Σηκώνουν μανίκια ο ΔΕΣΦΑ και οι αντίστοιχοι διαχειριστές των συστημάτων φυσικού αερίου της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Transgaz), της Ουγγαρίας (FGSZ) καθώς και οι εκπρόσωποι του αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και του FSRU Αλεξανδρούπολης προκειμένου να υλοποιηθεί ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου με ροή από τον νότο προς τον βορρά.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση των Διαχειριστών των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μελών στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι το οικονομικό σκέλος, οι επενδύσεις προκειμένου να τρέξει , αλλά και τα διαδικαστικά που θα ξεμπλοκάρουν το έργο. Ήδη έχει λάβει το πράσινο φως και τη στήριξη της ΕΕ. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά και να συμμορφωθεί στα πρότυπα του μπλοκ για να γίνουν και οι ανάλογες δημοπρασίες.
Τον τόνο έδωσε και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, στο περιθώριο εκδήλωσης για το Κέντρο Καινοτομίας του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, σχολιάζοντας ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια υλοποίησης του Κάθετου Διαδρόμου. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ. Στις 2 Μαΐου ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης φάσης του market test για την επαύξηση της δυναμικότητας του ΕΣΦΑ που μπορεί να ενεργοποιήσει επενδύσεις έως 570 εκατ. ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εγγραφούν έως τις 24 Ιουνίου, για να μπορέσουν να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει στο διάστημα 2-12 Ιουλίου και θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους. Το έργο αντιμετωπίζεται καταρχήν θετικά από τις Βρυξέλλες, καθώς όμως η χρηματοδότησή του είναι πολιτική απόφαση, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και την έναρξη της θητείας της νέας Κομισιόν, το φθινόπωρο. Η βουλγαρική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για την ταχεία υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου στο έδαφος της χώρας.
Με την υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου θα ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιανατολικής Ευρώπης στο δρόμο προς την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο κεντρικός άξονας του Κάθετου Διαδρόμου περνά από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενώ θα διασχίζουν τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.