Μενού Ροή
ΕΣΠΑ: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» - Εκκίνηση και για το “φωτοβολταϊκά” στις στέγες

Θέμα λίγων εβδομάδων είναι σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα του προγράμματος «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Με βάση όσα αναφέρονται από στελε΄χητ του ΥΠΕΝ αλλά και του οικονομικού επιτελείου, μέχρι τέλος του μήνα ή και την αρχή του επόμενου αναμένεται να ενεργοποιηθεί καθώς ήδη πολλοί φορείς των ΜμΕ έχουν στείλει μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία τόσο του Υπ. Ενέργειας όσο και του Υπ. Ανάπτυξης για την ανάγκη ενεργοποίησής του ώστε να “τρέξει” ως “ανάχωμα” στην ενεργειακή κρίση.

Υπενθυμίζεται, ότι στην στην προδημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων για το πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» έχει προχωρήσει εδώ και μήνες το Υπ. Ανάπτυξης σηματοδοτώντας την επικείμενη προκήρυξη του προγράμματος «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.

Το όλο πρόγραμμα, που αναμένει με πλησμονή η αγορά, όπως άλλωστε και τα άλλα αντίστοιχα του ΕΣΠΑ, που εδώ και καιρό “ζυμώνονται” αλλά δε ρίχνονται στην αγορά, όπως αναφέρουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη, αποστερώντας από πολύτιμους πόρους την αγορά, θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο δύο δράσεων. Κάθε μια περιλαμβάνει το ποσό των 350 εκατ. ευρώ κι έτσι αθροιστικά διαμορφώνουν το μεγαλύτερο από απόψεως ποσού πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως τονίζεται, το πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» αποσκοπεί στην επιχειρησιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή των παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει των δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης, κυκλικής οικονομίας και υιοθέτησης καθαρών πηγών ενέργειας (π.χ. χρήση συστημάτων ΑΠΕ).

Τι καλύπτει;

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο διακριτές δράσεις, καθεμία από τις οποίες καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των ΜμΕ.

Ειδικότερα περιλαμβάνει:

Τη δράση 1 «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ», που αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.000 έως και 1.000.000 ευρώ.

Τη δράση 2 «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ», που αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 έως και 200.000 ευρώ. Η ένταση ενίσχυσης (ποσοστό επιδότησης) μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό 40% του ενισχυόμενου προϋπολογισμού και μέρος αυτής μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά κατόπιν προσκόμισης ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Με την ολοκλήρωση των επενδύσεών τους θα παρέχεται στις επιχειρήσεις πρόσθετη ενίσχυση ποσοστού 10% εφόσον υλοποίησαν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» σε ποσοστό τουλάχιστον 20% του τελικά πιστοποιούμενου και ενισχυόμενου επενδυτικού κόστους του έργου τους.

Οι δράσεις

Στη Δράση 1 - «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ», μπορούν να υποβάλουν πρόταση υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

1. Να έχουν τουλάχιστον μία πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

2. Να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε έναν επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας της πρόσκλησης πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

3. Να διαθέτουν τον επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης της πρόσκλησης πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

4. Να έχουν τρεις τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ των ακόλουθων χρηματοδοτικών καθεστώτων ενίσχυσης: Καν (ΕΕ) 1407/2013 (Κανόνας De-Minimis) Καν (ΕΕ) 651/2014 (ΓΚΑΚ), άρθ. 14,18,19 και 41.

Κατά την υποβολή της αίτησης η επιχείρηση πρέπει να επιλέξει ένα εκ των δύο χρηματοδοτικών καθεστώτων ενίσχυσης. Η επιλογή καθεστώτος είναι υποχρεωτική για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ως ανώτατο όριο επιχορήγησης ορίζεται το ποσό των 500.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Το ποσοστό της επιχορήγησης μπορεί να λάβει προσαύξηση 10% κατά την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου, η οποία θα αποδίδεται σε κάθε στάδιο πιστοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Η Δράση 2 - «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» ενθαρρύνει μικρά επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης, κυκλικής οικονομίας και υιοθέτησης καθαρών πηγών.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων είναι οι ίδιες με αυτές της Δράσης 1, με εξαίρεση τον αριθμό ΕΜΕ, όπου θα πρέπει να έχουν δύο τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Επίσης, οι ενισχύσεις στα επενδυτικά σχέδια της συγκεκριμένης δράσης θα χορηγηθούν με βάση τον Κανονισμό Ε.Ε. 1407/2013 (De minimis). Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 30.000 έως και 200.000 και δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει για τρεις) διαχειριστικές περιόδους του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, με ανώτατο όριο το ποσό των 200.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι και γι’ αυτή τη δράση προβλέπεται η προσαύξηση του 10% για τις δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης».

Επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες επιλέξιμες βασικές κατηγορίες δαπανών είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες:

1. Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος (δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης»), που περιλαμβάνουν κάθε μορφής εργασίες που συμβάλλουν αποκλειστικά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και λοιπών εγκαταστάσεων.

2. Προμήθεια και εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και εν γένει εξοπλισμού, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητάς της (συμβατικές ή και δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης»).

3. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης - εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.

4. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τυποποίηση ή συμμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας/προϊόντων με εθνικά, εναρμονισμένα και προαιρετικά ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα.

5. Πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών, σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα, καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή και χωρών εκτός Ε.Ε. (πρότυπα χωρών προορισμού).

6. Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για: α) μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, β) τεχνικές μελέτες, γ) ψηφιακή προβολή, δ) μεταφορικά μέσα, ε) υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, στ) συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, ζ) έμμεσες δαπάνες.

Εν αναμονή και του Ταμείου Ανάκαμψης

Επίσης εν αναμονή είναι η αγορά και για το «Εξοικονομώ - Επιχειρώ». Υπενθυμίζεται ότι προδημοσιεύθηκε την, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, ο οδηγός του Προγράμματος «Εξοικονομώ - Επιχειρώ», στο site του ΥΠΕΝ https://ypen.gov.gr/exoikonomo-epicheiro/, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Με βάση σχετική ανακοίνωση, του ΥΠΕΝ, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο προϋπολογισμός του θα κατανεμηθεί ως εξής:

• 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών.

• 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων φωτισμού, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων, εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες

Πάντως σε σχέση με ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα, το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» που αφορά νοικοκυριά, η έναρξη του προγράμματος αναμένεται το Μάρτιο, με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ για τη χορήγηση επιδότησης. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής παρουσιάζοντας το “ερανιστικό” νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. Υπάρχει, δε, η πιθανότητα, να ξεκινήσει πριν από τις 25 Μαρτίου καθώς είναι έτοιμος προς προδημοσίευση και ο Οδηγός του προγράμματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας