Ο "Unabomber" σκάει με όρεξη και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Πολάκης μέσω Στέφανου εναντίον Μανουσάκη
- Μήπως αρχίζει να το μετανιώνει;
- Ο Γιάννης που φύγει, ο Σπήλιος που έρχεται
- Ιστορικές αποχωρήσεις και στην Energean
- Η Γκάλι προβληματίζεται για την έλλειψη διαλόγου
- Αναζητείται πολυνομοσχέδιο
- Ο περίφημος κύριος Bjonerud
- Παράταση στα PPA ζητάει η βιομηχανία λόγω καθυστερήσεων στα φωτοβολταικά
Πολάκης μέσω Στέφανου εναντίον Μανουσάκη
Δεν ξέρω αν καταλάβατε τι έγινε την περασμένη Παρασκευή. Ο πρόεδρος Στέφανος, συνοδεία του Παύλου Πολάκη και ανθρώπων του, επισκέφτηκε τη Μαλάξα Χανίων για να εκδηλώσει την αντιθεσή του στην γραμμή υπερυψηλής τάσης (πυλώνες) που έχει αναπτύξει ένας άλλος πρόεδρος ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ και διαπερνά όπως είπε τις αστικές περιοχές των Χανίων και του Αποκόρωνα. Ο πρόεδρος Στέφανος αφού κατήγγειλε "τη μάσα μεγάλων σπιτιών", συνέχισε να ακούει και να συμφωνεί, όταν ο κ. Πολάκης συνδύασε τους πυλώνες «τεραστίων διαστάσεων» με την υπόθεση των ανεμογεννητριών που θα αλλάξουν όπως είπε την φυσιογνωμία στα όρη της Κρήτης. Παραδόξως (ίσως τελικά όχι) όλοι οι εμπλεκόμενοι κατάγονται από την Κρήτη. Επίσης παραδόξως (ίσως επίσης τελικά όχι), όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν περάσει για σημαντικό διάστημα της ζωής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως τον λιγότερο χρόνο τον έχει περάσει ο πρόεδρος Στέφανος. Ο δε πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, επί χρόνια σύντροφος με τον Παύλο Πολάκη, έχει κόψει δεσμούς επίσημα το καλοκαίρι του 2015, αλλά ανεπίσημα μαθαίνω χωρίς να επιβεβαιώνεται, μόνο πρόσφατα, όταν επήλθε το σχίσμα. Τώρα μην με ρωτήσετε αν όλα αυτά τα γνωρίζει ο πρόεδρος Στέφανος. Ούτε αν του εξήγησαν την σημασία των συγκεκριμένων πυλώνων.
Μήπως αρχίζει να το μετανιώνει;
Μια που ήρθε ο λόγος στον Μάνο Μανουσάκη, μάλλον πρέπει να έχει αρχίσει να το μετανιώνει που έμπλεξε με τους Κύπριους. Ότι έκαναν με Κτωρίδη, το ίδιο συνεχίζουν και με την μετονομασθείσα Great Sea Interconnector. Καθυστερήσεις, επί καθυστερήσεων και η Nexxans που έχει υπογράψει περιμένει και δεσμεύει χρόνο, αλλά όχι για πολύ. Οι Κύπριοι ζητούν νέα μελέτη, καθώς έχουν σχηματίσει την άποψη ότι από την διασύνδεση ωφελημένοι θα βγουν οι παραγωγοί πλεονάζουσας πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Με αυτό το επιχείρημα διαφωνούν με την πρόβλεψη να αποπληρωθεί το κεφαλαιακό κόστος κατά 63% από τους Κύπριους καταναλωτές και κατά 37% από τους Έλληνες και ζητούν αλλαγή επί των ποσοστών των επιβαρύνσεων.
Ο Γιάννης που φύγει, ο Σπήλιος που έρχεται
Γιάννης Παπαθανασίου φεύγει, Σπήλιος Λιβανός, έρχεται στην προεδρία της Helleniq Energy. Δύο άνθρωποι με ισχυρό αποτύπωμα, που δεν πέρασαν ποτέ απαρατήρητοι. Ο μεν Γιάννης Παπαθανασίου για όσους δεν θυμούνται εκτός από αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, πέρασε από το ΕΒΕΑ, το 1991-1992 ήταν σύμβουλος του υπουργού Βιομηχανίας σε θέματα Ενέργειας και το 1993 αντιπρόεδρος στην τότε Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Μετά μπήκε στην πολιτική μέχρι που έγινε Υπουργός Οικονομικών, της τελευταίας και όχι ευδοκιμείσας κυβέρνησης Καραμανλή. Ο Σπήλιος Λιβανός, σχεδόν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, όταν αποχωρούσε από αυτήν ο Γιάννης Παπαθανασίου. Αιτωλοακαρνάνας, καλός ρήτορας, καλός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τον «έφαγε» ένα σχόλιο για τα επιδόματα των πυρκαγιών του 2007.. Όποιος νομίζει ότι πρόκειται για «παρκάρισμα», είναι γελασμένος. Θα ασκήσει με μεγάλη όρεξη τα καθηκοντά του..
Αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης στην Energean
Δεν είναι ο μόνος πρώην υπουργός Οικονομικών που αποχωρεί από ενεργειακή εταιρεία. Αποχωρεί επίσης από την ενεργό δράση μετά από 50 χρόνια ευδόκιμης θητείας στον ελληνικό κλάδο υδρογονανθράκων ένα από τα ιστορικά στελέχη του: Ο λόγος για τον δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου, Αντιπρόεδρο της Energean στην Ελλάδα που αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί. Πριν την Energean, ο κ. Νικολάου είχε εργαστεί επί 22 χρόνια ως Διευθυντής Ερευνών στα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ είχε διατελέσει και Μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου. Κατά την μακρά σταδιοδρομία του επόπτευσε και συντόνισε ερευνητικές δραστηριότητες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο όχι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και σε Αίγυπτο, Λιβύη, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Γεωργία και Ουκρανία.
Η Γκάλι προβληματίζεται για την έλλειψη διαλόγου
Ακούστηκε έντονα ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση για το νέο ΕΣΕΚ η Μαρία Γκάλι, αποχώρησε εκνευρισμένη. Δεν νομίζω ότι ήταν ακριβές. Ωστόσο ένας ..προβληματισμός μαθαίνουμε πως επικρατεί στον ΔΕΣΦΑ μετά την παρουσίαση που έγινε από το ΚΑΠΕ στην Διυπουργική Επιτροπή αναφορικά με τις νέες παραδοχές για το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς αυτές προβλέπουν -μεταξύ άλλων- «ψαλίδισμα» στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και χαμηλώνουν τον πήχη για το πράσινο υδρογόνο και το βιομεθάνιο, τεχνολογίες που καταλάμβαναν πιο σημαντικό ρόλο στο υφιστάμενο προσχέδιο του ΕΣΕΚ και η ωρίμανσή τους αποτελούσε κομβικό στοιχείο στο αφήγημα της αξιοποίησης των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου για τις επόμενες δεκαετίες. «Επιστρέφουμε πάλι σε μια εκδοχή με υπερφιλόδοξες προβολές για τις ΑΠΕ, που βασίζονται σε υπολογισμούς κάποιων εμπειρογνωμόνων, χωρίς διαβούλευση με την αγορά», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας ότι περιμένουν το κείμενο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για να τοποθετηθούν με περισσότερη λεπτομέρεια
Αναζητείται πολυνομοσχέδιο
Αγνοείται η τύχη του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και το πλαίσιο που προωθείται για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου. Ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου παρουσιάστηκε στις αρχές του έτους στο Υπουργικό Συμβούλιο και έκτοτε αναμένεται «από εβδομάδα σε εβδομάδα» να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση που είναι προαπαιτούμενο για να πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Κρατήστε την πληροφορία, οι ρυθμίσεις για τα εκτός σχεδίου και άσκοπες ήταν καθώς αναμένονταν τα νέα πολεοδομικά σχέδια και είχαν πολιτικό κόστος. Οπότε ξεχάστε τις..
Ο περίφημος κύριος Bjonerud
Επικοινωνιακό blitzkrieg στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από τους Αυστραλούς της Macquarie Asset Management για να κάνουν ευρύτερα γνωστή την Principia, όπως αποκαλείται πλέον η Enel Green Power Hellas μετά την είσοδο της ΜΑΜ στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό 50%. Η νέα επωνυμία είναι εμπνευσμένη από το έργο Philosophia Naturalis Principia Mathematica του Νεύτωνα- και το σήμα της Principia συνδυάζει τον κύκλο -που συμβολίζει την αέναη ροή της ενέργειας και την τελειότητα- με το πράσινο και το γαλάζιο, χρώματα που παραπέμπουν στην καθαρή ενέργεια που παράγει η νέα εταιρεία. Στη λαμπρή τελετή των αποκαλυπτηρίων, αίσθηση προκάλεσαν τα σχόλια του στελέχους της Macuarie Eric Bjonerud που δήλωσε ότι η προσέγγιση του μεγαλύτερου fund υποδομών στον κόσμο επικεντρώνεται στην «υπομονετική ανάπτυξη» σε χώρες και κλάδους όπου θεωρούμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε πραγματική αξία. «Για αυτό παρακολουθούσαμε στενά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας περιμένοντας τις σωστές ευκαιρίες να προκύψουν. Ευκαιρίες όπως ο ΔΕΔΔΗΕ -στον οποίο επενδύσαμε το 2021 αλλά και ευκαιρίες σαν αυτή που αξιοποιήσαμε με τη δημιουργία της Principia που ενσαρκώνει το κοινό μας όραμα με την Enel να δημιουργήσουμε την κορυφαία πλατφόρμα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα». Αν κρίνουμε ότι επικεφαλής στον ένα σκέλος, που ήδη αναπτύσσεται αυτόνομα παραμένει ο Αρ. Χαντάβας, μάλλον ως ψήφο εμπιστοσύνης ακούγονται αυτά τα λόγια..
Παράταση στα PPA ζητάει η βιομηχανία λόγω καθυστερήσεων στα φωτοβολταικά
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται τα PPA που σύναψαν πέρυσι μεγάλοι βιομηχανικοί παίκτες με τη ΔΕΗ κατά το 2023, μετά την εκπνοή των σταθερών τιμολογίων ρεύματος που είχαν. Ως γνωστόν, με νομοθετική ρύθμιση που θεσμοθέτησε το ΥΠΕΝ (με την Υπουργική Απόφαση που θα την εξειδικεύει να αναμένεται ακόμη…) δίνεται προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης για τα έργα ΑΠΕ που αφορούν στα εν λόγω PPA. Πλην όμως, εκπρόσωποι των βιομηχανιών δηλώνουν ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν ανατραπεί, καθώς προέβλεπαν ότι τα φωτοβολταϊκά από τα οποία θα παράγεται η ενέργεια που θα προμηθεύονται μέσω των PPA θα ήταν σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2025, ενώ σήμερα μιλάμε για 2027. Στο πλαίσιο αυτό -συνεχίζουν οι ίδιες πηγές- η παράταση της σύμβασης κατά τουλάχιστον 2 έτη καθιστά επιβεβλημένη την διαπραγμάτευση και της τιμής, κάτι όμως που όμως δεν θέλει ούτε να ακούσει ο αντισυμβαλλόμενος, όπως ακούμε, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται κίνδυνος αδιεξόδου στον ορίζοντα…