Μενού Ροή
Ρεπορτάζ στην "Πτολεμαίδα".. της Βόρειας Μακεδονίας - Πως η λιγνιτική μονάδα TPP Bitola θα παράγει ¨πράσινη" ενέργεια

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Καθώς η ενεργειακή μετάβαση φέρνει αναπόφευκτες αλλαγές στους τομείς της ενέργειας σε πολλές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι αρχές σε ολόκληρη την περιοχή επιδιώκουν επίσης να προσελκύσουν νέες επενδύσεις για επερχόμενα ενεργειακά έργα.

Για τη Βόρεια Μακεδονία, ο θερμικός σταθμός Μπίτολα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα και η μετατροπή του από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κοστίσει περίπου 310 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένα μέρος της χρηματοδότησης για το έργο θα δοθεί από το κράτος, αλλά η υπόλοιπη χρηματοδότηση πρέπει να ληφθεί μέσω επενδύσεων, επιχορηγήσεων ή δανείων.

Η συνολική επένδυση ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής αερίου συμπαραγωγής που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2025 και την κατασκευή πέντε συνολικά φωτοβολταϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με την εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια του εργοστασίου, AD «Ηλεκτρικοί σταθμοί της Βόρειας Μακεδονίας» (ESM), η πράσινη ενέργεια απαιτεί πολλές επενδύσεις.

"Ένα μέρος του θα χρηματοδοτηθεί από τον ESM, μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος θα το παρέχουμε μέσω επιχορηγήσεων και φθηνότερων δανείων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το πράσινο σενάριο απαιτεί πολλές επενδύσεις, αλλά υπάρχουν, όπως τις αποκαλώ «Φθηνά χρήματα» για επένδυση στην πράσινη ενέργεια », δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Βάσκο Κοβάτσεφσκι.

Εξαφάνιση του λιγνίτη

Ο γενικός διευθυντής του TPP Bitola, Zlatko Kjurcievski, αναμένει ότι η εταιρεία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί φέτος 4.800.000 τόνους άνθρακα, οι οποίοι ήταν αρκετοί για να παραχθούν 2.760 GWh.

"Την περασμένη περίοδο, και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, αντιμετωπίζουμε μια σειρά εμποδίων στη διαδικασία παραγωγής, κυρίως λόγω πλημμυρών. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, επενδύσεις στην παραγωγή, είμαστε αισιόδοξοι ότι στο δεύτερο μέρος του έτους θα πραγματοποιήσουμε αυτό που σχεδιάστηκε », εξήγησε ο Κιούρτσιεφσκι.

"Κακής ποιότητας"

Ενώ ο TPP Bitola είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, η έρευνα έδειξε ότι το εργοστάσιο χρησιμοποιεί σήμερα άνθρακα κακής ποιότητας, ο οποίος είναι επίσης η κύρια αιτία για το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης στη χώρα.

Σύμφωνα με τις τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ρύπανση, εκτός από την τοπική και περιφερειακή, έχει επίσης παγκόσμιες συνέπειες και οι αρχές πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τη μετάβαση στην ενέργεια.

«Οι δύσκολες αποφάσεις είναι μία από τις δυσάρεστες ανάγκες κατά τον σχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας. Ωστόσο, εάν θέλουμε ανάπτυξη, ειδικά στην περιοχή της Μπίτολας, η μόνη πιθανή απόφαση είναι να "αποσυρθεί" το TPP Bitola και να δοθεί σοβαρή έμφαση σε μια πραγματική δίκαιη μετάβαση. Αυτό περιλαμβάνει εκτενείς διαβουλεύσεις με πολίτες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τις ευκαιρίες και τις ανάγκες για οικονομική ανάπτυξη της κοινότητας που δεν θα εξαρτηθούν από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας », δήλωσε η περιβαλλοντολόγος Nevena Smilevska της περιβαλλοντικής συμβουλευτικής «Eco-sense».

Πως θα πειστούν οι πολίτες

Σύμφωνα με την κ. Similevska, η πραγματική στρατηγική που πρέπει να αναπτύξουν οι αρχές είναι οι εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η ενεργειακή μετάβαση θα συμβεί από μόνη της. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι αρχές για να κάνουν την ενεργειακή μετάβαση αποδεκτή από τους πολίτες. Επομένως, δεν είναι μόνο το κλείσιμο του TPP Bitola όταν τελειώσει ο άνθρακας, γιατί κάποια στιγμή θα κλείσει, καθώς και οποιαδήποτε βιομηχανική ικανότητα, αφού δεν είναι αιώνια ». Προσθέτει η Smilevska.

«Το ερώτημα είναι πώς θα προετοιμάσετε τους πολίτες και την περιοχή στην οποία λειτουργεί αυτό το εργοστάσιο, γιατί όχι μόνο υποστηρίζει τους υπαλλήλους του, αλλά και τους ανθρώπους γύρω τους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας