Μενού Ροή
Σε ιστορικά υψηλά η Cenergy Holdings - «Βλέπει» επάνοδο στον FTSE 25

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε χθες η μετοχή της Cenergy Holdings, καθώς έχοντας άνοδο 1,87% οδηγήθηκε στα 4,0950 ευρώ που είναι νέο ανοδικό ρεκόρ από τότε που «ανέβηκε» στο ταμπλό ως μια ενοποιημένη μετοχή, μετά τη συγχώνευση των Ελληνικών Καλωδίων και της Σωληνουργείας Κορίνθου, το Δεκέμβριο του 2016.

Η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται πλέον στα 778,7 εκατ. ευρώ, που τη φέρνει μακράν στην πρώτη θέση στον Mid Cap, ενώ ξεπερνά και αρκετές του FTSE 25 όπως Σαράντης, Quest Συμμετοχών, Autohellas, ElvalHalcor, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ. Αν έμπαινε δηλαδή σήμερα στον Large Cap η Cenergy Holdings  θα πλασάρονταν στην 18η θέση!

Στην επόμενη αναδιάρθρωση δεικτών, τον προσεχή Μάιο, φαίνεται πως η Cenergy Holdings θα επανέλθει στην… ελίτ του Χ.Α. και στον FTSE 25, καθώς είναι ήδη επιλαχούσα, μαζί με τις ΑΔΜΗΕ, Epsilon Net, ΕΧΑΕ και Dimand. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή «τρέχει» με απόδοση +35,60% από την αρχή του χρόνου.

Η θυγατρική του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας Viohalco, συνεχίζει να κερδίζει κομβικά ενεργειακά έργα και «πράσινο» πρόσημο διεθνώς. Έχοντας απόλυτη εξειδίκευση σε σωλήνες αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου όλων των προδιαγραφών, μεγεθών και απαιτήσεων, αλλά και τα κορυφαία ISO στα καλώδια σύνδεσης δικτύων, η Cenergy Holdings αναλαμβάνει έργα σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, επίκειται η δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσεως 2022, που ήταν μακράν η καλύτερη στην ιστορία του ομίλου, ενώ συνεχίζει να αυξάνει το ανεκτέλεστο που στο 9μηνο ήταν στα 1,75 δισ. ευρώ, αποτελώντας το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο ελληνικού ομίλου στο εξωτερικό, ασχέτως κλάδων. Πλέον, μετά τα νέα έργα που έχει αναλάβει το τελευταίο τρίμηνο, το ανεκτέλεστο ξεπερνά το 1,9 δισ. ευρώ και συνεχίζει. Πρόκειται για έργα σχεδόν σε όλο τον κόσμο, όμως η παραγωγή γίνεται στην Ελλάδα.

 

Επίκειται placement

Πληροφορίες θέλουν τον όμιλο Viohalco να δρομολογεί placement στη Cenergy Holdings, εξ' ου και το κρεσέντο  αυξημένου ενδιαφέροντος για τη μετοχή όλο το τελευταίο διάστημα. Στόχος είναι να αυξηθεί η διασπορά της μετοχής, καθώς ο όμιλος Viohalco ελέγχει περί το 80%, ενώ θα αποφέρει και σημαντική ρευστότητα στον όμιλο.

Μια από τις «πληγές» του ομίλου Viohalco είναι ο υψηλός… εναγκαλισμός με τις θυγατρικές του. Διατηρεί υπερβολικά μεγάλη (για εισηγμένες εταιρείες) πλειοψηφία, αφήνοντας πολύ λίγες μετοχές στην ελεύθερη διασπορά, κάτι που λειτουργεί αρνητικά στην υποδοχή που έχει η εκάστοτε μετοχή από τους ξένους θεσμικούς.

Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές θέλουν αυξημένο free float ώστε να μπορούν να μπουν και να βγουν από μια μετοχή, να μπορούν δηλαδή να ρευστοποιήσουν εύκολα και εύρυθμα, όποτε το κρίνουν απαραίτητο.

Θυμίζουμε ότι πριν 23 μήνες, τον Απρίλιο του 2021 ο όμιλος Viohalco προχώρησε σε placement στην έτερη θυγατρική, στο βραχίονα στο χώρο των μετάλλων, στην ElvalHalcor, η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Ελβάλ και Χαλκόρ. Τότε δόθηκαν 25 εκατ. μετοχές, ήτοι το 6,66% των μετοχών της ElvalHalcor σε ξένους θεσμικούς, κάτι που αύξηση την ελεύθερη διασπορά της μετοχής και της άνοιξε το δρόμο να εισαχθεί στη μεγάλη κατηγορία και στον FTSE 25.

Παράλληλα, της επέτρεψε να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του ομίλου και να προσελκύσει κεφάλαια. Το placement της ElvalHalcor έγινε στα 2 ευρώ ανά μετοχή, ενώ μετά την ολοκλήρωσή του, το ποσοστό της Viohalco στην εταιρεία κατήλθε στο 84,78%, ενώ έφερε ακαθάριστα έσοδα 50 εκατ. ευρώ. Πριν τη συναλλαγή ο όμιλος Viohalco ήλεγχε το 91,5% των μετοχών της θυγατρικής του.

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας