργεια που θα ήταν απαραίτητη για την ηλεκτροπαραγωγή. Με βάση τις τιμές του 2020, τα νοικοκυριά εξοικονομούσαν 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επιπρόσθετα, το όφελος για το περιβάλλον είναι τεράστιο, καθώς αποφεύγεται η έκλυση πάνω από 3 εκατ. τόνων CO2.”

Όπως αναφέρεται, εάν, για παράδειγμα, εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς, όπως έχει προτείνει η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, μέχρι το 2030 θα διπλασιαστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που θα επωφελούνται, καλύπτοντας πλέον το 65% της αγοράς. Με αυτό το μέτρο θα αποφεύγεται κάθε χρόνο η εισαγωγή 1.250 εκατ. κυβικών φυσικού αερίου, συμβάλλοντας στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.”

Επίσης ο κ. Κώστας Τραβασάρος αναφέρει ότι “οι εγκαταστάσεις θερμικών ηλιακών συστημάτων σε ξενοδοχεία και βιομηχανίες για την κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων έχουν, μέχρι σήμερα, μικρό ποσοστό πωλήσεων. Η αξιοποίηση της ηλιακής θέρμανσης αυξάνεται αργά, παρότι αυτή μπορεί να καλύψει το 20-70% των αναγκών του ξενοδοχειακού και του βιομηχανικού κλάδου.

Γι’ αυτό, οι εν λόγω εφαρμογές πρέπει να διαδοθούν στο ευρύ κοινό με ταχείς ρυθμούς, καθώς αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για τους μεσοπρόθεσμους στόχους απανθρακοποίησης. Η δυνητική αγορά είναι πολύ μεγάλη, ενώ αποτελεί εφαλτήριο για την ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων και τεχνολογίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ηλιακά συστήματα για θέρμανση και ζεστό νερό έχουν μεγαλύτερη απόδοση και χαμηλότερο κόστος από άλλες τεχνολογίες, ενώ απαιτούν πολύ μικρότερη επιφάνεια από τα φωτοβολταϊκά για την ίδια παραγωγή ενέργειας.

Ειδικά για το ζεστό νερό χρήσης, θα απαιτούνταν 4,5 φορές μεγαλύτερη επιφάνεια φωτοβολταϊκών για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος. Ειδικά σε κτίρια όπου δεν υπάρχει επαρκής χώρος, όπως είναι οι πολυκατοικίες, πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στους ηλιακούς θερμοσίφωνες.”

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας