Μενού Ροή
“Ενεργειακή ανεξαρτησία”: Το πλάνο των ανακοινώσεων για τις εξορύξεις και η τριμερής Ελλάδος Κύπρου Ισραήλ

Εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το πρόγραμμα εξορύξεων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει την επανεργοποίηση του σχετικού προγραμματισμού που τα τελευταία χρόνια είχε αδρανήσει.

Ενεργειακή ανεξαρτησία

Να σημειωθεί ότι χθες, κατά την παρέμβαση του στην πρωτοβουλία «Growing Together» σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα μια πολιτικής εθνικής ενεργειακής ανεξαρτησίας, όπως είχε κάνει και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που περιλαμβάνει και τις πράσινες δράσεις αλλά πλέον και τις εξορύξεις..

“Αντιμετωπίζουμε πολλές κρίσεις, με την τελευταία να μας φέρνει ενώπιον ιδιαίτερων προκλήσεων, όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας. Αλλά ταυτόχρονα, κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία. Και όταν βλέπουμε τι συμβαίνει αυτή την περίοδο με την ενέργεια, φυσικά, βραχυπρόθεσμα, θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να απορροφήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, τις αυξήσεις στις τιμές, αλλά στο τέλος της ημέρας, η έννοια της πράσινης μετάβασης γίνεται πιο σημαντική όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα, αλλά και από γεωπολιτικής άποψης.

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία. Σε δύο μέρες θα πάω στη Δυτική Μακεδονία, που ήταν η περιοχή όπου παραδοσιακά γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, για να εγκαινιάσω το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Κάθε κρίση λοιπόν παρουσιάζει ευκαιρίες. Και η παρότρυνσή μου, ειδικά στους ξένους επενδυτές, είναι να κοιτάξουν καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα γιατί θα βρείτε, πιστεύω, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, όπως επίσης και καταρτισμένους ανθρώπους στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης για να σας βοηθήσουν να διερευνήσετε τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η αγορά

Πάντως, για να ερευνηθούν και να αξιοποιηθούν τα εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, θα πρέπει στον μεγάλο αυτό εθνικό στόχο να στρατευθεί το σύνολο της διοίκησης αλλά και οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς τους, επεσήμανε η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, μιλώντας την Πέμπτη 31 Μαρτίου στο πλαίσιο του 3ου Power & Gas Forum που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από το Energypress.

Ειδικότερα, η κα. Σάρδη ανέφερε ότι δεν έχει νόημα ένας Operator να έχει στα χέρια του μια υπογεγραμμένη και με ισχύ νόμου σύμβαση για έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων σε μια περιοχή, όταν αυτή στην πράξη ακυρώνεται είτε από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες σε κεντρικό ή τοπικό διοικητικό επίπεδο είτε από την απροθυμία, την αντίδραση ή και την προσδοκία τοπικών μικροσυμφερόντων να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη από την εμπλοκή τους στην διαδικασία εκτέλεσης μιας σύμβασης.

«Είναι αδιανόητο μια ιδιωτική ένσταση επί της ιδιοκτησίας που έχει παραχωρηθεί για έρευνα από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο να εκδικάζεται δύο χρόνια μετά την υποβολή της από την αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου. Είναι αδιανόητο να χρειάζεται να απευθυνθείς στον Ελληνικό Στρατό για να απομακρύνεις τις νάρκες που είναι διάσπαρτες σε μια περιοχή που σου έχει παραχωρήσει για έρευνα το ελληνικό Δημόσιο ή να έχεις να συνεννοηθείς με 220 κοινότητες. Και είναι αδιανόητο να περιμένεις δύο χρόνια για μια περιβαλλοντική άδεια ή και πέντε χρόνια για τη σύμβαση μιας κύρωσης από τη Βουλή», τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Σάρδη, αναφερόμενη στις εμπειρίες της Energean από τη διαχείριση των περιοχών του Κατακόλου Ηλείας και των Ιωαννίνων. «Η αντιμετώπιση αυτών -και πολλών άλλων, ακόμη – εμποδίων συνεπάγεται μεγάλη επιβάρυνση στα κόστη και τεράστιες καθυστερήσεις στον χρόνο εκτέλεσης που, φυσικά, αποτελούν πολύ σοβαρά αντικίνητρα στην επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα», πρόσθεσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της εταιρείας στην Ελλάδα.

«Οι ενδείξεις είναι θετικές, οι προοπτικές για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων στην Ελλάδα είναι σημαντικές, απαιτούν όμως έρευνα, σημαντικές επενδύσεις από τους Operators, διαχρονική πολιτική βούληση και συναίνεση των κοινωνιών, σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και συντονισμένη λειτουργία όλων των βαθμίδων της διοίκησης. Η υλοποίηση των αδειοδοτήσεων με fast-track διαδικασίες και η εκτέλεση των συμβάσεων μέσα στον «επιχειρηματικό χρόνο» είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να πετύχουμε να αξιοποιήσουμε τους δικούς μας φυσικούς πόρους, πάντα με έμφαση σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και στον στόχο για μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές αερίου θερμοκηπίου, και να μειώσουμε την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ενέργειας», κατέληξε η κα. Σάρδη.

Περιφερειακή συνεργασία

Στο μεταξύ η Ελληνική πλευρά προσπαθεί να “κρατήσει” ενεργό το σχέδιο του East Med αλλά και να ενισχύσει τα βήματα της περιφερειακής συνεργασίας σε επίπεδο ενέργειας στο φόντο και των αποφάσεων της ΕΕ για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid.

Με βάση πληροφορίες καταβάλλεται προσπάθεια για να γίνει άμεσα τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ (ενδεχομένως και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα) ώστε να τεθούν τα ζητήματα τόσο της μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο όσο και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Κύπρου - Ελλάδας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας