Μενού Ροή
ΔΕΗ: Αύξηση ισχύος και απόδοσης έφερε η συντήρηση στο Λαύριο V

“Μπόνους” 15 μεγαβάτ έδωσε η γενική επισκευή της Μονάδας V συνδυασμένου κύκλου επί ενός άξονα, με καύσιμο φυσικό αέριο της ΔΕΗ στο Λαύριο. Η όλη επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από την εταιρεία TK Pitsirikos, οδήγησε σε μια συνολική και άκρως απαιτητική ανανέωση της τεχνική υποδομής, ενισχύοντας παράλληλα κατά 3% περίπου την απόδοση της μονάδας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στη δεδομένη συγκυρία τιμών φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αρχικά δεδομένα της μονάδας Λαύριο V, που κατασκευάστηκε από τη ΜΕΤΚΑ στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (εγκαινιάστηκε το 2006) η  εν λόγω Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου είχε βαθμό απόδοσης 55,5% και ισχύ 385 MW.

Συγκεκριμένα στον ΑΗΣ Κερατέας-Λαυρίου στη Μονάδα V έγινε ανακατασκευή στρατηγικών ανταλλακτικών θερμών μερών του αεριοστροβίλου της General Electric.

Η ανακατασκευή αυτή ενισχύει περαιτέρω την υποδομή παραγωγής της ΔΕΗ σε μια κρίσιμη συγκυρία. Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα IV στο Λαύριο, με βάση όσα ανέφερε στο έκτκακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 10/9,  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,  θα λειτουργεί με πετρέλαιο τουλάχιστον 120 ώρες σε μηνιαία βάση, στο πλαίσιο της μείωσης της κατανάλωσης του φυσικού αερίου.

Στον ίδιο χώρο, σε μια έκταση 33 στρεμμάτων υπάρχουν και οι Μονάδες Ι,ΙΙ, ΙΙΙ, σε ένα μοναδικό βιομηχανικό σκηνικό, για τις οποίες τρέχει  μελέτη αποκατάστασης. Εκεί λειτουργούσαν οι μονάδες Ι (150 MWe), ΙΙ (300 MWe) και ΙΙΙ (176,5 MWe) και με βάση μελέτη προβλέπεται για τη Μονάδα Ι η κατεδάφιση των κτιρίων Μηχανοστασίου, Λεβητοστασίου, Παραγωγής Υδρογόνου, Αεροσυμπιεστών και Καπνοδόχου. Αντίστοιχα και για τη Μονάδα ΙΙ.

Για τη Μονάδα ΙΙΙ προβλέπεται η κατεδάφιση των κτιρίων Μηχανοστασίου, Λεβητοστασίου και δύο μεταλλικών Καπνοδόχων. Ακόμη, η κατεδάφιση βοηθητικών κτιριακών εγκαταστάσεων όπως του Χημείου, του Μετασχηματιστή Αντλιοστασίου κ.α.

Όσον αφορά τον Ηλεκτρομηχανολογικό Εξοπλισμό των Μονάδων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ προβλέπεται η αποξήλωση του εξοπλισμού Μηχανοστασίων, Λεβητοστασίων, Αποθήκευσης και Διακίνησης Καυσίμων και λοιπών βοηθητικών υλών, Αντλιοστασίων και επεξεργασίας θαλασσινού νερού, Μετασχηματιστών, ηλεκτρικών διασυνδέσεων, λειτουργίας και ελέγχου των εγκαταστάσεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας