Μενού Ροή
ΔΕΣΦΑ: Πυλώνας εισόδου αερίου για την Αν. Ευρώπη - Κλείδωσαν εκφορτώσεις για 2023 -24

“Φαίνεται ότι τα χειρότερα τα έχουμε ήδη δει σε σχέση με τις τιμές αερίου”. Αυτό αναφερουν στελέχη της αγοράς απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για την πορεία της αγοράς και τη ζήτησης σε “πηγαδάκι” στο περιθώριο εκδήλωσης, χθες, για τα εγκαίνια του νέου Σταθμού LNG Truck Loading στη Ρεβυθούσα, ο οποίος προσφέρει μια ευέλικτη λύση για την οδική μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας, προσομοιώνοντας έναν εικονικό αγωγό, σε περιοχές και χρήστες εκτός του δικτύου, μέσω της φόρτωσης ειδικά σχεδιασμένων φορτηγών με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι τιμές στον Ολλανδικό Δείκτη TTF είναι στην περιοχή των 112 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα έχοντας αποκλιμακωθεί κατά 42% περίπου τον τελευταίο μήνα. Οι προβολές, δε, είναι και για τον επόμενο μήνα για ανάλογες τιμές, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και κάτι απρόοπτο.

Να σημειωθεί, δε, ότι στην Ελλάδα οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά αερίου, που είναι κύρια οι ηλεκτροπαραγωγοί της χώρας αγοράζουν το φυσικό αέριο που θα χρειαστούν, με βάση συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού χρηματιστηρίου TTF για τον επόμενο μήνα.

Αφίξεις LNG

Ήδη, δε, οι παραγγελίες και δεσμεύσεις “χρονοθυρίδων” (slots) στη Ρεβυθούσα τρέχουν, τόσο για το υπόλοιπο του 2022 όσο και για το 2023 και το 2024. Ανοίγει δε και η δυνατότητα για δέσμευση slots μέχρι το 2027 από τον ΔΕΣΦΑ στον σταθμό της Ρεβυθούσας.

Χαρακτηριστικά με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ το Νοέμβριο είναι προγραμματισμένο να ξεφορτώσουν στη Ρεβυθούσα εννέα φορτία των εταιριών Μυτιληναίος, Elpedison, ΔΕΠΑ και MET Energy.

Συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου η Μυτιληναίος θα φέρει ένα φορτίο δυναμικότητα 147.710 κ.μ.. Η Elpedison έχει προγραμματίσει τέσσερα φορτία εκ των οποίων τα δυο 9 Νοεμβρίου δυναμικότητας 17.725 κ.μ. και 36.928 κ.μ. και τα άλλα δυο στις 24 Νοεμβρίου δυναμικότητας από 22.157κμ το κάθε ένα.

Η ΔΕΠΑ θα φέρει τρία φορτία στις 11 τις 18 και τις 22 Νοεμβρίου δυναμικότητας 14.476 κμ, 22.157 κμ και 73.855 κμ και η Βουλγαρική MET Energy έχει προγραμματίσει ένα φορτίο για τις 16 Νοεμβρίου δυναμικότητα 137.000 κμ.

Επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα, με βάση πηγές του ΔΕΣΦΑ, για το 2023 έχουν δεσμευθεί περίπου 17 χρονοθυρίδες στη Ρεβυθούσα, από τρεις εταιρείες της χώρας. Πρόκειται για φορτία δυναμικότητας 145.000 κμ το κάθε ένα. Δέκα από αυτά είναι από την Μυτιληναίος, πέντε από την Elpedison και δυο από την Motor Oil. Επίσης για το 2024 έχουν επίσης δεσμευτεί άλλες δέκα χρονοδθυρίδες.

Ήδη, δε, η Ρεβυθούσα έχει αναδειχθεί σε κόμβο διεθνούς αναφοράς για τις προμήθειες φυσικού αερίου. Όπως δήλωσε χθες η CEO του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli η Ρεβυθούσα,  η δημιουργία της οποίας  ήταν όραμα τη δεκαετία του 90, σήμερα με την επέκταση της αποθηκευτικής της ικανότητας, έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

“Από την αρχή του χρόνου, η Ρεβυθούσα έχει τροφοδοτηθεί με 60 φορτία LNG μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κατά τον τρόπο αυτό, έχει εισαχθεί ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% για τις ανάγκες φυσικού αερίου της χώρας, ενώ παράλληλα καλύπτονται και οι γειτονικές χώρες (Βουλγαρία). Τις επόμενες δυο εβδομάδες θα γεμίσει και η νέα πλωτή αποθήκη» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, όπως ειπώθηκε,  η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί κατά 15% σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγές LNG, που αναμένονται της τάξης των  2 bcm και πρόκειται να κατευθυνθούν σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, και Ουκρανία με κύριο σημείο το Σιδηρόκαστρο.

“Η Ελλάδα έχει από τα καλύτερα ενεργειακά μίγματα στην Ευρώπη” τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος- Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Carsten Rasmussen, που έδωσε το περίγραμμα έργων έως και 2 δισεκ, που χρηματοδοτεί η ΕΕ στην Ελλάδα με αιχμή την ενέργεια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας