Μενού Ροή
Προσγείωση τις τιμές καυσίμων - Οι περιοχές που έσπασαν το φράγμα των 2 ευρώ

Μικρή ανάσα παίρνουν τις τελευταίες μέρες οι ιδιοκτήτες οχημάτων από την υποχώρηση των τιμών στα καύσιμα, απότοκο της αποκλιμάκωσης στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, το μπρεντ βρίσκεται στα επίπεδα των 95 δολαρίων το βαρέλι. Κύρια αιτία της πτώσης αυτής η ανησυχία για φαινόμενα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία. Βέβαια το πολύμηνο ράλι έχει επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές σε σχέση με πέρυσι ενώ άδηλο είναι το πώς θα κινηθεί περαιτέρω η διεθνής αγορά. Σενάρια ήδη καταγράφονται για πτώση ακόμη και κάτω τα 70 δολάρια, εάν σε διεθνές επίπεδο η σκιά της ύφεσης απλωθεί. Από την άλλη δε λείπουν και προβλέψεις για “ανάκτηση” των επιπέδων των 100 και πλέον δολαρίων ανά βαρέλι, λόγω του εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο και της μη κάλυψης της απώλειας με αύξηση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ.

Η εγχώρια αγορά

Πάντως, αποκλιμάκωση καταγράφεται και στη εσωτερική αγορά σε σχέση με τον Ιούνιο με τη μέση τιμή να είναι στα 2,14 ευρώ, ενώ στην Αττική ήδη το φράγμα των 2 ευρώ έχει “σπάσει”.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του υπουργείου Ανάπτυξης, προκύπτει σε πολλά πρατήρια της Αττικής, όπως σε : Δάφνη, Καλλιθέα, Άγιος Δημήτριος, Παπάγου, Μοσχάτο, Χαλάνδρι, Λένορμαν, Χαμοστέρνας, Ίλιον, Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Π. Φάληρο, Ταύρος, Ηλιούπολη, Αγία Παρασκευή, Σχιστό, Λ. Αλεξάνδρας, Καλλιρόης, Υμηττός, Καματερό, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Βριλήσσια, Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Αγ. Ανάργυροι, Πεύκη, Ψυχικό, Μαρούσι, Ν. Κόσμος, Ν. Φιλαδέλφεια, Μελίσσια, Α. Λιόσια, Ασπρόπυργος, Βούλα, Αχαρνές, Γέρακας, Σπάτα, Ραφήνα, Παλλήνη, υπάρχουν τιμές από 1,85-1,95 ευρώ.

Και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν γειτονιές με τιμές κάτω από το 2 ευρώ, όπως Περαία, Καλαμαριά, Ιωνία, Ν. Μηχανιώνα, Εύοσμος, Ν. Ευκαρπία, Ωραιόκαστρο, Θέρμη, Σταυρούπολη, Πολίχνη.

 

Οι τουριστικές περιοχές

Αντίθετα σε τουριστικούς προορισμούς παραμένει ψηλά, έστω και με τάσεις αποκλιμάκωσης η βενζίνη. Η μέση τιμή είναι στα 2,40 ευρώ, στις Κυκλάδες, ενώ σε Μύκονο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη, Αμοργό, Άνδρο, Μήλο, Σέριφο, οι τιμές σε πρατήρια ξεπερνούν, τα 2,40 ευρώ και φτάνουν και τα 2,50 ευρώ. Καλύτερη είναι η εικόνα στην Κρήτη όπου οι τιμές είναι μεταξύ 2.11 και 2,20.

Φρένο στην κατανάλωση

Πάντως οι τιμές έχουν φρενάρει την κατανάλωση. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις πτωτικά κινήθηκε στα καύσιμα κίνησης και ο Ιούλιος, παρά την ανάσα που έχει δοθεί από τις κρατικές ενισχύσεις. Ήδη τρέχει το Fuel Pass 2 μέχρι και το Σεπτέμβρη και με βάση τις κυβερνητικές πηγές η διεθνής εικόνα είναι αυτή που θα κρίνει εάν δοθεί και τρίτο κύμα επιδοτήσεων.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι παρά τις αποκλιμακώσεις οι τιμές είναι στα ύψη., Στις 24 Φεβρουαρίου, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,89 ευρώ το λίτρο. Την 1η Ιουνίου είχε φτάσει στα 2,298 ευρώ και στις 17 Ιουνίου προσγειώθηκε στα 2,43 ευρώ, με τα νησιά να βρίσκονται στα 3 ευρώ.

Στις 4 Ιουλίου η μέση τιμή είχε υποχωρήσει στα 2,39 ευρώ και πλέον βρίσκεται στα 2,14 ευρώ, δηλαδή περίπου 0,24 ευρώ υψηλότερα από το Φεβρουάριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας