Μενού Ροή
Ο «Αρκαδικός Ήλιος» και το «Ηλιακό Βέλος» φέρνουν «Αέρα» στα πράσινα πανιά της ΔΕΗ

Στην ποιότητα και την «ποικιλομορφία» του EBITDA της ΔΕΗ, στο οποίο συνεισέφεραν όλες οι επιχειρησιακές της μονάδες (παραγωγή, προμήθεια, ΑΠΕ) αλλά και η μείωση των τιμών της ενέργειας που «ξεφούσκωσε» τις λειτουργικές δαπάνες εστίασαν οι αναλυτές στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την δημοσίευση των καλύτερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, που ανοίγουν τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος το 2024, στη βάση της κερδοφορίας για την τρέχουσα χρήση, με τον πήχη να ανεβαίνει στο 1,2 δις. ευρώ, όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, η ΔΕΗ πέρασε σε καθαρή κερδοφορία 51,1 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 185,7 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν), η οποία μάλιστα συνδυάστηκε με διπλασιασμό των επενδύσεων σε σειρά κλάδων (ΑΠΕ, δίκτυο διανομής, μονάδα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης). Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ αυξήθηκαν στα 21 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν (+202,8%), οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής (που συνεισφέρει το 30% της κερδοφορίας του Ομίλου) κατά 57,5% στα 113,5 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις σε συμβατική παραγωγή (που αφορούν κατά κύριο λόγο στο CCGT της Αλεξανδρούπολης άγγιξαν τα 50 εκατ. ευρώ).

ΑΠΕ

Η ταχεία ανάπτυξη του «πράσινου» χαρτοφυλακίου  –που προοιωνίζεται αύξηση της συνεισφοράς του στην κερδοφορία της ΔΕΗ τα επόμενα τρίμηνα- επισημάνθηκε ως πολύ σημαντικό στοιχείο, με τον κ. Στάσση να τονίζει ότι η εγκατεστημένη ισχύς των έργων που είναι σε λειτουργία και αυτών που είναι κατασκευασμένα έχει ανέλθει στα 600 ΜW, έργα 1 GW βρίσκονται υπό κατασκευή και πάνω από το 80% του στόχου του 2026 για εγκατεστημένη ισχύ 5,1 MW είναι εξασφαλισμένο, με ολοκληρωμένη αδειοδότηση.

Όσον αφορά στα νέα έργα τονίστηκε ότι σε λειτουργία τέθηκε το φωτοβολταϊκό πάρκο «Αρκαδικός Ήλιος» στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW, ενώ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή -και άρα σύντομα θα «μπουν στην πρίζα»- του φωτοβολταϊκού πάρκου «Ηλιακό Βέλος»  ισχύος 200 MW στη Δυτική Μακεδονία και του αιολικού πάρκου «Αέρας», ισχύος 27.6 ΜW στο Μουζάκι Καρδίτσας. Σε φάση κατασκευής με ορίζοντα περάτωσης την περίοδο 2023-2024 βρίσκονται το mega-φωτοβολταϊκό 550 MW στην Πτολεμαΐδα,  το φωτοβολταϊκό 210 MW στο Αμύνταιο (το πιο ώριμο έργο της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, της κοινοπραξίας ΔΕΗ-RWE), το αιολικό πάρκο «Κουκούλι-Δούκας» στην Πτολεμαΐδα και ένα ακόμα μεγάλο φωτοβολταϊκό ισχύος 159 MW.

Η διοίκηση της ΔΕΗ ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η ωρίμανση μονάδας αποθήκευσης ισχύος 200 MW, ενώ σε ορίζοντα πέραν των 30 μηνών θα αρχίσουν να μπαίνουν στο «μείγμα» των μονάδων της και νέες τεχνολογίες όπως η βιομάζα (μονάδα 30 MW), και η γεωθερμία (5 MW).

Λιγνιτική παραγωγή

Αναφορικά με τη συμβατική -λιγνιτική- παραγωγή, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι θα διατηρηθεί φέτος στα επίπεδα του 2022 για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, τονίζοντας παράλληλα ότι η στρατηγική επιλογή για έξοδο από τον λιγνίτη δεν έχει αλλάξει, αλλά η βαθμιαία απόσυρση των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων θα καθυστερήσει 1-2 χρόνια σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που είχε καθοριστεί πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στην διαμόρφωση του καθαρού χρέους της ΔΕΗ στα 2,3 δις. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, με αύξηση 642,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022, επισημάνθηκε ότι οφείλεται στην επίπτωση από το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης στο πρώτο τρίμηνο, το οποίο επηρεάστηκε κατά βάση από την πληρωμή για τα δικαιώματα εκπομπών CO2 για τη συμμόρφωση του 2022, που γίνεται κάθε χρόνο έως το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους.  Η εικόνα των ταμειακών ροών επηρεάστηκε επίσης από την οφειλή ύψους 203 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης προς τη ΔΕΗ για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, ποσό που η εταιρεία εκτιμάται ότι θα εισπράξει εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.

Κατά την παρουσίαση τονίστηκε επίσης ότι η υψηλή ρευστότητα που διατηρεί η ΔΕΗ λειτουργεί ως «μαξιλάρι» έναντι της μεταβλητότητας των αγορών, ενώ σε σχέση με το προφίλ του δανεισμού επισημάνθηκε ότι η εταιρεία δεν έχει μεγάλες αποπληρωμές μπροστά της για την επόμενη διετία και το 64% του δανεισμού της είναι σταθερού επιτοκίου, κάτι που την θωρακίζει από τις επιπτώσεις του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται τέλος ότι η πτώση του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ κατά 11,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους επήλθε ως αποτέλεσμα της μείωσης της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρισμού κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σε συνδυασμό με τη μείωση του μέσου μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας στο 60,9% από 64% ένα χρόνο πριν.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας