Μενού Ροή
Τι ζήτησε ο Venier (SNAM) για τις επενδύσεις του 1 δις. του ΔΕΣΦΑ - Γιατί η ΔΕΗ θέλει να μειώσει το μερίδιο της στο... 45% - Χαμός με το ..νερό και ο ανένδοτος της Landis+Gyr

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Ουτε αναφορα σε 1.300 λεξεις
  • Γιατι η ΔΕΗ θελει να μειωσει το μεριδιο της στο... 45%
  • Πως θα μειωθει το ποσοστο της στην λιανικη
  • Το τελος της επιθετικης πολιτικης και ο ρολος της Ρουμανιας
  • Η πιτα της ΔΕΗ
  • Τι θελουν οι Ιταλοι;
  • Τι ζητησε ο Venier για τις επενδυσεις του 1 δις.
  • Στα ..οπλα ολοι για την Ρυθμιστικη του Νερου
  • Ανενδοτο απο τους Ελβετους της Landis+Gyr
  • Παραταση των μετρων για το ρευμα βλεπει η Fitch
  • Σταθεροποιηση των τιμων σε υψηλοτερα απο τα προ κρισης επιπεδα

Ούτε αναφορά σε 1.300 λέξεις

Μπορεί να έκανε εντύπωση μόνο σε εμένα, επειδή είχα διαβάσει τα δημοσιεύματα για τους "εξαφανισμένους" υπουργούς από την δημόσια υπεράσπιση της κυβέρνησης για την τραγωδία των Τεμπών. Στην πρώτη του συνέντευξη τον τελευταίο μήνα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε ένα κείμενο 1.300 λέξεων δεν είπε ούτε λέξη για το θέμα των ημερών και ας διέρχεται (ο σιδηρόδρομος) από την εκλογική του περιφέρεια. Προφανώς η αιτία είναι ότι δεν ρωτήθηκε...

Γιατί η ΔΕΗ θέλει να μειώσει το μερίδιο της στο... 45%

Το μερίδιο αγοράς στην λιανική δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους μεγάλους καθετοποιημένους ομίλους διεθνώς.  Δείτε τι συμβαίνει στις τηλεπικοινωνίες, μια από τις πιο ώριμες πλέον αγορά. Η Cosmote δεν έχει πλέον μερίδιο 60% και 70% όπως κάποτε , πάρα 45%-50%. Το ίδιο θα συμβεί τα επόμενα χρονιά και στην ενέργεια. Κανονικά, θα περίμενε κάνεις η εξαγορά της Enel Romania από την ΔΕΗ να οδηγήσει σε αύξηση μεριδίου για τον ελληνικό όμιλο. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η προσθήκη 3,2 επιπλέον εκατομμυρίων πελατών στα σχεδόν έξι εκατομμύρια που διαθέτει σήμερα; Κι όμως. Το μερίδιο της ΔΕΗ θα βαίνει συνεχώς μειούμενο. Από περίπου 64% σήμερα,  μέσα στα επόμενα δυο - τρία χρονιά εκτιμάται ότι θα πέσει στο 45 -  50%. Γιατί; Μα γιατί το μάνατζμεντ της ΔΕΗ έχει βάλει ως στόχο να την μετατρέψει σε ευρωπαϊκή επιχείρηση. Δηλαδή το μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη της να προέρχεται πλέον από τις ΑΠΕ, τα δίκτυα διανομής, επενδύσεις όπως παραγωγή ρεύματος από απορρίμματα, όχι από την λιανική. Αρκεί να δει κάνεις τη προ ημέρων παρουσίαση Στάσση προς τους αναλυτές.

Πως θα μειωθεί το ποσοστό της στην λιανική

Η συνεισφορά της προμήθειας στην συνολική αξία του capex των 9 δισ. ευρώ της επιχείρησης κατά την επόμενη διετία, θα είναι μόλις... 3%. Τη μερίδα του λέοντος θα κατέχουν οι ΑΠΕ (55%) και το δίκτυο διανομής (20%). Ούτε  η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (7%), ούτε η λιανική. Και πως θα γίνει αυτή η τόσο γρήγορη μείωση μεριδίου της ΔΕΗ; Ραγδαία, απαντούν οι γνωστές της υπόθεσης. Καταρχήν, τα πρώτα διμερή συμβόλαια της ΔΕΗ με Viohalco και Τιτάνα, θα αφαιρέσουν 2-3 μονάδες απο το μερίδιο της επιχείρησης στην λιανική. Αντίστοιχα, μείωση μεριδίου της ΔΕΗ θα προέλθει και για άλλους λογούς. Ο μεγαλύτερος πελάτης της, η Mytilineos, καλύπτει πλέον τις ανάγκες του μέσω της Protergia. Κυρίως όμως η μεγάλη μείωση θα έρθει απο την ιδια την εμπορική πολιτική της επιχείρησης.

Το τέλος της επιθετικής πολιτικής και ο ρόλος της Ρουμανίας

Σε αντίθεση με το παρελθόν, οπού η ΔΕΗ  κυνηγούσε και την... τελευταία Μεγαβατώρα της ελληνικής αγοράς, οι προτεραιότητες της πλέον έχουν αλλάξει. Βλέπε, Ρουμάνια. Η εστίαση της στην ανάπτυξη της γειτονικής αγοράς, βάζει τέρμα στην επιθετική πολιτική εντός Ελλάδος και αφήνει ελεύθερο πεδίο δράσης στους  ανταγωνιστές της, απο τους μεγάλους, όπως Hρων, Protergia και Elpedison έως τους μικρούς όπως Zenith, Ελιν κ.α. Είναι θέμα χρόνου, πότε το 64% θα γίνει 57% και πότε αυτό θα πέσει στο 50% ή στο 45%. Εκεί θέλει να σταθεροποιηθεί και ο ελληνικός όμιλος σε δυο τρία χρόνιά από σήμερα …

Η πίτα της ΔΕΗ

Μια από τις εκδηλώσεις που μετατέθηκαν χρονικά υπό το βάρος της τραγωδίας των Τεμπών ήταν η κοπή της πίτας της ΔΕΗ. Τελικά όπως μαθαίνουμε θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης στον -εντυπωσιακό- παλιό χώρο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στο Φάληρο (που γίνεται σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά-καλλιτεχνικά δρώμενα της ΔΕΗ). Αναμένεται ότι θα δώσει το παρών η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και πολλοί υψηλοί προσκεκλημένοι και ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στα πηγαδάκια θα είναι η εξαγορά της Enel Romania, μακράν η σημαντικότερη ενεργειακή (και επιχειρηματική ευρύτερα) είδηση της εβδομάδας που πέρασε.

Τι θέλουν οι Ιταλοί;

Εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε όμως και από δυο Ιταλικές ενεργειακές πρωτιές Πρώτη «εμφάνιση» της ΔΕΠΑ Υποδομών  (ΔΕΔΑ. ΕΔΑ ΘΕΣΣ. ΕΔΑ Αττικής) στα αποτελέσματα της Italgas για το 2022, με το αναπτυξιακό αποτύπωμα των ελληνικών δραστηριοτήτων να είναι ήδη διακριτό και να αναμένεται να ενταθεί φέτος και τα επόμενα χρόνια. Το αφεντικό του ιταλικού Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Paolo Gallo υπογράμμισε τη σημασία της επένδυσης στην Ελλάδα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα συγκεκριμένα πλάνα για τα επόμενα χρόνια, που θα αποτυπωθούν στο επικαιροποιημένο Στρατηγικό Πλάνο έως το 2028.

Τι ζήτησε ο Venier για τις επενδύσεις του 1 δις.

Η δεύτερη πρωτιά αφορούσε στην παρθενική επίσκεψη στην Αθήνα του Stefano Venier, Διευθύνοντος Συμβούλου της  ιταλική Snam, του πλειοψηφικού εταίρου της SENFLUGA, δηλαδή της πολυεθνικής κοινοπραξίας που ελέγχει το 66% του ΔΕΣΦΑ. Ο κ Venier -άμεσος προϊστάμενος της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli- υπήρξε εξαιρετικά διπλωματικός στις επαφές του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, όμως το μήνυμά του ήταν σαφές: Ζήτησε την στήριξη της Αθήνας για να προχωρήσουν οι επενδύσεις 1 δις. ευρώ του ΔΕΣΦΑ για την ενίσχυση του βασικού «κορμού» του Δικτύου Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Και τούτο διότι συνιστά προαπαιτούμενο όχι μόνο για τη μέγιστη αξιοποίηση όλων των υποδομών φυσικού αερίου που αναπτύσσει η Ελλάδα και είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την θωράκιση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης (Ρεβυθούσα,  FSRU Αλεξανδρούπολης, FSRU Διώρυγα Gas, αύξηση δυναμικότητας αγωγού TAP-όπου η Snam έχει μετοχική συμμετοχή- και ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB), αλλά και για την απρόσκοπτη λειτουργία των τριών νέων μονάδων φυσικού αερίου που θα μπουν στο Σύστημα τα επόμενα χρόνια. «Πίσω από τις γραμμές» θα μπορούσε να ανιχνεύσει κανείς την προτροπή των Ιταλών προς την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει τις παραδοχές της για τον ρόλο του φυσικού αερίου κατά την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από διάφορες πλευρές…

Στα ..όπλα όλοι για την Ρυθμιστική του Νερού

Έντονες αντιδράσεις όμως έχει προκαλέσει και το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» του ΥΠΕΝ που ξεκίνησε να συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τις διατάξεις για την μεταφοράς της αρμοδιότητας των υδάτων στην νέα Υπεραρχή ΡΑΑΕΥ να βρίσκονται στο επίκεντρο. Όπως  μαθαίνουμε, η εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια  =που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα- θα καθυστερήσει μερικές μέρες. Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η παρουσίαση των θέσεων τους για τη μετεξέλιξη της Αρχής. Υπενθυμίζουμε ότι στην ακρόαση των φορέων στη Βουλή την περασμένη Τρίτη πρώτος μίλησε  ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας -και εξέφρασε σαφείς ενστάσεις για τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη νέα ΡΑΑΕΥ -μεταξύ άλλων και για τη μη ενίσχυσή της με ανθρώπινο δυναμικό ενώ διευρύνονται εντυπωσιακά οι αρμοδιότητές της.

Ανένδοτο από τους Ελβετούς της Landis+Gyr

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει την Τρίτη η συνέντευξη τύπου της διοίκησης της ελβετικής Landis+Gyr που ως γνωστόν «κόπηκε» από την δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για το mega project των «έξυπνων» μετρητών, ύψους 1,2 δις. ευρώ, ενώ απορρίφθηκε η προδικαστική προσφυγή που κατέθεσε στην Ενιαία Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων. Οι Ελβετοί της Landis έχουν σηκώσει τους τόνους με διαρροή non paper -σχεδόν σε καθημερινή βάση- και την Τρίτη αναμένεται να εξηγήσουν γιατί προτίθενται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα σχέδιά τους για την μονάδα παραγωγής στην Κόρινθο, που συναρτώνται με την μελλοντική πορεία τους στον διαγωνισμό…

Παράταση των μέτρων για το ρεύμα βλέπει η Fitch

Ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής ενεργειακής αγοράς  περιείχαν οι -θετικές-  εκθέσεις των ξένων οίκων Fitch & Standard & Poor's για το deal ΔΕΗ-Enel Romania. Μεταξύ άλλων η Fitch κάνει λόγο για μια "καλά ισορροπημένη παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού που θα παραμείνει έως το τέλος του 2024". Κοινώς ο ξένος οίκος προβλέπει εμμέσως πλην σαφώς ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ισχύ έως το τέλος Ιουνίου θα παραταθούν.  Για το δε 2025, "βλέπει" συνεχιζόμενα υψηλές -σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα- αλλά διατηρήσιμες (sustainable) υψηλές τιμές ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές, "χωρίς την ανάγκη για επιπρόσθετες κυβερνητικές επιδοτήσεις

Σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα

Εξειδικεύοντας την πρόβλεψη για το 2025, κάνει λόγο για μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στην Προημερήσια Αγορά 130 ευρώ/MWh, δηλαδή όσο είναι πάνω-κάτω αυτή τη στιγμή. Τιμή που "μεταφράζεται" σε λιανικές τιμές λίγο κάτω από τα 200 ευρώ/MWh - ή 0,2 ευρώ/κιλοβατώρα.  Τι σημαίνει αυτό ; Ότι οι ξένοι οίκοι βλέπουν σταθεροποίηση των τιμών ρεύματος σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που παρατηρούνταν πριν την κρίση και σε κάθε περίπτωση σε τριψήφια νούμερα. Που με τη σειρά του σημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να παραμείνουν στη "γραμμή" της εξοικονόμησης -αν όχι και να εντείνουν τις προσπάθειές τους- για να διατηρήσουν τους λογαριασμούς τους σε διαχειρίσιμα επίπεδα...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας